Νέα κύματα προσφύγων από Συρία φοβάται το Βερολίνο και δηλώνει έτοιμο για στρατιωτική δράση

File Photo: Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάϊκο Μάας.EPA/PHILIPP GUELLAND




«Ακόμη μεγαλύτερες προσφυγικές ροές» από την Συρία, αναμένει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, εάν η Μόσχα δεν ασκήσει την επιρροή της στην συριακή κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Μετά τις συναντήσεις του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο κ. Μάας δήλωσε ότι φοβάται πολύ πως θα υπάρξει νέα ανθρωπιστική καταστροφή στο Ιντλίμπ, εάν δεν τερματιστούν οι μάχες που μαίνονται στην περιοχή και προειδοποίησε για νέο προσφυγικό κύμα, «κάτι που δεν πιστεύω ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», όπως είπε.

Αναφερόμενος περαιτέρω στον ρόλο της Ρωσίας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για προσπάθεια της Μόσχας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις κρίσεις στην Συρία, στην Λιβύη και στην Ουκρανία, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει ότι δεν επιθυμεί να αναμιχθεί ενεργά στην επίλυση αυτών των διενέξεων, και “η Ευρώπη κλείνει τα μάτια της». Σύμφωνα με τον κ. Μάας, η στάση των ΗΠΑ δημιουργεί ένα κενό, το οποίο θα καλύψουν η Ρωσία, η Τουρκία ή ακόμη και το Ιράν. «Η Ευρώπη πρέπει να εμφανιστεί ισχυρότερη», τόνισε ο υπουργός και αναφέρθηκε στην δημιουργία ευρωπαϊκών δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας, ως ισχυρού πυλώνα του ΝΑΤΟ. «Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν και να ξεκινήσουμε έναν στρατηγικό διάλογο για το θέμα», είπε σχετικά και υπογράμμισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει ακόμη και στρατιωτικές ευθύνες, αρκεί αυτές να συνοδεύονται από πολιτικά μέτρα.

Ο κ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί την Δευτέρα στην Μόσχα για συνομιλίες, αλλά τόνισε ότι η ‘Αγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί τις στρατιωτικές επιθέσεις του συριακού καθεστώτος στο Ιντλίμπ και εάν οι διπλωματικές προσπάθειες δεν αποδώσουν, τότε «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Φ. Καραβίτη, 
Βερολίνο Γερμανία

Εκτός κυβέρνησης με απόφαση της βουλής η υπουργός που επέμενε στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: