Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Πομπέο προειδοποιεί για τις “κούφιες υποσχέσεις” της Κίνας στην Αφρική

File Photo: Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. EPA, STR




Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ολοκλήρωσε σήμερα την περιοδεία του στην υποσαχάρια Αφρική με μια αιχμή προς την Κίνα προειδοποιώντας για τις «κούφιες υποσχέσεις» των απολυταρχικών καθεστώτων, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του αμερικανικού ιδιωτικού τομέα παρουσιάζοντάς τον ως εναλλακτική επιλογή.

«Οι χώρες πρέπει να δυσπιστούν απέναντι στα απολυταρχικά καθεστώτα με τις κούφιες υποσχέσεις. Παράγουν διαφθορά και εξάρτηση», δήλωσε ο Πομπέο σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον διπλωματών και επικεφαλής επιχειρήσεων στην Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αφρική, στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα.

«Διατρέχουν τον κίνδυνο η ευημερία, η κυριαρχία και η πρόοδος την οποία έχει τόση ανάγκη και επιθυμεί απεγνωσμένα η Αφρική να μην υλοποιηθούν», προειδοποίησε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ονομαστικά στην Κίνα, τον υπ΄αριθμόν ένα εμπορικό εταίρο της Αφρικής.

Το Πεκίνο ανέπτυξε μια ισχυρή παρουσία στην αφρικανική ήπειρο: όχι λιγότερα από 60 δισεκ. δολάρια σε νέες χρηματοδοτήσεις υποσχέθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής Κίνας-Αφρικής το 2018.

Όμως το σχέδιο υποδομών των «νέων δρόμων του μεταξιού», που ξεκίνησε το 2013 το Πεκίνο για την επανασύνδεση της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής με την Κίνα, κατηγορήθηκε ότι ευνοεί τις κινεζικές επιχειρήσεις και τους Κινέζους εργάτες σε βάρος των τοπικών οικονομιών, ότι βυθίζει τις χώρες-οικοδεσπότες στο χρέος και ότι δεν λαμβάνει υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον.

Έπειτα από τρία χρόνια διακυβέρνησης Τραμπ, ο Μάικ Πομπέο είναι ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που πραγματοποίησε περιοδεία στην υποσαχάρια Αφρική – στη Σενεγάλη, την Ανγκόλα και την Αιθιοπία.

Προσπάθησε ως εκ τούτου να βελτιώσει την εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών στους Αφρικανούς, η οποία αμαυρώθηκε πρόσφατα από την αυστηροποίηση των όρων για απόκτηση βίζας για τους πολίτες της Νιγηρίας, της Τανζανίας του Σουδάν και της Ερυθραίας.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσης μια αναδιάρθρωση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική, προτιμώντας να κατανείμει αλλού πόρους προκειμένου να αντικρούσει την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.

Ο Μάικ Πομπέο χαιρέτισε τις επιτυχίες της οικονομίας της αγοράς, καταγγέλλοντας τις «αποτυχίες των σοσιαλιστικών εμπειριών των περασμένων ετών» στη Ζιμπάμπουε και την Τανζανία.

Επέκρινε επίσης ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο μεταρρύθμισης του Συντάγματος της Νότιας Αφρικής, που επιτρέπει την απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση των γαιών που κατείχε η λευκή μειονότητα προς όφελος της μαύρης πλειονότητας, το οποίο χαρακτήρισε «καταστροφικό για την οικονομία και ακόμη πιο βαρύ για τον νοτιοαφρικανικό λαό».

Με πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία

 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο δήλωσε έτοιμος να μιλήσει με το Ιράν «ανά πάσα στιγμή»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: