Κοντά σε συμφωνία οι δύο πλευρές στο Κραν Μοντανά-κατέρριψαν αρκετά ταμπού, λέει πρώην βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ

File Photo: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (3Δ) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (3Α), τον Μουσταφά Ακιντζί (2Δ) τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (2Α) και τον υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά (Δ) στην “οικογενειακή” φωτογραφία, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Crans Montana της Ελβετίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες στο ελβετικό θέρετρο του Κράν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017 έφεραν τις δύο πλευρές στην Κύπρο στα όρια μιας λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο τέως βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν.

«Ακόμη και αν παρέμειναν κάποια θέματα που δεν έκλεισαν, τη σημασία των οποίων δεν θα ήθελα να υποτιμήσω, η εντύπωση των αξιωματούχων του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, είναι πως το Κραν Μοντανά έφερε τις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις στα όρια της λύσης», ανέφερε ο κ. Φέλτμαν σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

  • Όπως είπε, οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά «κατέρριψαν αρκετά ταμπού. Αντί να υπεκφεύγουν γύρω από πολιτικά και νομικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ‘νάρκες’, οι ηγέτες των Ε/κ και Τ/κ μαζί με τους εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων αντιμετώπισαν τα πιο σοβαρά ζητήματα με πια πρωτοφανή ευθύτητα».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι μετά από πολλαπλούς έντονους γύρους συζητήσεων και έχοντας μιλήσει με τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο ΓΓ του ΟΗΕ συνειδητοποίησε πως οι συνομιλίες είχαν φτάσει στο πιο προχωρημένο σημείο που θα μπορούσαν να φτάσουν. «Και πως η συνέχισή τους όχι μόνο θα έφερνε τα αποτελέσματα για τα οποία ελπίζαμε, αλλά θα ήταν αντιπαραγωγική, καθώς η νευρικότητα εντεινόταν και διαπροσωπικές σχέσεις, που ήταν τότε καλές, έδειχναν σημάδια κόπωσης», ανέφερε.

«Για κάποιους το στάτους κβο ενδέχεται να μοιάζει πιο βιώσιμο και άνετο απ’ ότι θα έπρεπε, ενώ μια διευθέτηση μπορεί να θεωρηθεί βουτιά προς το άγνωστο», είπε.

Σημείωσε πως αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο στον απόηχο του Κραν Μοντανά «είναι η αμφισβήτηση από ορισμένους της παλαιότερης απόφασης των πλευρών να αναζητήσουν μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα».

«Δεν μπορώ να παρά να αναρωτηθώ τί ακριβώς θεωρούν πως θα ήταν προτιμότερη λύση, που θα μπορούσε να επιτευχθεί με ειρηνικά μέσα, ικανοποιώντας τις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων, όσοι στην Κύπρο ή αλλού αμφισβητούν αυτή την προσέγγιση», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά στο βρώμικο παιχνίδι της Τουρκίας για Κυπριακό-ενεργειακά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: