Οθωμανικά εμβατήρια στο καρναβάλι του Σοχού: Αποχώρησε κόσμος σε ένδειξη διαμαρτυρίας [video]

Οι κουδουνοφόροι από το καρναβάλι του Σοχού, του δήμου Λαγκαδά. Photo via Facebook, @SohinoKarnavali
Έντονες αντιδράσεις από κατοίκους του Σοχού στο Δήμο Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη, προκλήθηκαν από την πρωτοβουλία της τοπικής κοινότητας να εντάξει στο πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων μια μπάντα οθωμανικής μουσικής με “οθωμανό στρατιώτη” και “γενίτσαρους”.

Όπως γράφει το Thestival, η τουρκική αντιπροσωπεία βρέθηκε το Σάββατο στον χώρο όπου πραγματοποιούνταν οι εκδηλώσεις την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το θεατρικό δρώμενο «Εμ’ μουσαφίρης εμ’ γαμπρός». Κάποια στιγμή, ακούστηκε από τα μεγάφωνα “ήρθαν τα συμπεθέρια της νύφης από την Τουρκία” και τότε εμφανίστηκε μια ομάδα με στρατιωτική περιβολή, τραγουδώντας οθωμανικά εμβατήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο εμβατήριο που ακούστηκε από την μπάντα ήταν το Ceddin Dede, που μεταξύ άλλων, αναφέρει τους παρακάτω στίχους:

“Ο πρόγονος σου είναι ο παππούς σου, η γενεαλογία σου είναι ο πατέρας σου

Πάντα ηρωικό, το τουρκικό έθνος

Ο στρατός του, για πολύ καιρό

Έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο

Το τουρκικό έθνος, το τουρκικό έθνος

Αγάπα τον εθνικισμό με πάθος

Καταστρέψε ω έθνος, τον εχθρό σου”

Κάτοικοι και επισκέπτες αιφνιδιάστηκαν από αυτή την εξέλιξη, καθώς δεν είχε γίνει προηγουμένως γνωστό ότι η τουρκική ομάδα θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις και ορισμένοι από αυτούς επέλεξαν να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ιδιαίτερα ενοχλημένη είναι και η δημοτική αρχή του Δ. Λαγκαδά καθώς ο δήμαρχος δεν είχε ενημερωθεί για το κάλεσμα, το οποίο έγινε με πρωτοβουλία της τοπικής κοινότητας Σοχού.

ΠΗΓΗ: Thestival

Ενοχλεί τους Τούρκους η επίσκεψη Παρλί στην Αθήνα: Υπερπτήσεις στο Αιγαίο, ενώ η Γαλλίδα βρίσκεται στο ΥΠΕΘΑ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal