Ο Κυριάκος Κόκκινος εκπροσώπησε την Κύπρο στην άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας

Η οικογενειακή φωτογραφία από τους συμμετέχοντες στην άτυπη σύνοδο του συμβουλίου ανταγωνιστικότητας στο Ζάγκρεμπ Photo: Josip Regovic / PIXSELL / EU2020HR




Στο επίκεντρο της Άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας για θέματα Έρευνας τέθηκαν η ανάγκη προώθησης της κινητικότητας των ερευνητών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, με τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεσμεύονται για την επίτευξη μιας πραγματικά ανοιχτής αγοράς εργασίας για τους ερευνητές.

Η Σύνοδος, στην οποία συμμετείχαν αρμόδιοι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα έρευνας και ανταγωνιστικότητας, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ζάγκρεμπ και την Κύπρο εκπροσώπησε ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κόκκινος. Οι εργασίες τελούσαν υπό την Προεδρία της Υπουργού Επιστήμης και Παιδείας της Κροατίας, Blaženka Divjak.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για την «κινητικότητα εγκεφάλων» (brain circulation) και τη διαμόρφωση του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Ειδικότερα, για τα δύο αυτά θέματα επικεντρώθηκαν αφενός στην προώθηση μίας ισορροπημένης κινητικότητας και αφετέρου στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων της «διαρροής εγκεφάλων/επιστημονικού δυναμικού» (brain drain).

Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου, ο Επικεφαλής Επιστήμονας υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης της κινητικότητας και στήριξης της σταδιοδρομίας των ερευνητών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Παρότι αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με την επιτυχή λειτουργία των προγραμμάτων EURAXESS, COST και Marie-Sklodowska-Curie Actions, τασσόμαστε υπέρ της εισαγωγής και νέων πρωτοβουλιών με στόχο τη βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας των ερευνητών, όπως μέσω κοινωνικών παροχών και δια βίου εκπαίδευσης».

Αναφερόμενος στη δέσμευση των κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθιέρωση μίας ανοιχτής αγοράς εργασίας για τους ερευνητές, ο κ. Κόκκινος δήλωσε πως «συμφωνούμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το brain drain μέσω της ενίσχυσης δικτύων συνεργασίας, της εξάπλωσης της Αριστείας και της αντιμετώπισης του χάσματος Καινοτομίας στην Ευρώπη».

Ακολούθως, σημείωσε πως σε εθνικό επίπεδο, προωθούνται κίνητρα για επαναπατρισμό Κυπρίων ερευνητών από το εξωτερικό και για προσέλκυση ερευνητών από τρίτες χώρες. «Η ανάπτυξη των έξι Κέντρων Αριστείας κάτω από το πρόγραμμα Teaming του Ορίζοντα 2020, αναμένεται να ενισχύσει τις προσπάθειες αυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: