Να τον χαίρεται τον φίλο του τον Ερντογάν ο πρόεδρος Τραμπ: Υποδέχθηκε με τιμές τον αρχηγό της Χαμάς!

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τον Ισμαήλ Χανιέ, πολιτικό αρχηγό της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε χθες Σάββατο τον Ισμαήλ Χανιέ, πολιτικό αρχηγό της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Όπως είναι γνωστό, από το 1997 η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που διήρκεσε πάνω από μία ώρα στο Vahdettin Pavilion της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το πρακτορείο. Την είδηση αναμετάδωσε η ιστοσελίδα Ahval.

Η συνάντηση ακολούθησε την ανακοίνωση την Τρίτη του πολυαναμενόμενου ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή. Ήδη ο Ταγίπ Ερντογάν, «καρδιακός φίλος» του κ. Τραμπ το απέρριψε ως “απολύτως απαράδεκτο”.

  • Το σχέδιο του Τραμπ υπόσχεται να διατηρήσει την Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ προτείνει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας επί των οικισμών της Δυτικής Όχθης.
  • “Το σχέδιο δεν θα εξυπηρετήσει την ειρήνη στην περιοχή, αγνοεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και προσπαθεί να νομιμοποιήσει την κατοχή του Ισραήλ”, δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Ιερουσαλήμ είναι ιερή για τους μουσουλμάνους.

Ο Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της Άγκυρας στην Παλαιστίνη μετά την ανακοίνωση του σχεδίου του κ. Τραμπ.

Ο Αμπάς απέρριψε το σχέδιο, το οποίο ευνοεί έντονα το Ισραήλ, όπως είπε, τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να δεσμεύονται να τερματίσουν την ισραηλινή κατοχή και να ιδρύσουν ένα κράτος με την πρωτεύουσά του στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Ερντογάν είναι ένας άγριος επικριτής του Ισραήλ και υπερασπιστής του παλαιστινιακού λαού.

Η ανακοίνωση του κ. Τραμπ, τον Δεκέμβριο του 2017, που αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προκάλεσε διπλωματική μάχη μεταξύ της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν απειλεί με στρατιωτική επίθεση στην Ιντλίμπ: Κατηγορεί τη Μόσχα ότι παραβιάζει την εκεχειρία

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal