«Καρφώνει» Ερντογάν ο απεσταλμένος του ΟΗΕ: Μισθοφόροι εξακολουθούν να έρχονται στη Λιβύη

File Photo: Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Γάσαν Σάλαμε. EPA/SALVATORE DI NOLFI




«Αυθεντική βούληση να αρχίσει διαπραγμάτευση» ανάμεσα στις αντίπαλες στρατιωτικές παρατάξεις με στόχο να εξασφαλισθεί παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός διαπιστώνει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Ωστόσο ο Γάσαν Σάλαμε είπε σε δημοσιογράφους πως το εμπάργκο όπλων παραβιάζεται και από τις δύο πλευρές και πως νέοι μισθοφόροι εξακολουθούν να φθάνουν στη Λιβύη, όπου δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που έχει τη βάση του στην ανατολική Λιβύη, προσπαθούν τους 10 τελευταίους μήνες να πάρουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Στις συνομιλίες στη Γενεύη συμμετέχουν πέντε αξιωματικοί του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χάφταρ και πέντε των δυνάμεων που είναι σύμμαχες της διεθνούς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη.

Οι μάχες συνεχίζονται στο πεδίο παρά την έκκληση για εκεχειρία που έγινε στις 12 Ιανουαρίου από τη Ρωσία και την Τουρκία και μια διεθνή σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο με στόχο τη μείωση των διεθνών επεμβάσεων.

Ο Σάλαμε δήλωσε πως οι δύο πλευρές έχουν στόχο «να γεφυρώσουν τις διαφορές στις απόψεις τους για το πώς μπορεί να οργανωθεί επί του πεδίου μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

«Αρχίσαμε χθες να συζητούμε μαζί τους έναν μακρύ κατάλογο σημείων στην ατζέντα μας, αρχίζοντας από μια προσπάθεια να μεταμορφωθεί η εκεχειρία σε μια πιο σταθερή κατάπαυση του πυρός, που να παραβιάζεται λιγότερο συχνά και από τις δύο πλευρές, και επίσης να μετατραπεί η εκεχειρία σε μια πραγματική συμφωνία για μια κατάπαυση του πυρός διαρκείας», δήλωσε.

Με πληροφορίες από Reuters – AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Γενεύη, Ελβετία

Ανησυχία από Ρώσο βουλευτή για το Ιντλίμπ: Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, λέει ο ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: