Ο πρέσβης βάζει στη θέση της την εφημερίδα New York Times: Αναδεικνύει τις ανακρίβειες για την Κύπρο

FILE PHOTO: Τα γραφεία της εφημερίδας New York Times, στη Νέα Υόρκη. EPA, JUSTIN LANE




«Οι αιτούντες άσυλο βρίσκουν μια νέα οδό προς την Ευρώπη, καταφεύγοντας στη διαιρεμένη Κύπρο» αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανταπόκριση από την Κοφίνου στη «Νιου Γιορκ Τάιμς», σημειώνοντας ότι «το μικρό νησί φιλοξενεί πλέον τους περισσότερους κατά κεφαλήν πρόσφυγες στην ΕΕ».

Ο πρώην πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσινγκτον και πρώην ΜΑ στον ΟΗΕ, Ανδρέας Ιακωβίδης, σε επιστολή του στον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι πράγματι η συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχεται από τη βόρεια πλευρά του νησιού, μια περιοχή που κατέχεται παράνομα από την Τουρκία μετά την εισβολή του 1974.

  • Ο κ. Ιακωβίδης υπογράμμισε όμως ότι «είναι ανακριβές να αναφέρεται ότι εκείνη την εποχή “επιχειρήθηκε η ένωση του νησιού με την Ελλάδα”.

Μετά από το καταδικαστέο πραξικόπημα της χούντας, που κυβερνούσε τότε στην Ελλάδα, και που ανέτρεψε τη νόμιμη κυβέρνηση του Προέδρου Μακαρίου, η Τουρκία το χρησιμοποίησε ως πρόσχημα τον Ιούλιο/ Αύγουστο του 1974 για να εκτελέσει το μακρόχρονο σχέδιό της να εισβάλει και να καταλάβει την Κύπρο (που είχε αποτραπεί το 1964 – επιστολή Λίντον Τζόνσον 1968, διπλωματία Σάιρους Βανς) και να διεξάγει εθνοκάθαρση, με αποτέλεσμα (να δημιουργήσει) περισσότερους από 200 χιλιάδες Ελληνοκύπριους πρόσφυγες και από τότε παραμένουν σαράντα περίπου χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα στο κατεχόμενο βόρειο μέρος του νησιού».

Καταλήγοντας, ο βετεράνος Κύπριος διπλωμάτης τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία φιλοξενεί αυτούς τους πρόσφυγες και θεωρεί τη χορήγηση ασύλου σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Πρέπει όμως να αναγνωριστεί ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βάρος που δεν είναι εύκολο να αντέξει, λαμβάνοντας υπόψη τις άλλες επιβαρύνσεις που προκαλεί η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή».

ΠΑΝ. ΠΑΝ.

Οι Τούρκοι δεν φαίνεται να “πιάνουν” τα μηνύματα της Ελλάδας: Τι πρέπει να γίνει για να …ακούσουν!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: