Ο Γεραπετρίτης στη Γενεύη προετοιμάζει τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ινφαντίνο

File Photo: State Minister Giorgos Gerapetritis and prime minister, Kyriakos Mitsotakis (R). ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Στη Γενεύη μετέβη σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της κάθαρσης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο υπουργός μετέβη μόνος του προκειμένου να συναντηθεί με στελέχη της UEFA για το ποδοσφαιρικό μνημόνιο που έχει αποφασίσει να συντάξει και να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση βλέποντας τις διαστάσεις που τείνει να λάβει το θέμα και να ξεφύγει από τον έλεγχό της έχει αποφασίσει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στις αλλαγές που απαιτούνται, σε συνεργασία με UEFA-FIFA.

Στόχος είναι να προετοιμαστούν τα πάντα και όλο το κυβερνητικό σχέδιο για το ποδόσφαιρο πριν ταξιδέψει στην Ελλάδα ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο για να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυβερνητική στρατηγική συζητήθηκε διεξοδικά σε αλλεπάλληλες συσκέψεις. Και όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή ο πρωθυπουργός επέλεξε να ανακοινώσει τις προθέσεις του από το βήμα της Βουλής, δηλαδή απολύτως θεσμικά, ανακτώντας με αυτόν τον τρόπο τον έλεγχο της κατάστασης και στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις πλευρές. Η προειδοποίηση πως είτε θα διακοπεί το πρωτάθλημα είτε θα υπάρξει αποβολή από τις διεθνείς διοργανώσεις, με το συνακόλουθο οικονομικό κόστος για τους ιδιοκτήτες των ομάδων, ήταν ακριβώς αυτό το σοκ που ήθελε να περάσει σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές για να αντιληφθούν πως αν δεν αποδεχθούν τη νομιμότητα, το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Επόμενο βήμα είναι οι προσωπικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους προέδρους της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο και της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, οι οποίοι θα προσκληθούν να έρθουν στην Αθήνα. Οι βασικοί άξονες του μνημονίου που θα συμφωνηθεί είναι οι εξής πέντε:

  • Πρώτον, επιλογή προσώπων για κρίσιμες θέσεις ευθύνης στο ποδόσφαιρο, υψηλού κύρους και αδιαμφισβήτητης ακεραιότητας,
  • δεύτερον, αναθεώρηση του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των κεντρικών οργάνων διοίκησης του ποδοσφαίρου,
  • τρίτον, ενίσχυση των μέτρων αδιαβλητότητας των αγώνων (διαιτησία, VAR κ.λπ.),
  • τέταρτον, αυστηρό πειθαρχικό πλαίσιο για πράξεις που ενθαρρύνουν τη βία και
  • πέμπτον, αυστηρά μέτρα που φθάνουν μέχρι τον αποκλεισμό από ευρωπαϊκές διοργανώσεις και διακοπή του πρωταθλήματος.

Η εφαρμογή του μνημονίου θα γίνεται από διεθνείς οργανισμούς, «όπως επόπτευε η τρόικα την εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής στα χρόνια της αυστηρής επιτήρησης». Στο Μαξίμου θεωρούν πως παρά τον κακό χειρισμό που προηγήθηκε και οδήγησε τα πράγματα λίγο πριν από την έκρηξη, οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη σταμάτησαν την κλιμάκωση και ταυτόχρονα έστειλαν μήνυμα «ως εδώ και μη παρέκει». Υπάρχει και μία ακόμα κρίσιμη λεπτομέρεια που λαμβάνει υπ’ όψιν το Μαξίμου: η άποψη πως σε αυτές τις πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός έχει μαζί του τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, που αναγνωρίζει την παρακμή η οποία επικρατεί στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης δεν θα συμμετέχει σε κάποιο κλιμάκιο, επιβεβαιώνοντας πως βρίσκεται ουσιαστικά σε άτυπη παύση καθηκόντων. Το κλίμα για τον αρμόδιο υφυπουργό ήταν πολύ κακό την εβδομάδα που πέρασε ανάμεσα στις τάξεις των βουλευτών, καθώς πολλοί θεωρούσαν πως ενεπλάκησαν και οι ίδιοι σε μία αντιπαράθεση που μπορεί να τους κοστίσει πολιτικά, εξαιτίας της κακής διαχείρισης που έκανε ο υφυπουργός αλλά και της αδυναμίας του να αντιληφθεί εγκαίρως πού οδεύουν τα πράγματα. Το κλίμα πάντως δεν ήταν διαφορετικό και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Hellas Journal με πληροφορίες και από την εφημερίδα Καθημερινή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: