Περίπου 1,15 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν για την ανοικοδόμηση περιοχών της Αλβανίας μετά τον σεισμό

Καταστρεμμένα αυτοκίνητα κοντά στο Πανεπιστήμιο Γεωολογίας στα Τίρανα. EPA, MALTON DIBRA
Η διεθνής διάσκεψη των δωρητών που διοργανώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες επέτρεψε να συγκεντρωθεί 1,15 δισεκατομμύριο ευρώ για να δοθεί ως βοήθεια στην Αλβανία για την ανοικοδόμησή της μετά τον φονικό σεισμό στα τέλη Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Καλές ειδήσεις για τον αλβανικό λαό: ξεπεράσαμε τον στόχο μας για την ανοικοδόμηση της Αλβανίας και συγκεντρώσαμε συνολικό ποσό ύψους 1,15 δισεκατομμυρίου ευρώ, από το οποίο 400 εκατομμύρια αποτελούν ευρωπαϊκές συνεισφορές” έγραψε στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι συνεισφορές αυτές είναι της Κομισιόν, των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

“Είμαι ενθουσιασμένη για την υποστήριξη αυτή. Για άλλη μια φορά, η Ευρώπη είναι ενωμένη και τώρα αυτό είναι που μετράει περισσότερο”, έγραψε η φον ντερ Λάιεν.

“Είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τον αλβανικό λαό: τον νοιαζόμαστε! Τώρα θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε γρήγορα αυτή την πρωτοβουλία”, έγραψε ο Επίτροπος Διεύρυνσης ‘Ολιβερ Βάρχελι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ‘Εντι Ράμα που ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για τη διάσκεψη είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα του “θα αντιμετώπιζε δυσκολίες”, αν η διάσκεψη των δωρητών δεν συγκέντρωνε τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ για να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσε ο φονικός σεισμός.

Ο σεισμός άφησε πίσω του 51 νεκρούς και ζημιές σε περισσότερα από 80.000 κτίρια.

“Η αποτίμηση μετά τον σεισμό που ετοιμάστηκε από κοινού με την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΟΗΕ και την ΕΕ είναι αρκετά ανησυχητική, καθώς αυτή εκτιμά τις ζημιές σε ένα και πλέον δισεκατομμύριο ευρώ”, είχε δηλώσει ο ‘Εντι Ράμα σε δημοσιογράφους πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της διάσκεψης. “Για μια χώρα της οποίας το ΑΕΠ είναι 13,5 δισεκατομμύρια, αυτό είναι ένα μεγάλο ποσό που ξεπερνά τις δυνατότητες που έχουμε για να ενεργούμε μόνοι”, είναι προσθέσει.

Με πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

 

Συρρικνώνει η ρωσική Aeroflot τις πτήσεις της προς την Κίνα, λόγω μειωμένης ζήτησης

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal