Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ απειλεί τη Δαμασκό: Θα πάρουν μάθημα με το δύσκολο τρόπο…

Το Συτμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει για την κατάσταση στη Συρία. UN Photo, Loey Felipe




Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη διεμήνυσε χθες ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να κάνει χρήση βίας και τα τουρκικά αντίποινα θα συνεχιστούν εναντίον της Συρίας, εν μέσω της κατακόρυφης αύξησης της έντασης στην επαρχία Ιντλίμπ.

«Αν θέλουν να πάρουν ένα μάθημα με τον δύσκολο τρόπο, θα το πάρουν», απείλησε ο τούρκος πρεσβευτής Φεριντούν Χαντί Σινιρλίογλου στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας χθες στη Νέα Υόρκη,

«Η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο. Αλλά η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βία αν και όταν η ασφάλειά της απειλείται», πρόσθεσε.

Είκοσι Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού στην Ιντλίμπ

Στους 20 ανέρχονται οι Σύροι στρατιώτες που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού στη βορειοδυτική Συρία, σε αντίποινα για τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι πρώτοι βομβαρδισμοί της Τουρκίας, που έγιναν από το πυροβολικό της ή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στόχευσαν θέσεις των δυνάμεων του καθεστώτος στη νότια και ανατολική Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 κυβερνητικοί στρατιώτες. Άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν στη συνέχεια από πυρά του τουρκικού πυροβολικού στη γειτονική επαρχία του Χαλεπιού. Στον τομέα αυτό, στο βορειοανατολικό Χαλέπι, βρίσκονται Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα.

Η Δαμασκός δεν έχει σχολιάσει την κλιμάκωση με την Άγκυρα, ούτε ανακοίνωσε κάποιον απολογισμό. Μια στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλείται το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, είπε μόνο ότι “μεγαλοποιούνται” οι απώλειες των συριακών δυνάμεων.

Το πρωί σήμερα η Άγκυρα επιβεβαίωσε ότι απάντησε στις αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού στις οποίες σκοτώθηκαν 33 Τούρκοι στρατιώτες στην επαρχία Ιντλίμπ. “Όλες οι γνωστές θέσεις του συριακού καθεστώτος δέχθηκαν τα πυρά των χερσαίων και εναέριων μονάδων μας”, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν σε ανακοίνωσή του.

Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, μία ημέρα αφότου άλλοι 33 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην ίδια περιοχή.

Η Τουρκία “συνεχίζει να πλήττει στόχους του καθεστώτος” της Δαμασκού σε αντίποινα στην επαρχία αυτήν, πρόσθεσε το υπουργείο με ανάρτηση στο Twitter.

Η Άγκυρα έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες και εξοπλισμό για να στηρίξει τους αντάρτες που πολεμούν τον συριακό στρατό.

Πληροφορίες από dpa-Reuters-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, United Nations – Κωνσταντινούπολη, Turkey – Βηρυτός, Lebanon

Εκεχειρία στη Συρία προτού η κατάσταση ξεφύγει εντελώς ζήτησε ο Αντόνιο Γκουτέρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: