Η Τουρκία θέλει τα πλούσια σε φυσικό αέριο νερά της Κρήτης: Νεκρή στην πράξη η συμφωνία για τη Λιβύη

File photo: Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Photo via Twitter@LNA2019M




Η επιτευχθείσα με επίπονες προσπάθειες εκεχειρία στη Λιβύη είναι νεκρή, καθώς οι ξένες δυνάμεις στέλνουν στη χώρα όπλα και μαχητές αθετώντας τις δεσμεύσεις τους και διακινδυνεύοντας μια γενικευμένη σύγκρουση.

Αυτά δήλωσε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη Ghassan Salame, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

Όπως αναφέρουν στο πρακτορείο Bloomberg οι δημοσιογράφοι Samer Al-Atrush και Mohammed Abdusamee:

O πόλεμος αυτός που διεξάγεται διά αντιπροσώπων, έχει αναζωπυρώσει περιφερειακές και διεθνείς αντιπαλότητες, με την Τουρκία να ανταλλάσει την στήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης με μια θαλάσσια συμφωνία που στηρίζει τις διεκδικήσεις της στα πλούσια σε φυσικό αέριο νερά ανοιχτά της Κρήτης.

Ο Λιβανέζος αξιωματούχος του ΟΗΕ περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα παραβιάσεων της συμφωνίας εκεχειρίας, με θύματα πολλά παιδιά από βομβαρδισμούς και προειδοποίησε ότι η διαμάχη μπορεί να προκαλέσει κύμα προσφύγων και να διαταράξει την προμήθεια ενεργειακών πόρων από τη χώρα της Αφρικής με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου.

«Υπάρχουν αδίστακτοι παίκτες εντός και εκτός Λιβύης, οι οποίοι κυνικά αψηφούν τις προσπάθειες προώθησης της ειρήνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Salame, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις χώρες στις οποίες αναφέρθηκε.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι κατά τη 10μηνη σύγκρουση, από τη στιγμή που ο στρατάρχης Khalifa Haftar ξεκίνησε την επίθεσή του στην Τρίπολη, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 2000 άνθρωποι και δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους.

Καλή εξέλιξη: Απαιτεί να αποσυρθούν οι μισθοφόροι τροποποιημένο σχέδιο απόφασης που διανεμήθηκε στον ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: