Μετά το γαλλικό αεροπλανοφόρο το Παρίσι στέλνει Μιράζ: Οι συμμαχίες και τα ανταλλάγματα στη Λευκωσία

File Photo: Ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης σε συνάντηση με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κα Florence Parly. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «CHARLESDEGAULLE» στην περιοχή, ο επικείμενος ελλιμενισμός του για μερικές μέρες στη Λεμεσό, η προχθεσινή κοινή κυπρογαλλική άσκηση, η επίσκεψη στη Λευκωσία της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, συνθέτουν την εικόνα των τελευταίων ημερών. Συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα της συνεργασίας των δυο χωρών και προδιαγράφουν και το μέλλον.

Οι πληροφορίες φέρουν γαλλικά μαχητικά να εγκαθίστανται ή και να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στα πλαίσια παλαιότερης συμφωνίας που υπέγραψαν Κυπριακή Δημοκρατία και Γαλλία. Η χρήση της βάσης, αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, θα γίνει μετά την αποχώρηση του αεροπλανοφόρου από την περιοχή.

  • Όλα αυτά δημιουργούν ένα θετικό κλίμα και τονώνουν και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Βεβαίως, για να είμαστε σωστοί και προσγειωμένοι, δεν μπορούμε να στηριχθούμε απόλυτα σε οποιονδήποτε τρίτο για την ασφάλεια μας, καθώς προδήλως αυτό είναι υπόθεση του κυπριακού κράτους.

Την ίδια ώρα, δεν μπορούν να υποβαθμίζονται ποσώς τέτοιες συνεργασίες. Και χρήσιμες είναι και προσφέρουν σημαντικά προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις συζητήσεις της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, χθες στη Λευκωσία, έγινε αναφορά σε αμυντική συνεργασία. Ήδη έχει αναφερθεί πως η Κύπρος θα αγοράσει πολεμικό υλικό από την Γαλλία. Προφανώς θα απευθυνθεί και προς άλλες χώρες.

Μια χώρα, ημικατεχόμενη, η οποία παράλληλα κάνει στρατηγικά ανοίγματα στα ενεργειακά, πρέπει απαραιτήτως να ενισχύει την άμυνα της. Δεν θα επιτεθούμε, δεν θα κάνουμε πόλεμο, γιατί δεν έχουμε τις δυνατότητες. Αλλά είναι υποχρέωση του κράτους η ενίσχυση της άμυνας, για να προστατευθούμε από την τουρκική επιθετικότητα και επεκτατικότητα.

Υπάρχει, όμως και μια άλλη διάσταση, που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα:

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει διευκολύνσεις σε διάφορες χώρες. Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Ισραήλ, ΗΠΑ κ.ά. Αυτές οι διευκολύνσεις προσφέρονται χωρίς να υπάρχουν δείγματα γραφής ως προς την ανταπόδοση των χωρών που τις απολαμβάνουν.

Για παράδειγμα, το Ισραήλ πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος, τη θάλασσα και τον εναέριο χώρο της Κύπρου.

Ποιο το κέρδος της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ενδεχομένως να υπάρχει και να μην το αντιλαμβανόμαστε. Αλλά εξ όσων είναι γνωστό, δεν έχουμε ιδιαίτερα οφέλη. Το ίδιο ισχύει και για τους Αμερικανούς. Στο νησί εδρεύει δύναμη 300 Αμερικανών στρατιωτών, για να παρέμβει σε περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης στην περιοχή και να μεταφέρει αμάχους σε ασφαλές μέρος. Οι διευκολύνσεις δόθηκαν αμέσως.

Στην περίπτωση της Γαλλίας, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις προφανώς και είναι στα θετικά και ενισχύουν την Εθνική Φρουρά στα θέματα της εκπαίδευσης και των εμπειριών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σημαντική στρατηγική προίκα. Από τη στιγμή που αποφάσισε- και δεν είναι τώρα που το έχει κάνει- να την αξιοποιήσουν κι άλλοι, θα πρέπει να καθορίσει κατά συγκεκριμένο και απόλυτο τρόπο τα οφέλη που θα έχει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Καλές οι δηλώσεις, είναι, όμως, ώρα για μέτρα: Ξετυλίγεται το κουβάρι εποικισμού της Αμμοχώστου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: