Ο Προϋπολογισμός της ΕΕ και οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο στα πρώτα θέματα της Συνόδου

File Photo: στη φωτογραφία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Βαν Ντερ Λάιεν στα έδρανα του Στρασβούργου που συνέρχεται ενόψει και της επόμενης Συνόδου Κορυφής. Η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ θα μιλήσει στην Ολομέλεια για πρώτη φορά για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης και τις δραστηριότητες της ΕΚΤ. ΚΥΠΕ
Τις προτεραιότητές του στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, ενόψει τη Σύνοδο της ΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου, αναμένεται να συζητήσει το Ευρωκοινοβούλιο με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της νέας συνόδου.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, θα μιλήσει στην Ολομέλεια που αρχίζει σήμερα στο Στρασβούργο
για πρώτη φορά για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης και τις δραστηριότητες της ΕΚΤ.

  • Στη Σύνοδο, η οποία θα είναι η πρώτη μετά το Brexit, το Κοινοβούλιο θα συζητήσει επίσης την Τρίτη και αναμένεται να υιοθετήσει ψήφισμα την Τετάρτη με τις θέσεις του για τη σύναψη μιας φιλόδοξης εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου
  • Την Τρίτη αναμένεται επίσης να συζητηθεί η ενδεχόμενη έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων ΕΕ – Βιετνάμ, ενώ η σχετική πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.
  • Παράλληλα οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και τα μέτρα που πρέπει να πάρει η ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών θα συζητηθούν τη Δευτέρα και θα υποβληθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη.
  • Την Τετάρτη, οι βουλευτές θα συζητήσουν τις προτεραιότητές τους σχετικά με τη Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2020-2024 με την Επιτροπή.
  • Το ΕΚ θα αξιολογήσει την αντίδραση της ΕΕ σε φαινόμενα αντισημιτισμού, ρατσισμού και μίσους στην ΕΕ σε συζήτηση την Τρίτη με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής .
  • Εξάλλου, την Τετάρτη θα υποβληθεί ψήφισμα που καλεί την ΕΕ να υιοθετήσει στρατηγική για την εξάλειψη της πρακτικής του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
  • Την Τρίτη, το ΕΚ θα συζητήσει με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής τις συνεχιζόμενες απειλές που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου στην Πολωνία.

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την Τετάρτη για την άσκηση βέτο στη λίστα για τα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος (PIC), λόγω της συμπερίληψης νέων υποδομών ενέργειας με βάση ορυκτά καύσιμα.

Εξάλλου, οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν τις προτάσεις της Επιτροπής για τη βελτίωση των διαδικασιών για την ένταξη τρίτων χωρών στην ΕΕ τη Δευτέρα ενώ το ΕΚ θα ζητήσει εξηγήσεις για την κατάσταση των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ενώ η κατάσταση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα συζητηθεί την Τετάρτη.

Τέλος, την Τρίτη το απόγευμα, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν μαζί με τον Τζοσεπ Μπορέλ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, το σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασαν πρόσφατα οι ΗΠΑ και την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία.

ΚΥΠΕ / Αιμιλία Χριστοφή
Στρασβούργο / Γαλλία

Γιούνκερ: Οι Γερμανοί έδιναν την εντύπωση ότι ήθελαν να τιμωρήσουν την Ελλάδα, το non paper Σόιμπλε για Grexit

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: