Μεγάλη διάκριση για τον Απόστολο Τζιτζικώστα: Εξελέγη δια βοής πρόεδρος των περιφερειών της ΕΕ

File Photo: Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. ΑΠΕ ΜΠΕ, PIXEL, ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ




Τον Απόστολο Τζιτζικώστα, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, εξέλεξε δια βοής, ως νέο της Πρόεδρο, η Επιτροπή των Περιφερειών, το γνωμοδοτικό όργανο της ΕΕ που συγκεντρώνει εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας προτάθηκε για την προεδρία της ΕτΠ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP). Πρώτος αντιπρόεδρος εξελέγη ο Vasco Cordeiro από το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), νυν περιφερειάρχης των Αζορών.

“Αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου σε κάθε γωνιά της ΕΕ”, δήλωσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, κάνοντας ειδική μνεία στην πολυσυλλεκτικότητα της ΕΕ και δεσμεύθηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστήσει την ΕτΠ “σημείο αναφοράς για όλους τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης”, αλλά και τη γέφυρα αυτών με τους θεσμούς της ΕΕ. Σημείωσε δε ότι η ΕτΠ δεν πρέπει απλά να ακολουθεί, αλλά “να θέτει την ατζέντα”.

Ζήτησε δε η ΕτΠ να επικεντρωθεί στην προώθηση πολιτικών που έχουν σημασία για τις ζωές των πολιτών, όπως η απασχόληση, η νεολαία και η συνοχή. Κατέγραψε το ρόλο που καλείται να παίξει η ΕτΠ σε σχέση με τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, αλλά και ζήτησε διαβούλευση για τον τρόπο που η δημοκρατία στην ΕΕ λειτουργεί, με έμφαση στην ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατέγραψε ότι η ΕΕ “έχει χάσει επαφή με τους πολίτες” και σημείωσε ότι “το Brexit πρέπει να είναι αφύπνιση”, δηλώνοντας ότι “οι πολίτες δεν αισθάνονται ότι ακούγονται στην ΕΕ” και κάλεσε να χρησιμοποιηθούν όλα τα πεδία εκπροσώπησης (εθνικό και τοπικό) για να αντιστραφεί αυτή η τάση.

Κάλεσε να χρησιμοποιηθεί η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης ως εργαλείο για ακουστεί και η φωνή της αυτοδιοίκησης, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα αποτύχει. Πραγματοποίησε δε εκτενή αναφορά στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους δημότες. Κατέληξε δε λέγοντας ότι θα είναι ένας Πρόεδρος όλων των πολιτών και όλων των μελών από όπου και αν προέρχονται: “μόνο όταν δρούμε από κοινού είμαστε δυνατότεροι”.

Η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) πραγματοποιεί σήμερα την εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας πενταετούς θητείας της με συζήτηση σχετικά με τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης με την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τη δημοκρατία και τη δημογραφία Dubravka Šuica και την κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην ολομέλεια θα προσχωρήσει για πρώτη φορά και έκτη πολιτική της ομάδα που συγκροτήθηκε από τους Πράσινους.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος θα συμμετάσχουν στην πολιτική ηγεσία της ΕτΠ – τη Διάσκεψη των Προέδρων – η οποία αποτελείται από τους προέδρους των έξι πολιτικών ομάδων.

Σε γραπτή ανακοίνωση η ΕτΠ σημειώνει ότι αυτή θα είναι και η πρώτη σχετική συνεδρίαση από το 1994 χωρίς μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου. Πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, η ΕτΠ είχε 350 μέλη και 24 από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τρεις από αυτές τις έδρες έχουν ανατεθεί σε χώρες των οποίων οι αντιπροσωπείες μειώθηκαν κατά την προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ το 2013: η Κύπρος, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της ΕτΠ επιλέγονται σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες και επιβεβαιώνονται από την εθνική τους κυβέρνηση και το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εντολή ενός μέλους, η οποία ξεκίνησε επίσημα στις 25 Ιανουαρίου, λήγει με την απώλεια της εντολής του από τοπική ή περιφερειακή εκλεγμένη συνέλευση.

Εκτός από την εκλογή προέδρου, τα μέλη θα εγκρίνουν, στις 12 Φεβρουαρίου, ψηφίσματα σχετικά με τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης και σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας της Κομισιόν, αλλά και συστάσεις για το Κράτος Δικαίου, το Brain Drain, τη διεύρυνση, την περιβαλλοντική πολιτική, την πολιτιστική πολιτική και την αειφόρο ανάπτυξη στην Αφρική.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Αθανασίoυ

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: