Νόρμπερτ Ρέτγκεν: Εμφανίστηκε ο πρώτος υποψήφιος για την προεδρία του CDU

File photo: Ο βουλευτής του CDU και πρώην υπουργός Νόρμπερτ Ρέτγκεν ;ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος της Αγκελα Μέρκελ. EPA/CLEMENS BILAN *** Local Caption *** 55654998




Ο βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Νόρμπερτ Ρέτγκεν είναι ο πρώτος που ανακοινώνει επισήμως την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος.

Ο 54χρονος πολιτικός από τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία είχε ανακοινώσει αιφνιδιαστικά την πρόθεσή του σε επιστολή του προς την απερχόμενη πρόεδρο του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπάουερ, όπως ανέφερε η εφημερίδα Rheinische Post.

Λίγες ώρες αργότερα, ανήγγειλε επισήμως την  υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) .

«Το CDU είναι το κόμμα του κέντρου και πρέπει να υψώσει τείχη τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά», ήταν η πρώτη φράση του κ. Ρέτγκεν κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα προκειμένου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Το θέμα δεν αφορά τόσο τα πρόσωπα, τόνισε, αλλά «την χριστιανοδημοκρατική ιδέα για το μέλλον της χώρας μας και την στρατηγική τοποθέτηση του κόμματός μας», δήλωσε ο κ. Ρέτγκεν, ο οποίος εμφανίστηκε ενοχλημένος από την «εν κρυπτώ», όπως είπε, διαδικασία που ακολουθεί η απερχόμενη Πρόεδρος του CDU.

«Το γεγονός ότι η ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ θέλει να ηγηθεί με τους τρεις πιθανούς υποψηφίους ‘Αρμιν Λάσετ, Φρίντριχ Μερτς και Γενς Σπαν χωρίς διαφανείς συνομιλίες, δεν με πείθει και δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε αυτό που γίνεται. Όταν κάποιος κουμπώσει λάθος το πρώτο κουμπί του σακακιού, τότε όλα τα επόμενα θα είναι κι αυτά λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει αυτές τις μέρες η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ με τους άλλους τρεις «δελφίνους».

Σήμερα συναντήθηκε ήδη με τον κ. Μερτς, ενώ αύριο αναμένεται να συναντηθεί με τους άλλους δύο.

Ο κ. Ρέτγκεν τόνισε την ανάγκη το θέμα του υποψηφίου Καγκελάριου και αρχηγού του CDU «να έχει διευθετηθεί πολύ πριν από την θερινή ανάπαυλα του Κοινοβουλίου», χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» το χρονοδιάγραμμα της ΑΚΚ για το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ υποστήριξε ότι η ‘Αγγελα Μέρκελ πρέπει να παραμείνει στην Καγκελαρία ως το τέλος της θητείας της, το φθινόπωρο του 2021.

Ο 54χρονος υποψήφιος, ο οποίος προέρχεται από την Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία όπως και οι άλλοι τρεις πιθανοί ενδιαφερόμενοι για την ηγεσία του CDU, αυτοπροσδιορίστηκε ως κεντρώος και ανέδειξε την ανάγκη το κόμμα του να ενισχύσει ακριβώς αυτή του την τοποθέτηση, στο κέντρο. Αναφερόμενος στην εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και στην Αριστερά, δήλωσε ότι η μεν πρώτη δεν διαχωρίζει τη θέση της από τον δεξιό λαϊκισμό και εξτρεμισμό, ενώ η δεύτερη δεν έχει καν αρχίσει να παίρνει αποστάσεις από την κληρονομιά του κόμματος της ΓΛΔ και εξακολουθεί σήμερα να υποστηρίζει την πολιτική του ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν υπηρέτησε ως υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση CDU/CSU και Φιλελευθέρων (FDP) από το 2009 έως το 2012, οπότε και ήταν υποψήφιος Πρωθυπουργός στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αρνήθηκε επανειλημμένα να δεσμευθεί ότι, εάν έχανε, θα παρέμενε επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο κρατιδιακό Κοινοβούλιο και τελικά ηττήθηκε από την Χανελόρε Κραφτ (SPD) με τριπλάσια διαφορά απ’ ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Επιστρέφοντας στο Βερολίνο χρεώθηκε προσωπικά την ήττα του κόμματός του, με αποτέλεσμα η κυρία Μέρκελ να τον απομακρύνει αμέσως μετά από το υπουργείο, στο οποίο τον αντικατέστησε ο στενός συνεργάτης της Πέτερ Αλτμάιερ. Το 2014 επέστρεψε στην Bundestag και τοποθετήθηκε επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ της ανταποκρίτριας Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία 

Ρατσισμός και θεωρίες … “αρίας φυλής” οδήγησαν σε παραίτηση τον σύμβουλο του Τζόνσον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: