Ώρα ελευθερίας, τα ρολόγια των Αγωνιστών του ‘ 21: Έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Photo via nhmuseum.gr




Η περιοδική έκθεση «Ώρα ελευθερίας. Τα ρολόγια των Αγωνιστών του ’21», που ξεκίνησε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) στις 16 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου 2020, μας «ταξιδεύει» στον χρόνο, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Τα ρολόγια των Αγωνιστών του ’21, φορεμένα από τους ίδιους πριν, κατά και μετά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, μέτρησαν λεπτό προς λεπτό τις καθημερινές αγωνίες και τους κινδύνους που έζησαν κατά τη διάρκειά του και σήμαναν την ώρα της ελευθερίας και συγχρόνως την ώρα της ευθύνης για τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Πρόκειται για αντικείμενα κύρους, τα οποία ανήκαν στους πρωταγωνιστές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Μάρκο Μπότσαρη, Κανέλλο Δηλιγιάννη, Σπύρο Μήλιο, Γεώργιο Δαγκλή, Γιάννη Μακρυγιάννη, Γεώργιο Αινιάνα, Καλλίνικο Καστόρχη, Θεόκλητο Φαρμακίδη, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, Ιωάννη Καρατζά, Λάζαρο Κουντουριώτη, Ανδρέα Μιαούλη, Ανδρέα Χατζηαναργύρου και Ιωάννη Καποδίστρια.

Γοητευτικά, μικρά, πολυτελή αντικείμενα που έκλεισαν τον χρόνο στα χέρια των Αγωνιστών ως σύμμαχο, παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση μαζί με άλλα προσωπικά αντικείμενά τους, τις εικόνες τους και τα έγγραφά τους, προσθέτοντας στοιχεία στη σκιαγράφηση της δράσης και της προσωπικότητάς τους.

Όλα τα ρολόγια των Αγωνιστών, τα οποία ανήκουν στη Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, προέρχονται από τις δωρεές που έκαναν οι οικογένειες των Αγωνιστών, κρατικοί φορείς και ιδρύματα στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αι.

Κατασκευασμένα από τους γνωστότερους αγγλικούς, γαλλικούς και ελβετικούς οίκους που εισήγαγαν ρολόγια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τέλη 18ου αρχές 19ου αι., ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια μας, εκτός από την τεχνογνωσία της εποχής τους, τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των δυτικών οίκων ωρολογοποιίας.

Αποτελούν μάρτυρες της σταθερής διείσδυσης του δυτικού τρόπου μετρήματος του χρόνου στην οθωμανική κοινωνία κατά τον 18ο αι. και αφηγούνται ξεχωριστές ιστορίες που διατρέχουν κάθετα τον χρόνο έως τις μέρες μας. Κάποιες από αυτές μάς επιτρέπουν να ανιχνεύσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι Αγωνιστές διαχειρίστηκαν τον χρόνο στον προσωπικό και δημόσιο βίο τους.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Εκθεση – κιβωτός για τον απαράμιλλο πλούτο της ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς [photos]

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: