Ο τσαρλατανισμός της Τουρκίας και ο αδίστακτος Ερντογάν: Η μαύρη προπαγάνδα για τις παράνομες διεκδικήσεις

Ο Ταγίπ Ερντογάν. Πηγή: Τουρκική Προεδρία




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ (*)

Η μαύρη προπαγάνδα του Ερντογάν και των επιτελών του για τις παράνομες τους διεκδικήσεις δεν έχει όρια, γι’αυτό οφείλουμε εδώ στην Ελλάδα τις Ανατολίτικες πονηριές τους να τις αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα χωρίς να αφήνουμε περιθώρια για παρερμηνείες που δημιουργούν και ψυχολογικό πρόβλημα στο Λαό μας.

Την 24η Επέτειο από τα γεγονότα του 1996 στα Ίμια ο Ερντογάν μας είπε ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας του ο κύριος Ακάρ, ευχαρίστησε τον κύριο Παναγιωτόπουλο επειδή δεν έγιναν εκ μέρους μας ενέργειες που θα προκαλέσουν την Τουρκία και ότι το ίδιο μοντέλο με τα Ίμια θα πρέπει να το εφαρμόσουμε και σε άλλα νησιά.

Προσωπικά δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας της χώρας μου στη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ακάρ δεν του έδωσε την πρέπουσα απάντηση, μολονότι θα έπρεπε χωρίς καμιά καθυστέρηση να υπάρξει δημόσια σκληρή διάψευση για τα όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

  • Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Ερντογάν πρέπει να γνωρίζει ότι επειδή οι Καλύμνιοι ψαράδες ξέρουν ότι τα Ίμια είναι Ελληνικά, τιμώντας καθημερινά την μνήμη των τριών αξιωματικών του Π.Ν, ψαρεύουν εκεί επιβεβαιώνοντας στη πράξη την Ελληνικότητα των νησιών μας που είναι κατοχυρωμένη από Διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις, μολονότι με πειρατικό τρόπο η Τουρκική ακτοφυλακή παραβιάζει τα Ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ταυτόχρονα να μην ξεχνά ο Τούρκος Πρόεδρος αυτό που είπε ο βοσκός Αντώνης Βεζυρόπουλος που τιμώντας την μνήμη των τριών αξιωματικών του Π.Ν, στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης,κατέθεσε το στεφάνι στο μνημείο συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο της Καλύμνου κ. Δημήτρη Διακομιχάλη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εάν κρατούσαν τα πόδια μου έστω και στα 93 μου χρόνια εγώ θα συνέχιζα να πηγαίνω στα Ίμια και θα είχα εκεί τα κατσίκια μου.

Αυτή η θέση Κύριε Ερντογάν είναι θέση όλων των Ελλήνων για τα Ίμια και τα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Αυτή είναι η απάντηση κύριε Ερντογάν για την Ελληνικότητα των Ιμίων που εσείς όσο και αν προσπαθείτε να αμφισβητήσετε με ανατολίτικες πονηριές και θέλετε αυτό να το περάσετε στη Διεθνή κοινή γνώμη,σας διαψεύδουν τα ίδια τα δικά σας στοιχεία.

Κύριε Ερντογάν η χώρα σας υπέγραψε στις 24 Ιουλίου 1923 τη συνθήκη Ειρήνης στη Λωζάνη με τους:

1) Τον ISMETPasha, Υπουργό επί των Εξωτερικών, Βουλευτή Ανδριανουπόλεως
2) Τον Δρα RIZANOURBey, Υπουργό της Υγιεινής και Κοινωνικής Περιθάλψεως, Βουλευτή Σινώπης
3) Τον HASSANBey, πρώην Υπουργό , Βουλευτή Τραπεζούντος

και γνωρίζετε πολύ καλά το περιεχόμενο των άρθρων 12 και 15 της Συνθήκης, που εσείς δόλια ξεχνάτε.

Άρθρο 15:  ֞… η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των νήσων …. κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ’ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου…֦ και στο άρθρο12 αναφέρεται ρητά:֞…. εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης Συνθήκης, οι νήσοι οι κείμεναι εις μικροτέραναπόστασιν των τριών μιλίων της ασιατικής γης παραμένουσι υπό την τουρκική κυριαρχία….֦ Κατ’ ακολουθία, η εκ μέρους της Τουρκίας εκχώρηση προς την Ιταλία της κυριαρχίας εφ’ όλου του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος (άρθρο 15) και η παραίτηση της από τα κυριαρχικά της δικαιώματα εφ’ όλων των νήσων των ευρισκομένων σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών μιλίων από την ασιατική ακτή (άρθρο 12), σε συνδυασμό με την θέση των Ιμίων που βρίσκονται σε απόσταση 3,65 μιλίων από την τουρκική ακτή προσδιορίζουν ένα αδιαμφισβήτητο νομικό πλαίσιο, το οποίο αποκλείει οποιοδήποτε δικαίωμα της Τουρκίας και επί των δύο συγκεκριμένων βραχονησίδων.

  • Όμως κύριε Ερντογάν δεν είναι μόνο η Λωζάνη την οποία υπέγραψαν οι εκπρόσωποι της χώρας σας, είναι και η Ιταλοτουρκική συμφωνία της 4ης Ιανουαρίου του 1932 που οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας στο Καστελόριζο και στις παρακείμενες νησίδες καθώς και το πρωτόκολλο της 28ης Δεκεμβρίου του 1932 που οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας ορίζοντας παράλληλα εις το πρώτο άρθρο ότι η περιεχόμενη ρύθμιση καθορίζει και τις ανήκουσες εις τα δύο κράτη θαλάσσιες περιοχές.

Η διαγράμμιση των θαλάσσιων συνόρων έγινε επί των υδρογραφικών χαρτών του Βρετανικού Ναυαρχείου (υπ’ αρ.236, 872 και 1546) και με αυτή χαράχθηκε, με βάση 37 ορισθέντα σημεία, η οριοθετική γραμμή μεταξύ των νησίδων που ανήκαν στο Δωδεκανησιακό σύμπλεγμα.

Επειδή τα Ίμια κύριε Ερντογάν αποτελούν την αιχμή του δόρατος των παράνομων διεκδικήσεων της χώρας σας στο Αιγαίο παραθέτω και το πρωτότυπο κείμενο του πρωτοκόλλου της 28ης Δεκεμβρίου του 1932 στην Γαλλική γλώσσα που περιγράφεται η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας και προσέξτε τις κορυφές της πολυγωνικής γραμμής των θαλασσίων συνόρων από τα σημεία 27 μέχρι και το σημείο 32 και που βρίσκονται τα Ίμια (Καρντάκ) τα οποία εσείς ονειρεύεστε ότι σας ανήκουν.

Επειδή εσείς μάλλον δεν γνωρίζετε Γαλλικά να πείτε στους επιτελείς σας να μεταφράσουν το κείμενο για να διαπιστώσετε ότι τα Ίμια (εσείς τα λέτε Καρντάκ) ανήκουν στην Ελλάδα.

Η ηττημένη Ιταλία με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, παραχώρησετη Δωδεκανήσο με το Καστελλόριζο στην Ελλάδα, με βάση το καθεστώς που είχε διαμορφωθεί από τις Συμφωνίες του 1932 και άρα την εκχώρηση των βραχονησίδων Ίμια στην Ελλάδα. Ενισχυτικό των ελληνικών θέσεων είναι τέλος το άρθρο 11 της Συνθήκης της Βιέννης που αναφέρεται στη ֞Διαδοχή των κρατών εις τας Συνθήκας֦, που ορίζει ότι η διαδοχή των κρατών δε θίγει τα σύνορα που καθορίστηκαν με συμφωνίες, ούτε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που καθορίστηκαν με συμφωνίες και σχετίζονται με το εδαφικό καθεστώς.

Η θέση της Τουρκίας ότι η υπογραφείσα Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας την 28-12-1932 δεν είναι Συνθήκη, εφ’ όσον δεν έχει συζητηθεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ούτε είχε επικυρωθεί, αλλά είναι ένα πρακτικό συνεδρίασης αξιωματούχων κατωτέρου επιπέδου των δύο χωρών, το οποίο δεν δεσμεύει νομικά την Τουρκία, αντικρούστηκε στις 6-2-1996 από το Ιταλικό Υπουργείο των Εξωτερικών με δήλωση ότι η Ιταλοτουρκική Συμφωνία του 1932 είναι έγκυρη και παραμένει σε ισχύ.

  • Επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του στις 15-2-1996 θεώρησε τις τουρκικές ενέργειες στα Ίμια τον Δεκέμβριο 1995-Ιανουάριο του 1996 ως ֞παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας֦ και επεσήμανε ότι οι νησίδες Ίμια ανήκουν στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου, με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Μετά το 1947 κυκλοφόρησαν διάφοροι Τουρκικοί χάρτες που εκδόθηκαν από στρατιωτικές υπηρεσίες, που δείχνουν τα Ίμια και τα άλλα 17 νησιά που σήμερα διεκδικούν οι Τούρκοι, ότι ανήκουν στη Ελλάδα.

Αυτοί οι χάρτες ξεκινούν χρονολογικά από το έτος 1950 μέχρι και το 1997.

Με την Περιφερειακή Συμφωνία Αεροναυσιπλοΐας(Κωνσταντινούπολη 1950) η οποία υιοθετήθηκε από τον ICAO, και κατά την οποία τα όρια ελέγχου πτήσεων (FIR) μεταξύ Αθηνών και Κωνσταντινούπολης,συμπίπτουν με τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας στην περιοχή (δηλαδή όπως αυτά αποτυπώνονται εις τη Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932).

Παραθέτουμε επίσης τον επίσημο στρατιωτικό Τουρκικό χάρτη του 1969 στον οποίο οι δύο βραχονησίδες με την Ελληνική τους ονομασία ֞Imniaadalari֦σημειώνονται σαφώς εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ο Τουρκικός Χάρτης Διεθνούς Αεροναυσιπλοΐας του 1953, ο οποίος δείχνει τη συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδας –Τουρκίας στη περιοχή των Δωδεκανήσων δέχεται ότι οι συντεταγμένες των νησίδων Ίμια βρίσκονται στη Ελληνική πλευρά.

Η Γενική Διοίκηση Χαρτογράφησης του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας το 1994 σε συνεργασία με το Γερμανικό χαρτογραφικό οίκο R.Ryborsch, εξέδωσε χάρτη για την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου όπου διαπιστώνουμε ότι αναγράφει τα ονόματα όχι μόνο των κύριων νησιών αλλά και των βραχονησίδων με το Ελληνικό τους όνομα. Μελετώντας με προσοχή τον χάρτη που εκδόθηκε μόλις δύο χρόνια πριν από τα γεγονότα στα Ίμια, τις βραχονησίδες Ίμια τις αναφέρουν ως N. Limnia.

Στο χάρτη αυτό η Γενική Διοίκηση Χαρτογράφησης του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας καθόρησε τα τοπωνύμια σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού που εδρεύει στο Μονακό και που μέλη του είναι και η Ελλάδα και η Τουρκία , αναγνωρίζοντας έτσι την Ελληνική κυριαρχία σε όλα τα νησιά που σήμερα αμφισβητεί.

  • Κύριε Ερντογάν η μεγάλη απάτη της χώρας σας και ιδιαίτερα του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας Άμυνας βρίσκεται στο γεγονός ότι μετά την κρίση του Ιανουαρίου του 1996 όταν ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πρεσβείας μας στην Άγκυρα κύριος Σταύρος Σταθουλόπουλος μαζί με τον συνάδελφο του στο Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας μας κ. Ε. Κοσμά, εντόπισαν τον χάρτη που προανέφερα, αρχές του 1997 το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας απέσυρε όλα τα αντίτυπα που κυκλοφορούσαν και προχώρησε σε επανεκτύπωση με μοναδική αλλαγή στο χάρτη την αντικατάσταση της Ελληνικής Ονομασίας στα Ίμια και από N. Limnia τα αναφέρει « Kardak. Ad.».

Ο χάρτης ντοκουμέντο έκδοσης 1994 με την επισήμανση ότι είναι επίσημη έκδοση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας είναι αυτός!!!

Για την σπουδαιότητα του χάρτη αυτού δεν ήταν άλλωστε τυχαία η αντίδραση του διπλωματικού συντάκτη της εφημερίδας Γκιουναϊντιν κυρίου Ιμπραχήμ Γκιουντούζο οποίος με σχετικό ρεπορτάζ την εποχή εκείνη επισήμαινε ότι η ίδια τη Τουρκία έδινε φοβερά όπλα στη χώρα μας, ρωτώντας ποιος κοροϊδεύει ποιον, απεικονίζοντας στο ρεπορτάζ τον χάρτη αυτό.

Απόσπασμα εφημερίδας Γκιουναϊντίν

Γι’ αυτό άλλωστε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας κύριος Καρανταγί είπε ότι ήταν στρατηγικό λάθος η πολιτική της Τουρκίας για τα Ίμια.

Το κωμικοτραγικό στην ιστορία της αμφισβήτησης των βραχονησίδων και των μικρών νησιών μας, από την Τουρκία είναι ότι και στην επανέκδοση του ίδιου χάρτη από το Υπουργείο Άμυνας το 1997 με εξαίρεση τα Ίμια, τα άλλα 17 νησιά αναφέρονται με τα Ελληνικά τους ονόματα.

Εδώ ισχύει η παροιμία: Αγαπά ο θεός τον κλέφτη, αλλά αγαπά και τον νοικοκύρη.

  • Η πολιτική ηγεσία της χώρας μας ας συνειδητοποιήσει επί τέλους ότι μετά από πενήντα χρόνια ακήρυχτου πολέμου με την Τουρκία η χώρα μας πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική του κατευνασμού και να προτάξει την Τουρκική απειλή ως το κυρίαρχο και μόνιμο πρόβλημα, έναντι ακόμα και των μεγάλων σημερινών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, προκειμένου να διασφαλίσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία και ακεραιότητα.

Μόνον έτσι ως χώρα θα παραμείνουμε ταυτόχρονα και παράγοντας σταθερότητας στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Τρίτος Αττίλας των Τούρκων στη Κυπριακή ΑΟΖ, η παράνομη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη, η στρατηγική επιλογή της Άγκυρας ότι το Αιγαίο Ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού της ανήκει, με ότι αυτό σημαίνει για όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τη Θράκη και τη Κύπρο, επιβάλλουν για την επιβίωση του Ελληνισμού να υπάρξει άμεσα χάραξη Εθνικής στρατηγικής σε βάθος χρόνου, με πραγματικές όμως κόκκινες γραμμές.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η θεσμοθέτηση και λειτουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Ένα όργανο Παραγωγής πολιτικής, το οποίο θα μπορεί να αναλύει και να αντιμετωπίζει σωστά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας και να είναι έτοιμο στη διαχείριση κρίσεων.

Να αναβιώσει άμεσα το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Κυπριακή Δημοκρατία.

  • Η αδυναμία όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων να αφήσουν έξω από τις περικοπές τις αμυντικές δαπάνες για τα αναγκαία εξοπλιστικά προγράμματα πρέπει να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει εκείνους τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου (εφοπλιστές, άλλους μεγάλους επιχειρηματίες , ομογενείς με μεγάλη οικονομική επιφάνεια) και να στηρίξουν άμεσα την προμήθεια οπλικών συστημάτων που αδυνατεί να υλοποιήσει η πολιτεία και έχουν ανάγκη οι Ε.Δ, προμήθειες οπλικών συστημάτων που πρέπει να εξυπηρετούν κυρίως τα εθνικά μας συμφέροντα και δευτερευόντως τα συμμαχικά.

Γι’ αυτό οι προμήθειες αυτές πρέπει να γίνονται σε απόλυτη συνεργασία με τους Κύπριους Αδελφούς μας, ώστε να διασφαλίζεται σταθερά η αμυντική θωράκιση της Κύπρου, που θα αποτελεί τον αποτρεπτικό παράγοντα στις επιδιώξεις της Άγκυρας να μετατρέψει όλο το νησί σε προτεκτοράτο της, μέσα από την επιδιωκόμενη στα μέτρα της επίλυση του Κυπριακού.

Τόσον δε οι Ελληνοκύπριοι όσον και οι Έλληνες πολιτικοί, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι το Κυπριακό παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ότι η λύση του θα πρέπει να γίνει μόνο στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, γιατί αν χαθεί η Κύπρος θα χαθείκαι το Αιγαίο και η Θράκη.

(*) Δήμαρχος Καλυμνίων

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Με «όπλο» ανθρώπινες ψυχές και βόμβες, ο Ερντογάν εκβιάζει τους πάντες: Τινάζει στον αέρα και τους δεσμούς με τη Ρωσία;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: