Μαροκινός ύποπτος για τρομοκρατία αλλού, ελεύθερος όμως και με το νόμο στην Κύπρο

File Photo: Ο Μαροκινός συνελήφθη από την αστυνομία, κρατήθηκε, αλλά όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του philenews.com με διάβημά του ο αλλοδαπός στο Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε και πέτυχε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος, αφού διαπιστώθηκε πως παράνομα κρατείτο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. ΚΥΠΕ




Ελεύθερος να κυκλοφορεί στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλέον ένας Μαροκινός ο όποιος θεωρείται από το κράτος ως απειλή για την εθνική ασφάλεια και έχει χαρακτηριστεί από υπηρεσίες άλλων κρατών ως ύποπτος για τρομοκρατία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του philenews.com αυτό προκύπτει από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ο λόγος είναι η κρατική απραξία που είχε ως αποτέλεσμα να εκκρεμεί εδώ και 13 μήνες η εξέταση της αίτησής του για πολιτικό άσυλο και περαιτέρω, η απροθυμία της Δημοκρατίας να παρουσιάσει ενώπιον του Δικαστηρίου τα στοιχεία εκείνα που, ενδεχομένως, να δικαιολογούσαν τη συνέχιση της κράτησής του ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους.

Σύμφωνα πάντα με το εν λόγω δημοσίευμα στο philenews.com και το ρεπορτάζ του Γιάννη Νεάρχου ο προαναφερόμενος αλλοδαπός, ο οποίος είναι υπήκοος Μαρόκου, όπου και γεννήθηκε και κάτοχος διαβατηρίου του Μαρόκου και της Γαλλίας, αφίχθηκε στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2018, μέσω των κατεχομένων. Στις αρχές του επόμενου μήνα υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι το όνομα του εντοπιζόταν στη βάση δεδομένων υπηρεσίας συνεργαζόμενης χώρας ως ύποπτος για θέματα τρομοκρατίας και συγκεκριμένα ως ύποπτος για επιχειρησιακή δράση σε θέματα τρομοκρατίας. Τότε, αυθημερόν εκδόθηκε εναντίον του διάταγμα κράτησης για λόγους εθνικής ασφάλειας και έκτοτε κρατείται στα κρατητήρια Μεννόγειας.

Στο δημοσίευμα του philenews.com επισημαίνεται πως με διάβημά του ο Μαροκινός στο Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε και πέτυχε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος, αφού διαπιστώθηκε πως παράνομα κρατείτο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενώπιον του Δικαστηρίου, η Δημοκρατία δεν έθεσε οποιαδήποτε στοιχεία τα οποία να μπορούν να υποστηρίξουν τη νομιμότητα της απόφασης για παρατεταμένη κράτησή του.

Μάλιστα στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο επεσήμανε, ως θέμα αρχής, «ο έλεγχος της νομιμότητας της κράτησης δεν μπορεί να διενεργηθεί χωρίς στοιχεία. Το υλικό το οποίο κατά το κράτος δικαιολογεί την κράτηση πρέπει να παρέχεται στο Δικαστήριο ώστε να αξιολογείται, διαφορετικά οι αρμόδιες Αρχές θα παρέμεναν χωρίς αποτελεσματικό έλεγχο από τα Δικαστήρια».

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου αλλοδαπού, υπεδείχθη ότι «το Δικαστήριο επιφορτισμένο με το καθήκον ελέγχου της νομιμότητας της διάρκειας της κράτησης του Αιτητή θα έπρεπε να είχε εφοδιαστεί με τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να ήταν σε θέση να ασκήσει το καθήκον του δικαστικά και να μπορεί να εκδώσει αιτιολογημένη απόφαση. Διαφορετικά, το δικαίωμα του Αιτητή σε αποτελεσματική δικαστική προστασία καθίσταται γράμμα κενό. Κανένα στοιχείο δεν έχει τεθεί υπόψη του Δικαστηρίου. Ούτε τα στοιχεία που οδήγησαν στην έκδοση του διατάγματος κράτησης (για να συνεκτιμηθούν σε σχέση με τη μέχρι σήμερα διάρκεια της κράτησης) και περισσότερο τα στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη κατά την επανεξέταση και την απόφαση ότι η συνέχιση της κράτησης του Αιτητή ήταν επιβεβλημένη. Και αυτό δοθείσας της επιμονής του Αιτητή πως ουδεμία σχέση έχει με την τρομοκρατία».

Υπό αυτά τα δεδομένα το Δικαστήριο έκρινε πως η κράτηση ήταν παράνομη και διέταξε όπως αφεθεί αμέσως ελεύθερος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το philenews.com

Το απόγευμα αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο οι μαθητές από την Ιταλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: