Μόρια, ο καταυλισμός της ντροπής: «Aισχρό μέρος», με βουνά από σκουπίδια και ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής

File Photo: Τριακόσιες γυναίκες αιτούντων άσυλο κυρίως από το Αφγανιστάν και των παιδιών τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Μυτιλήνης, με σύνθημα «η Μόρια είναι κόλαση» διεκδικώντας τη μετακίνηση τους από τον καταυλισμό. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Στην εφημερίδα El Periodico de Catalunya δημοσιεύεται ρεπορτάζ του Rocha Cutiller, με τίτλο: «Μόρια, ο καταυλισμός της ντροπής».

Αναφέρεται ότι στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου υπάρχουν 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, περισσότεροι από ποτέ, ενώ καθημερινά φθάνουν στο νησί περισσότεροι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Γίνεται αναφορά στη  συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, η οποία είχε αποτελέσματα: οι αφίξεις  από 850.000 το 2015 μειώθηκαν σε 30.000 το 2017. Ωστόσο, το 2019 διπλασιάστηκε ο αριθμός των αφίξεων στην  Ελλάδα, φτάνοντας σε 60.000 ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 112.000 πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί από τους οποίους παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά, επειδή τα κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα είναι πλήρη. Η Μόρια εν τω μεταξύ  έχει μετατραπεί σε ολόκληρη πόλη με 20.000 ανθρώπους, αν και το κέντρο υποδοχής έχει σχεδιαστεί για 2.500 ανθρώπους. Ένας Αφγανός παρομοιάζει τη Μόρια με το Γκουαντάναμο.

Στη συνέχεια, περιγράφεται η Μόρια ως «αισχρό μέρος», με βουνά από σκουπίδια, ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και φαινόμενα ανεξέλεγκτης βίας, κυρίως όταν νυχτώνει.

Στο πλαίσιο του ίδιου ρεπορτάζ του Rocha Cutiller, δημοσιεύεται δεύτερο άρθρο με τίτλο: «Κανείς δεν νοιάζεται για μένα».

Η 28χρονη Sahar από το Αφγανιστάν, η οποία ζει εδώ και τρεις μήνες στη Μόρια μαζί με την κόρη της, λέει στο δημοσιογράφο ότι δεν μπορεί κανείς να συνηθίσει το φόβο που αισθάνεται λόγω της βίας που ξεσπά στη Μόρια. Δηλώνει ότι έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να μεταφερθεί με την ανήλικη κόρη της σε πιο ασφαλές μέρος, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Περιγράφει την καθημερινότητά της στη Μόρια, με την πολύωρη αναμονή για φαγητό.

Στη συνέχεια ο παιδίατρος Mathias Vermaelen, ο οποίος εργάζεται στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μόρια, μιλά για τα παιδιά που ζουν εκεί. Σημειώνει ότι πολλά  πάσχουν από κατάθλιψη, κάποια είναι πολύ επιθετικά και μερικά αυτοτραυματίζονται.

Τέλος, αναφέρεται ότι περίπου 1.100 ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονται στη Μόρια, ενώ 500 εξ αυτών μένουν εκτός των εγκαταστάσεων του κέντρου υποδοχής.

Η Κύπρος κινδυνεύει: Πρέπει να αποφασισθούν και υλοποιηθούν άμεσα δράσεις αναχαίτισης των τουρκικών σχεδιασμών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: