Ο πόλεμος κατασκόπων της Ρωσίας: Θα χαλάσουν οι σχέσεις της Μόσχας με τις χώρες των Βαλκανίων

File Photo: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν. EPA EVGENIA NOVOZHENINA, POOL




Στα Βαλκάνια έχει σημειωθεί μια ανοδική πορεία της ρωσικής κατασκοπτευτικής δραστηριότητας. Θα βλάψει αυτό τις σχέσεις με τη Μόσχα; αναρωτιέται ο Dimitar Bechev στον ιστότοπο του Al Jazeera.

Σχετικά με την Ελλάδα, στο κείμενο αναφέρεται:

Οι ρώσοι πράκτορες επιδίωξαν επίσης, τα τορπιλίσουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας να διευθετήσουν τη μακροχρόνια διαφωνία τους για την ονομασία. Τον Ιούλιο του 2018, εβδομάδες μετά την υπογραφή της συμφωνίας-ορόσημο των Πρεσπών, η Αθήνα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες για υποδαύλιση της συμφωνίας στις βόρειες περιοχές.

Η εν λόγω κίνηση έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αρνηθεί να κάνει το ίδιο σε αντίδραση στην υπόθεση Σκριπάλ τέσσερις μήνες νωρίτερα.

Ωστόσο, αυτά τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα είναι απίθανο να επηρεάσουν αρνητικά τις στενές σχέσεις της Ρωσίας με την περιοχή. Στο σύνολό τους, οι κυβερνήσεις των Βαλκανίων πιστεύουν σε αυτή τη δέσμευσή τους και τους τελευταίους μήνες, έχουν επιδείξει προθυμία να διατηρήσουν στενές σχέσεις με τη Ρωσία, παρά τα περιστατικά κατασκοπείας.

Το Φεβρουάριο του 2019, λίγους μήνες πριν εκλεγεί Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί με σειρά υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων και να εκφράσει την υποστήριξή του για στενούς διμερείς δεσμούς.

Στη συνέχεια τον περασμένο Νοέμβριο, η Βόρεια Μακεδονία διοργάνωσε από κοινού με τη Ρωσία, ένα επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο προέδρευσαν ο Zoran Zaev και ο Ρώσος Υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, κ. Aleksei Gruzdev.

Τίτλος του κειμένου: Russia’s spy war in the Balkans

“Σεισμοί” πολιτικοί, διπλωματικοί και περιβαλλοντικοί σε Αλβανία και Σκόπια: Το “στοπ” του Μακρόν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: