Να λαμβάνουν αποφάσεις για τους υδρογονάνθρακες θέλουν οι Τουρκοκύπριοι: Επιστολή Οζερσάι στον ΟΗΕ

Ο Κουνρέτ Οζερσάι (Κ). Photo via Facebook, Aysegul Baybars
Ο ψευτο-“υπουργός εξωτερικών” Κουντρέτ Οζερσάϊ απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Κίπρις”, εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι στην έκθεση S/2020/23 του ΓΓ του ΟΗΕ και στο ψήφισμα 2506 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο γίνεται έκκληση για διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί και σημειώνεται ότι δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην υλοποίηση αυτής της συνεργασίας πολιτικές θέσεις όπως η αναγνώριση και η μη αναγνώριση.

Ο Οζερσάϊ εξέφρασε την ετοιμότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς να κάνει τα απαραίτητα βήματα για υλοποίηση αυτής της έκκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ και είπε επίσης ότι η έκκληση που περιλαμβάνεται τόσο στην έκθεση όσο και στο ψήφισμα για να γίνουν βήματα μείωσης της έντασης σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται γύρω από το νησί σημαίνει ουσιαστικά συνεργασία ανάμεσα στις πλευρές.

  • Ανάφερε ακόμα ότι συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ η πρόταση που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά τον Ιούλιο του 2019 και είναι «πλήρως εναρμονισμένη», όπως ισχυρίστηκε, με αυτές τις εκκλήσεις, προσθέτοντας ότι τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και οι Ελληνοκύπριοι δέχονται ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες αυτών των πόρων.
  • «Λαμβανομένης υπόψη αυτής της πραγματικότητας, πρέπει και οι δύο πλευρές να εμπλέκονται από κοινού σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες» υποστήριξε ισχυριζόμενος ότι «αν η διεθνής κοινότητα είναι ειλικρινής για λύση αυτού του θέματος, πρέπει να ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά για διπλωματία και συνεργασία».

Ο κ. Οζερσάϊ ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ειρηνευτική Δύναμη υποχρεούται να παίρνει την συναίνεση και της τουρκοκυπριακής πλευράς για να μπορεί να δραστηριοποιείται στην Κύπρο και για εκτέλεση της αποστολής της στο νησί και πρόσθεσε ότι η Δύναμη μπορεί να δραστηριοποιείται στην «ΤΔΒΚ» λόγω της «καλής θέλησης» της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Υποστήριξε ότι μια από τις αδιαπραγμάτευτες αρχές των επιχειρήσεων του ΟΗΕ για προστασία της ειρήνης είναι να λαμβάνεται χωριστά η συναίνεση και των δύο πλευρών μιας διένεξης για να μπορεί ο ΟΗΕ να εκτελεί την αποστολή του και ότι σε αντίθετη περίπτωση η αποστολή αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του ΟΗΕ και καθίσταται αμφισβητήσιμη η αμεροληψία της.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Σαφές το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα Βαρώσια: Καμία αλλαγή στις θέσεις μας, λέει ο πρόεδρος

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal