ΜΚΟ-δίκτυα συμφερόντων και επαγγελματίες αλληλεγγύης, καταγγέλλει η κυβέρνηση: Είναι τσιμπούρια

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής, ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγορώντας τον για εμμονή και παραμόρφωση της πραγματικότητας, στο να καταλογίζει στη κυβέρνηση της ΝΔ ότι επιδιώκει την αποτροπή νέων ροών προσφύγων και μεταναστών δια της εξαθλίωσής τους.

Παράλληλα υπεραμύνθηκε της τροπολογίας για τον έλεγχο των ΜΚΟ, κάνοντας λόγο για βαθειά και σκοτεινά κυκλώματα που λειτουργούν και στα οποία η σημερινή κυβέρνηση βάζει τέλος.

«Πείτε μας μια δήλωση στελέχους της κυβέρνησης που υιοθετεί την αντίληψη που ισχυρίζεστε ότι η κυβέρνηση επενδύει στις απάνθρωπες καταστάσεις στις δομές φιλοξενίας, ως μέσον αποτροπής. Έχετε εμμονή αποτροπής γιατί βασίζατε τη πολιτική σας στην προτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία στην οποία περιλαμβάνεται η νέα ρύθμιση για τις ΜΚΟ.

«Όταν αναλάβαμε την εξουσία, παραλάβαμε μια κατάσταση με υπερπληθυσμό στα κέντρα φιλοξενίας, με μη επιστροφές και κυρίως με βαθειά δίκτυα συγκεκριμένων συμφερόντων που απομυζούσαν και εκμεταλλεύονταν τους ταλαιπωρημένους και εξαθλιωμένους ανθρώπους. Βαθειά και σκοτεινά δίκτυα συμφερόντων με ΜΚΟ και διαφόρων άλλων επαγγελματιών της αλληλεγγύης που ζούσαν πλουσιοπάροχα απομυζώντας ως τσιμπούρια. Αυτό το κύκλωμα ήταν διάχυτο και σε πολλά επίπεδα. Φτιάξατε ένα βαθύ κύκλωμα παντού και δεν μπορούσαμε να το σπάσουμε μέσα σε έξι μήνες γιατί είναι βαθύ και σκοτεινό», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε: «Εμείς αλλάξαμε το νόμο που είχατε φτιάξει και εφαρμόζεται από 1/1, με δυσκολίες, και θα φέρει αποτελέσματα».

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ακόμα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε καμία προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών, αντίθετα όπως είπε, επί κυβέρνησης ΝΔ έγιναν περίπου 10.000 μεταφορές. «Αυτό είναι έλλειψη πολιτικής αποσυμφόρησης όπως ισχυρίζεστε; Και τα κάνουμε όλα αυτά μέσα από μια δύσκολη κατάσταση, με την Τουρκία να έχει εντάξει το μεταναστευτικό στην πολιτική της, που αυτό είναι πράσινη κάρτα στην αύξηση των ροών», σημείωσε. «Αυτή τη δύσκολη κατάσταση καλούμαστε να διαχειριστούμε, με σφάλματα και με διορθώσεις, αλλά εμείς και τα κυκλώματα θα τα σπάσουμε και τις ροές θα τις ελέγξουμε με σεβασμό τα ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιος για το Μεταναστευτικό, Γιάννης Μουζάλας έκανε λόγο για στελέχη της ΝΔ που με τις δηλώσεις τους καλλιεργούν ρατσιστικές φοβίες ενώ ανέφερε ότι στη Μόρια, ακροδεξιά στοιχεία κυνηγάγανε ανθρώπους επειδή είχαν διαφορετικό χρώμα και γυναίκες επειδή φορούσαν μαντήλι.

«Θα περιμέναμε, μετά τα χθεσινά γεγονότα να δείξετε σεμνότητα, συνέπεια και λιγότερη αμετροέπεια. Καλύπτεστε κάτω από την αύξηση ροών. Για εξαγγελίες συζητάμε σήμερα και όχι για πρακτικά μέτρα που πήρατε. Τις εξαγγελίες σας κρίνουμε, την προπαγάνδα και τα ψέματα σας», τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι η κατάσταση στη Λέσβο πυροδοτεί ακραίες καταστάσεις και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της είναι ο ηθικός αυτουργός αυτών των καταστάσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νατάσα Θωμά

Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: