Μα ποιον κοροϊδεύουν; Με “λύση” η Κύπρος γίνεται Λουξεμβούργο αντί Βοσνία που νομίζουμε εμείς!!!

Το κτίριο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Photo via Facebook, @worldbank




Του Δρ ΑΡΗ ΠΕΤΑΣΗ

Ξεπηδούν μελέτες από το πουθενά. Πρόσφατα η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) ετοίμασε οικονομική μελέτη που προβλέπει πως μετά την ‘λύση’ Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) η Κύπρος θα πλημμυρίσει από λεφτά για όλους και θα καταστεί το Λουξεμβούργο της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκυριακά (sic) την ίδια μελέτη είχε εκπονήσει και το PRIO, το βεβαρυμμένο ιστορικό του οποίου ο αναγνώστης μπορεί να βρει στο διαδίκτυο. Όμως, δεν θα αναφερθώ στην έκθεση της PRIO λόγω της θλιβερής ανάμειξης του στα θέματα μας από τον καιρό του δημοψηφίσματος.

Γράφω όμως για την ΠΤ και την έκθεση της για την οικονομία της Κύπρου μετά την ‘λύση.’ Υποθέτω πως η ΠΤ γνωρίζει τις υπάρχουσες συγκλίσεις και παραχωρήσεις που καθιστούν την Κύπρο παράλυτο κράτος χειρότερο από την Βοσνία και τον Λίβανο

  • . Φαίνεται πως είχαν λεφτά να πετάξουν – πάντα για το καλό μας(!) – για μια τέτοιας ποιότητας έωλη μελέτη που αγνοεί πλήρως τις πραγματικότητες και ασχολείται περί ανέμων και υδάτων παίζοντας με λέξεις και αριθμούς αλλά αγνοώντας την ουσία και υποβιβάζοντας έτσι την νοημοσύνη του αντικειμενικού αναγνώστη.

Κρατική παραλυσία. Πραγματικά με ξενίζει γιατί ανέμενα κάτι το καλύτερο από ένα οργανισμό που ασχολείται με τριτοκοσμικές χώρες με πολλές από τις οποίες θα μοιάζει η Κύπρος της ΔΔΟ. Η ΠΤ έχει πλήρη γνώση του τι γίνεται σε χώρες μπάχαλο που λειτουργούν έξω από δημοκρατικά θέσμια.

Έχει τεράστια πείρα από τον ακυβέρνητο Λίβανο, το διαιρεμένο και κακόμοιρο Σουδάν, την Βοσνία με το γελοίο σύνταγμα, την Ζιμπάμπουε όπου κυκλοφορεί χαρτονόμισμα εκατόν τρισεκατομμυρίων δολαρίων με το οποίο κάποιος μπορεί να αγοράσει ένα μόνο καρβέλι ψωμί, την Ρουάντας και το Μπουρούντι αλλά και το Τιμόρ με τις εθνοκαθάρσεις. Κυρίως, όμως, η ΠΤ γνωρίζει την Σομαλία που τα τελευταία πενήντα χρόνια ‘λειτουργεί’ χωρίς κυβέρνηση με φύλαρχους.

  • Με στοιχεία αυτών των χωρών θα εμπλουτισθεί η νέα Κύπρος της ΔΔΟ και με τα οικονομικά μοντέλα αυτών των χωρών θα έπρεπε να ασχοληθεί η ΠΤ σαν πρότυπα για την ΔΔΟ Κύπρο. Μας προβληματίζει γιατί η ΠΤ, από το πουθενά, βγήκε αυτή την στιγμή να αποπροσανατολίσει το κοινό με τρελά πράγματα και φαντασιώσεις.
  • Η μελέτη ούτε καν λαμβάνει υπόψη της πως η Κύπρος θα ζει κάτω από την θανάσιμη απειλή της επόμενης εισβολής που θα καθιστά ριψοκίνδυνη κάθε σκέψη εμπλοκής σε επενδυτική δραστηριότητα.

Διαφθορά. Η ΔΔΟ θα ζει με αδιέξοδα και παράλυση. Για να ξεμπλοκαριστεί μια απόφαση θα πρέπει πρώτα να καταβληθούν αδρές μίζες σε αμέτρητους διεφθαρμένους. Για παράδειγμα, για να δοθεί άδεια για εκτέλεση έργου της κεντρικής κυβέρνησης θα πρέπει να δωροδοκηθούν όλοι όσοι θα αποφασίζουν και από τις δύο πλευρές ώστε να αρθούν τα διάφορα βέτο. Η διαφθορά που βλέπουμε σήμερα στην Κύπρο θα φαίνεται παιχνιδάκι όταν θα πλακώσει και η διαφθορά της Τουρκίας με το βαρύ της πυροβολικό που δεν αστειεύεται καθώς και η τούρκικη μαφία, το κοντραμπάντο και το βαθύ κράτος. Κανείς δεν θα μπορεί να κοιμηθεί ήσυχα εάν δεν φύγει από την Κύπρο.

Οικονομικό μοντέλο της ΔΔΟ. Για την Διζωνική-Δικοινοτική Κύπρο η ΠΤ θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιήσει σαν βάση το οικονομικό μοντέλο της Ρουάντας και της Βοσνίας που γνωρίζει καλά μια και ασχολείται κυρίως με προβληματικές χώρες που ζουν μόνιμα τον εφιάλτη της οικονομικής κατάρρευσης και της παράπλευρης και μαύρης οικονομίας. Μόνο με τις συγκλήσεις που έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερον η Κύπρος καθίσταται μετά βεβαιότητας παράλυτο κράτος. Η τετρακέφαλη διοίκηση και τα βέτο μέσω κατευθυνόμενων, εντεταλμένων, διεφθαρμένων και αργυρώνητων πολιτικών (θα υπάρχουν κι αυτοί) δεν θα αφήσουν ποτέ την Κύπρο να αναπνεύσει.

  • Η Κύπρος θα ζήσει την παραλυσία και την διαφθορά του Λιβάνου κατά τέσσερις φορές μεγαλύτερη. Η παραλυσία θα φέρει τα ελλείμματα και τα επαναλαμβανόμενα μνημόνια. Χώρια η παρουσία των εγγυήσεων που θα καθιστούν την παραμικρή αλλαγή ή μεταρρύθμιση απαγορευτική ή θανάσιμο κίνδυνο ( βλ. 13 σημεία Μακαρίου).
  • Για να μην αναφερθώ στην παρουσία του τουρκικού στρατού που θα σταθμεύει στην Κύπρο και θα επικρέμαται σαν δαμόκλειος σπάθη μέχρι την επόμενη εισβολή.

Έλεγχος οικονομίας από Τουρκία. Όσοι αφελείς στο εσωτερικό ονειρεύονται ευκαιρίες, ανάπτυξη και γρήγορο πλουτισμό κάτω από τούρκικη εποπτεία να θυμούνται πως η Τουρκία των 80 εκατομμυρίων και με ΑΕΠ €800 δισεκατομμύρια θα θέσει την κυπριακή οικονομία σε ομηρία μέχρι στραγγαλισμού. Τα δικά μας κεφάλαια ωχριούν μπροστά σε εκείνα της Τουρκίας που σε σύντομο χρονικό διάστημα είτε απευθείας είτε συγκεκαλυμμένα θα αγοράσουν: ΜΜΕ για να επηρεάζουν ή/και να χειραγωγούν την κοινή γνώμη, ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικά πανεπιστήμια και θα διαβρώσουν σε χρόνο ρεκόρ τα κρατικά δικοινοτικά πανεπιστήμια.

  • Θα μας ελέγχουν πλήρως. Όλες οι εμπορικές αντιπροσωπίες ξένων Οίκων θα πέσουν στα χέρια των Τούρκων της μεγάλης αγοράς. Η γεωργία μας θα διαλυθεί εις τα εξόν συνετέθη γιατί η Τουρκία διαθέτει απέραντες εκτάσεις, ατέλειωτο νερό, χαμηλό εργατικό κόστος και χαμηλές τιμές προϊόντων. Εμείς κανένα από αυτά δεν διαθέτουμε.

Κάποιοι απλά να αναλογισθούν γιατί οι ξένες χώρες συνεχίζουν να χαϊδεύουν μια δικτατορική μεν αλλά εμπορικότατη Τουρκία και εμποδίζουν την λήψη κυρώσεων εναντίον της για την εισβολή, διά ξηράς και θαλάσσης, χώρας μέλους της ΕΕ. Οι ξένες χώρες θα συνταχθούν με τις τεράστιες τούρκικες εισαγωγικές εταιρείες/αντιπροσωπείες με τις οποίες συνεργάζονται επωφελώς και όχι με τις μικρές εταιρείες μιας βοσνιοποιημένης και λιβανοποιημένης Κύπρου.

Φυγή Ελλήνων. Μόνο με την εφαρμογή των σημερινών συγκλύσεων και παραχωρήσεων το πιο σίγουρο θα είναι η σταδιακή φυγή των Ελλήνων της Κύπρου, πρωτίστως των νέων, που είναι σπουδασμένοι σε καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού και που γνωρίζουν καλά ξένες γλώσσες και κυρίως οι γιατροί, μηχανικοί και τεχνοκράτες. Θα ακολουθήσουν τα παραϊατρικά επαγγέλματα και οι τεχνίτες. Η Κύπρος θα μείνει για λίγο με τους δημόσιους υπαλλήλους και τους γραφιάδες μέχρι να βολευτούν και αυτοί στην αλλοδαπή.

Το μόνο που συμφωνώ με την Παγκόσμια Τράπεζα είναι πως θα μεγαλώσουν οι δείκτες: όχι όμως της οικονομίας αλλά της μαζικής φυγής Ελλήνων από την Κύπρο μετά από 4,000 χρόνια ελληνικής παρουσίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Εθνικός αυτοχειριασμός: Δεν διεκδικούμε τίποτα, οπότε ας δώσουμε και …κάτι στην Τουρκία λένε οι πολιτικοί μας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: