«Κινητό τζαμί» για την προσευχή των μουσουλμάνων στους Ολυμπιακούς του Τόκιο

File photo: Παρά τις κατηγορηματικές αρνήσεις της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, το Reuters αποκαλύπτει ότι εξετάζονται σενάρια αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων. Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ




Στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, βρίσκεται η… απάντηση των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, στο αγωνιώδες ερώτημα χιλιάδων μουσουλμάνων αθλητών, αξιωματούχων και φιλάθλων που θα φτάσουν στην ιαπωνική πρωτεύουσα για τους Αγώνες και θα αναζητήσουν ένα κατάλληλο μέρος για να προσευχηθούν.

  • Μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες τον ερχόμενο Ιούλιο, θα υπάρχουν αίθουσες προσευχής στο χωριό των αθλητών. Ωστόσο, σε ορισμένες εγκαταστάσεις, ενδέχεται να μην υπάρχει καθορισμένος χώρος. Υπάρχει επίσης έλλειψη χώρων προσευχής σε ξενοδοχεία και δημόσιους χώρους σε όλη την ιαπωνική πρωτεύουσα.
  • Την λύση θα δώσει το «κινητό τζαμί», μια πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα προσευχής 48 τετραγωνικών μέτρων που θα βρίσκεται στο πίσω μέρος ενός σταθμευμένου φορτηγού.

Το πίσω μέρος του τροποποιημένου φορτηγού μπορεί να διευρυνθεί σε δευτερόλεπτα. Το όχημα περιλαμβάνει επίσης αραβικές σημάνσεις και εξωτερικές βρύσες νερού για τον καθαρισμό πριν από την θρησκευτική τελετή.

  • Το «Yasu Project», ο οργανισμός που βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση, σχεδιάζει να αναδείξει εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου. Ο διευθύνων σύμβουλος Γιασουχάρου Ινούε ελπίζει ότι τόσο οι αθλητές, όσο και οι φίλαθλοι θα χρησιμοποιήσουν το φορτηγό.

«Θέλουμε οι αθλητές να ανταγωνιστούν έχοντας το μέγιστο κίνητρο. Γι’ αυτό το κάναμε αυτό», δήλωσε ο Ινούε, δείχνοντας το λευκό φορτηγό που σταθμεύει δίπλα στον πύργο, Tokyo Tower.

«Ελπίζω να γίνει αντιληπτό, ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο και σκοπός είναι να γίνουν ειρηνικοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες, χωρίς διακρίσεις».

Η οργανωτική επιτροπή του Τόκιο 2020, έκανε γνωστό, ότι εξετάζονται τρόποι για να παρέχουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για όλες τις θρησκευτικές ομάδες.

  • «Η οργανωτική επιτροπή ετοιμάζει μια λίστα με θρησκευτικά κέντρα που θα μπορούσαν να έλθουν σε επαφή ή να επισκεφτούν εάν το ζητήσουν οι κάτοικοι των χωριών κατά τη διάρκεια των Αγώνων», ανέφερε το Τόκιο 2020 στο Reuters.

«Στους χώρους των Αγώνων, οι χώροι προσευχής πολλαπλών θρησκειών για τους αθλητές και τους θεατές εξετάζονται στο σχεδιασμό των εγκαταστάσεων».

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Waseda, στην Ιαπωνία υπήρχαν 105 τζαμιά στα τέλη του 2018, όμως υπάρχει προβληματισμός για μουσουλμάνους που πρέπει να προσευχηθούν πέντε φορές την ημέρα.

Με πληροφορίες από Reuters, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τόκιο, Ιαπωνία

Κακή η απόδοση του Παναθηναϊκού στο δεύτερο ημίχρονο, δεν υπήρχε πέναλτι είπε ο Δώνης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: