O Νίκολας Μπερνς, άσσος στο μανίκι του Τζο Μπάιντεν για τους Ελληνοαμερικανούς

File Photo: Ο Τζον Μπάιντεν με τη σύζυγό του, Τζιλ. EPA,JIM LO SCALZO




Συνομιλία στελεχών του επιτελείου του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν με Ελληνοαμερικανούς μεταξύ αυτών ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς.

Στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του αντιπρόεδρου Τζο Μπάιντεν είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις του υποψηφίου τους, σε Ελληνοαμερικανούς από όλη τη χώρα, μέσω τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).

Στους ομογενείς μίλησαν, ο πρέσβης Νίκολας Μπερνς, σύμβουλος της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, ο Brian McKeown, που προΐσταται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στην ομάδα του Τζο Μπάιντεν και η διευθύντρια της εκστρατείας στην Πολιτεία Ιλινόις, Κλώντια Τσάβεζ. Την συζήτηση συντόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης.

Ο Νίκολας Μπερνς, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και υφυπουργός Εξωτερικών, ανέπτυξε τρεις λόγους για τους οποίους υποστηρίζει τον τέως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

«Είμαι εδώ και δέκα τρεις μήνες σύμβουλος εξωτερικών του αντιπροέδρου Μπάιντεν, τον οποίο συμβουλεύω και υποστηρίζω. Είναι καλύτερος από όλους τους υποψήφιους για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Έχω εργαστεί για όλες τις κυβερνήσεις, από την προεδρία Κάρτερ και μετά. Δεν μπορώ να σκεφθώ κάποιο καλύτερο άτομο, με μεγαλύτερη εμπειρία και κρίση, αλλά και αντίληψη του πως δουλεύει η ομοσπονδιακή μας κυβέρνηση, από τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν», είπε.

Ανέφερε ότι τα στάνταρντ για την προεδρία των ΗΠΑ είναι πολύ υψηλά και δεν αρκεί απλά κάποιος να είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας.
«Είναι μια εντελώς διαφορετική δουλειά, να εργάζεσαι με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα εκατομμύρια των υπαλλήλων της, τον προϋπολογισμό τρισεκατομμυρίων και ταυτόχρονα να συνεργάζεσαι με το Κογκρέσο και τους ηγέτες 195 κρατών. Γνωρίζω ότι από την πρώτη μέρα ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα αρχίσει να δουλεύει, χωρίς να χρειάζεται καμία προσαρμογή», είπε ο Νίκολας Μπερνς, τονίζοντας αυτή ακριβώς την εμπειρία στην κυβέρνηση χρειάζεται η χώρα.

Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον κ. Μπερνς, είναι η μακρά φιλική σχέση του Τζο Μπάιντεν με την Ελλάδα και την Κύπρο, από την εποχή της τουρκικής εισβολής.

«Έχει μακρά εμπλοκή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και μπορώ να θυμηθώ την δύσκολη περίοδο που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, με τον πόλεμο στο Κόσοβο και τον αντιαμερικανισμό. Δεν μπορούσα να έχω καλύτερο σύμβουλο από τον γερουσιαστή Μπάιντεν, του οποίου τη συμβουλή επιζητούσα», είπε κ. Μπερνς, εξαίροντας παράλληλα τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από ποτέ.

«Κατά την άποψή μου, αυτή η βελτίωση ξεκίνησε με την κυβέρνηση Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Και η ειρωνεία είναι ότι ξεκίνησε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν το ανέμενα προσωπικά», είπε ο Αμερικανός πρέσβης, σημειώνοντας την ακόμη περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η στήριξη που πρόσφερε η κυβέρνηση Ομπάμα προς την Ελλάδα, σε όλη την περίοδο της κρίσης, ασκώντας την επιρροή στους Ευρωπαίους.
«Στην περίοδο 2010-15 η στάση του προέδρου Ομπάμα και του αντιπροέδρου Μπάιντεν έναντι της Ελλάδας, ήταν πραγματικά σοφή», σημείωσε.

Ο τρίτος λόγος, κατά τον κ. Μπέρνς, είναι η ανάγκη να ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Είναι ένα αδύναμος πρόεδρος, που διχάζει την χώρα. Οδεύουμε στη λάθος κατεύθυνση. Το μήνυμα που στέλνει σ’ όλη τη χώρα μέσω των κοινωνικών δικτύων, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν είναι το ερώτημα που απευθύνει, αν θέλουμε η νέα γενιά να είναι σαν τον σημερινό πρόεδρο. Θα πρέπει να νικήσουμε τον Τραμπ στις εκλογές και είμαι βέβαιος ότι ο Τζο Μπάιντεν θα μπορέσει να το κάνει και στα ντιμπέιτ και στις κάλπες το Νοέμβριο. Έχει ευρύτερη υποστήριξη στο φάσμα της αμερικανικής κοινωνίας από κάθε άλλο υποψήφιο, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να πάρει το χρίσμα από τις προκριματικές».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Νίκολας Μπερνς είπε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πραγματικό πρόβλημα με την Τουρκία και τις συνεχείς προκλήσεις της σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση Τραμπ ήταν αρκετά σκληρή με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ο πρόεδρος Τραμπ υπέσκαψε την ίδια του την κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας χαλαρά τον Ερντογάν για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Είμαι βέβαιος ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, με την εμπειρία που διαθέτει, γνωρίζει πώς να χειριστεί καλύτερα τις συμμαχικές μας σχέσεις με την Ελλάδα, την ταραγμένη σχέση μας με την Τουρκία, αλλά θα υπερασπιστεί την Ελλάδα από παράνομες δραστηριότητες. Κι αυτό δεν τον κάνεις στρατιωτικά, αλλά με σκληρές πιέσεις, στο παρασκήνιο και συνομιλίες υψηλού επιπέδου, κάτι που αντιπρόεδρος Μπάιντεν έκανε για δεκαετίες».

Ο Brian McKeown μετέφερε θετικά μηνύματα από την προεκλογική εκστρατεία στη Νεβάδα.
«Είμαι βέβαιος ότι ολοκληρώνοντας τις αναμετρήσεις του Φεβρουαρίου θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, ενόψει της αναμέτρησης της Σούπερ Τρίτης, στις 3 Μαρτίου», είπε ο Μπράιαν ΜακΚίουν.


Με πληροφορίες ΚΥΠΕ του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος θα ζητήσει από το Κογκρέσο έκτακτο κονδύλι για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: