Με άδεια του αρχηγού των Φιλελευθέρων η σύμπραξη με φασίστες AfD στη Θουριγγία

Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ. EPA, HAYOUNG JEON




Το «πράσινο φως» για την εκλογή του υποψηφίου του, του Τόμας Κέμεριχ, ακόμη και με την στήριξη της νεοφασιστικής Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), φέρεται να είχε δώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της οικονομικής επιθεώρησης «Business Insider», δύο ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία στο τοπικό Κοινοβούλιο της Θουριγγίας ο κ. Λίντνερ, ο οποίος χθες δήλωσε «αιφνιδιασμένος» από τις εξελίξεις, είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Κέμεριχ, μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του Προεδρείου του κόμματος στο Βερολίνο.

Ο κ. Κέμεριχ ενημέρωσε τον Πρόεδρό του ότι κατά την τρίτη επαναληπτική ψηφοφορία, εάν αποσύρονταν οι υποψήφιοι της Αριστεράς και της AfD, θα μπορούσε να αναδειχθεί νικητής. Η επιλογή του κ. Λίντνερ ήταν να μην αποσύρει την υποψηφιότητά του ο κ. Κέμεριχ, προκειμένου «να δοθεί μια εναλλακτική για τα αστικά κόμματα».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ανδρών, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο ο κ. Κέμεριχ να εκλεγεί, αλλά με τις ψήφους της ακροδεξιάς. «Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από τον στενό κύκλο της ηγεσίας του FDP, ο κ. Λίντνερ έδωσε για αυτό το “πράσινο φως”», αναφέρει το Business Insider.

Χθες το βράδυ άλλωστε, η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, μιλώντας στο ZDF, αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει τον αρχηγό του FDP για την πιθανότητα ο υποψήφιός του να εκλεγεί με τις ψήφους της AfD και του είχε ζητήσει να το αποσύρει. Για τον ίδιο λόγο το CDU, δήλωσε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ, απέσυρε τον δικό του υποψήφιο στην τρίτη ψηφοφορία.

Σύμφωνα πάντως με το Business Insider, δεν είχε προηγηθεί κάποια συνεννόηση μεταξύ του FDP και της AfD στην Θουριγγία. Ακόμη και οι επικριτές του Μπγερν Χέκε (σσ. του ακραίου αρχηγού της AfD στην Θουριγγία) δεν πιστεύουν ότι υπήρξε συμφωνία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό, το οποίο επισημαίνει ότι από το FDP η μόνη απάντηση που δόθηκε στο δημοσίευμα είναι ότι «ο Πρόεδρος του κόμματος σε καμία στιγμή δεν συμφώνησε σε συνεργασία με την AfD – είτε δημοσίως είτε εσωτερικά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ της ανταποκρίτριας  Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία

Ασυγχώρητη η σύμπραξη του κόμματος με τους νεοφασίστες στη Θουριγγία, λέει η Μέρκελ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: