Μήνυμα ενόχλησης στον Γκουτέρες: Ο Αναστασιάδης του ζήτησε να αντιδράσει στις τουρκικές παρανομίες στην ΑΟΖ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. UN Photo, Loey Felipe




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σαφώς ενοχλημένη φέρεται να είναι η Λευκωσία από τη στάση των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με την απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ζήτησε να διαβιβασθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το εξής:

  • Διεθνείς οργανισμοί και κράτη αντιδρούν στις τουρκικές παρανομίες σε βάρος της Κύπρου και πως μόνο ο ΟΗΕ δεν έπραξε οτιδήποτε.

Είναι σαφές πως τα Ηνωμένα Έθνη με ρόλο «επιτήδειου ουδέτερου» αποφεύγουν επιμελώς να τοποθετηθούν και επιστρατεύουν διατυπώσεις «ίσων αποστάσεων», οι οποίες εν πολλοίς συγκαλύπτουν την τουρκική επιθετικότητα. Τούτο είναι πρόδηλο και από τις εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η Λευκωσία είναι ενοχλημένη και από τη στάση της κ. Σπέχαρ, η οποία αντί να ασχοληθεί με την προέλαση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη, επιχειρεί διά της πρότασης για τη δημιουργία μηχανισμών επαφής, να καταστήσει τα «στρατιωτικά ζητήματα», που είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής, ως δικοινοτικό ζήτημα. Ελέγχεται και για τη μεθόδευση για την προώθηση εμπορίου.

Την ίδια ώρα, υπάρχει προσπάθεια για την ενίσχυση του συντονισμού με κράτη, που διά εταιρειών τους δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΑΜ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου στην Κροατία, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Κύπρου, της Γαλλίας της Ιταλίας αλλά και της Ελλάδας. Υπάρχει μια πιθανότητα οι υπουργοί Άμυνας να τα πουν και στο περιθώριο της Συνόδου για την Ασφάλεια, που θα γίνει στη Γερμανία στις 14 Φεβρουαρίου.

Περαιτέρω, η Αθήνα αναμένεται να φιλοξενήσει συνάντηση των ΥΠΑΜ της Κύπρου, της Γαλλίας, της Αιγύπτου και φυσικά της φιλοξενούσας Ελλάδας. Τούτο τοποθετείται χρονικά στο τέλος Φεβρουαρίου.

Είναι προφανές πως η Λευκωσία θέλει να φέρει «κοντά» τις κυβερνήσεις, που έχουν συμφέροντα σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η άφιξη στη Λεμεσό του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ, ενώ πολλά φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Ρώμη.

Επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να αποφάσισε: Έρχονται νομικές κυρώσεις στην Τουρκία για την ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: