Όλο και λιγότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, λέει έρευνα

File Photo: Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. EPA, WILL OLIVER




Οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ είναι λιγότερο ομόφωνοι απ’ ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια όσον αφορά την πεποίθηση ότι ο αμερικανικός στρατός θα σπεύσει να τους βοηθήσει, αν η Ρωσία εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χώρας τους, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα μ’αυτή τη δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνών Pew που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2019 σε δείγμα 21.000 προσώπων σε 19 χώρες, 60% των πολιτών των χωρών μελών της Ατλαντικής συμμαχίας πιστεύουν πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά μια χώρα του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

  • Μόνο 29%, κατά μέσο όρο, πιστεύουν πως οι ΗΠΑ δεν θα σπεύσουν να τους βοηθήσουν και οι άλλοι δεν εκφράζουν άποψη, διευκρινίζει το Pew.
  • Το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, το οποίο πραγματοποιεί κάθε δύο χρόνια αυτή την έρευνα σχετικά με το ΝΑΤΟ, επισημαίνει πως οι απαντήσεις σ’ αυτή την ερώτηση είχαν πολλές διακυμάνσεις από το 2015, καθώς οι σύμμαχοί εμφανίζονται πιο διχασμένοι στην ερώτηση αυτή.

Η αναλογία των πολιτών που είναι σίγουροι ότι οι ΗΠΑ θα σπεύσουν σε βοήθειά τους μειώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες από το 2015 έως το 2019 στη Γαλλία, κατά 5 μονάδες στη Γερμανία, κατά 3 μονάδες στον Καναδά και κατά 16 μονάδες στην Ουγγαρία.

Αντίθετα αυξήθηκε κατά 7 μονάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία και κατά 6 μονάδες στην Τουρκία.

  • Όπως συνέβαινε ήδη το 2015, οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ δεν είναι ενθουσιασμένοι με την ιδέα πως η χώρα τους θα σπεύσει να βοηθήσει μια άλλη χώρα της Ατλαντικής συμμαχίας σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Μόνο σε 5 από τις 16 χώρες μέλη, τις οποίες αφορά η έρευνα αυτή –Ολλανδία, ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία και Λιθουανία–, μια πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει πως η χώρα της οφείλει να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική επιχείρηση για να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις του άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει πως «μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων».

Η αναλογία αυτή μειώνεται στο 41% στη Γαλλία και την Ισπανία, στο 36% στην Τσεχία, στο 34% στη Γερμανία, στο 33% στην Ουγγαρία και στο 32% στην Τουρκία και τη Σλοβακία. Μόνο 25% το πιστεύουν στην Ελλάδα και την Ιταλία και μόλις 12% στη Βουλγαρία.

Με πληροφορίες από AFP, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ
ΓΑ

Δεν τα βρήκαν Μόσχα και Άγκυρα για τη Συρία: Ο στρατός του Άσαντ, με τη βοήθεια της Ρωσίας προελαύνει στο Ιντλίμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: