Ντόρο θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, με αριθμούς μαχητικών που μαρτυρούν αεροπορική ένδεια…

Ελληνικά μαχητικά πετούν στον ουρανό του Αιγαίου Πελάγους. Φωτογραφία via HAF Spokesman




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Μικρός αριθμός αεροσκαφών με υπερβολική όμως, και προκλητική συμπεριφορά, είναι το τελευταίο ποιοτικό στοιχείο που καταγράφεται στην αψυχολόγητη τουρκική συμπεριφορά στον αέρα.

Και γράφουμε την λέξη αψυχολόγητη καθόλου τυχαία, διότι αυτό μεταφέρεται από ανώτατα χείλη της Πολεμικής Αεροπορίας. Το γεγονός πάντως ότι όλο το 2019 οι υπερπτήσεις είχαν φτάσει τις 124, κάτι που θεωρήθηκε αριθμός ρεκόρ δεκαετίας, τώρα που δεν έχει βγει ακόμη ο Φεβρουάριος, τα γεγονότα μαρτυρούν ότι ο αριθμός 124, πολύ σύντομα θ’ αποτελεί παρελθόν καθώς ήδη βρισκόμαστε στις 116 υπερπτήσεις.

Οι αερομαχίες των δυο τελευταίων εβδομάδων υπερδιπλασιάστηκαν κι αυτό έχει συμβεί κυρίως λόγω της ιδιαίτερα σύντομης αντίδρασης των γερακιών της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία μάλιστα φτάνουν και πιάνουν τους εναέριους εισβολείς κατά τη διάρκεια των υπερπτήσεων.

  • Πάντως από τη στιγμή που το σερί των υπερπτήσεων ξεκίνησε παρουσία των τούρκων στρατιωτικών στο Ελληνικό επιτελείο, όταν ξεκίνησε ο διάλογος των ΜΟΕ, δεν θα ήταν δικαιολογία αλλά δείγμα ισχυρού κράτους να τερματιστεί από Ελληνικής πλευράς οποιοσδήποτε διάλογος διότι με τις υπερπτήσεις αμφισβητείται η κυριαρχία Ελληνικών νησιών.

Και μπορεί τις παραβιάσεις ορισμένοι να τις «καταπίνουν», όμως ουδείς αεροπόρος που έχει ρωτηθεί, μπορεί να δεχτεί παραβιάσεις και πόσο μάλλον τις υπερπτήσεις.

  • Μικροί σχηματισμοί αλλά πολλές παραβιάσεις…

Από την άλλη πλευρά υπάρχει κι ένα άλλο στοιχείο που αποδεικνύει την ένδυα στην οποία έχει περιέλθει η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας. Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας το περιγράφουν ως εξής: μικροί σχηματισμοί, λίγοι σχηματισμοί που κάνουν όμως «μεγάλο ντόρο», γράφοντας σημαντικούς αριθμούς παραβιάσεων, παραβάσεων και υπερπτήσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και οι χθεσινές 40 παραβιάσεις οι οποίες έγιναν από 8 τουρκικά F-16, με τα δυο από αυτά να είναι οπλισμένα και πρόκειται για το ζεύγος των μαχητικών όπου προχώρησε στις περισσότερες εκ των υπερπτήσεων. Για την αναχαίτισή τους απογειώθηκε και πάλι διπλός αριθμός Ελληνικών αεροσκαφών, δείχνοντας ότι οι διαθεσιμότητες των μαχητικών στις Πτέρυγες Μάχης βρίσκονται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα.

Την στιγμή όπου στη Συρία δεν τολμά να πετάξει «τουρκικό κουνούπι», με τους Ρωσικούς S-400 να βρίσκονται στο πλευρό του αλ Άσαντ, στο FIR Αθηνών βγάζουν στο άχτι τους και προσπαθούν να πετάξουν, όπως πάντα στα κλεφτά, διότι νόμιμα δεν το επιθυμούν. Προτιμούν πάντοτε την παραβίαση, και την αμφισβήτηση.

  • Στον αντίποδα η Ελληνική πολεμική αεροπορία απογειώνει διπλό αριθμό μαχητικών για την αναχαίτηση των τουρκικών και παράλληλα διατηρεί και υψηλούς αριθμούς αεροσκαφών στον αέρα για την εκπαίδευση των πιλότων. Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να εκπαιδεύει με τον καλύτερο τρόπο τα ιπτάμενα στελέχη της. Άλλωστε οι αριθμοί των δέκα μαχητικών της Τουρκίας είναι πολύ μικρότεροι από τ’ αεροσκάφη που πετούν καθημερινά με τα «μπλε φτερά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν κάθε μέρα η Τουρκική πολεμική αεροπορία παραβιάζει το FIR Αθηνών με περίπου δέκα αεροσκάφη. Η Ελληνική απάντηση είναι το λιγότερο είκοσι μαχητικά και την ίδια ώρα στον αέρα μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία της επικράτειας και να εκπαιδεύονται άλλα τόσα.

Οι Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας βλέπουν ότι οι γείτονες μας πέραν της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η αεροπορία τους, προσπαθούν να δοκιμάσουν όλους εκείνους τους τρόπους με τους οποίους θα προκαλέσουν είτε με μικρό αριθμό μαχητικών είτε και με μεγαλύτερο.

Πάντως ο πιο σημαντικός αριθμός αεροσκαφών που εισέβαλε στον Ελληνικό εναέριο χώρο από την Τουρκία ήταν περίπου 25, όμως ξανά η Πολεμική Αεροπορία είχε απογειώσει περίπου 45 μαχητικά από διαφορετικές πτέρυγες, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη σύγχυση στους νευρικούς γείτονές μας…

Δεν… χαμπαριάζουν οι Τούρκοι: Νέες υπερπτήσεις στο Αιγαίο με το “καλημέρα”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: