Κανονικός πόλεμος στη Συρία: Η Τουρκία αντεπιτίθεται μετά τους 33 νεκρούς στο Ιντλίμπ

Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα φτάνουν στο Ιντλίμπ της Συρίας, σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό. EPA, YAHYA NEMAH




Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας πλήττουν με πυροβολικό τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή θέσεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, λίγες ώρες αφότου υπέστησαν απώλειες σε αεροπορικό βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά τα μεσάνυχτα, από τον διευθυντή επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, η Άγκυρα προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» στην Ιντλίμπ.

  • Σύμφωνα με τον Αλτούν, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να «ανταποδώσει» στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις το πλήγμα που δέχθηκε με «τον ίδιο τρόπο» και «όλοι οι γνωστοί» στόχοι στην περιοχή δέχονται πυρά από την τουρκική πολεμική αεροπορία, το πυροβολικό και άλλα χερσαία στοιχεία.

Στο μεταξύ οι τουρκικές δυνάμεις με ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού προσπάθησαν να «στήσουν» επιχειρήσεις αεροδιακομιδής των τραυματιών στρατιωτών, κάτι που δεν έχει καταστεί εφικτό λόγω της παρουσίας μαχητικών σε χαμηλό ύψος.

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Ερντογάν

Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Πέμπτης, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκάλεσε έκτακτη στρατιωτική σύσκεψη στο Λευκό Παλάτι, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 33 Τούρκοι στρατιώτες είναι νεκροί από αεροπορική επίθεση.

«Η αεροπορική επίθεση έγινε μεταξύ των πόλεων Μπαλουόν και Αλ-Μπάρα της επαρχίας Ιντλίμπ και ήταν απάντηση στους Σύρους αντι-καθεστωτικούς, που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό, για την ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Σαρακέμπ το πρωί της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου», αναφέρει το Παρατηρητήριο.

  • Νωρίτερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν φήμες για 50 νεκρούς και 100 τραυματίες.

Έκτακτη σύσκεψη της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του συγκάλεσε και ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Για 22 νεκρούς και πολλούς τραυματίες μίλησε νομάρχης της Αντιόχειας

Ο νομάρχης της Αντιόχειας ανακοίνωσε επισήμως ότι 22 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση των δυνάμεων του Άσαντ.

  • «Έχουμε αρκετούς βαριά τραυματίες, τους μεταφέρουμε στην Τουρκία μέσω της συνοριακής πύλης Τζιλβέγκιοζού για να τους περιθάλψουμε».

Νωρίτερα είχε πει για 9 νεκρούς.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι αρκετά πτώματα και τραυματίες διακομίστηκαν στο Ρεϊχανλί της Αντιόχειας.

Νωρίτερα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο τουρκικός στρατός άνοιξε πυρ κατά ρωσικών αεροσκαφών πάνω στο Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη ευθεία αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία στην 8χρονη εμφύλια διαμάχη στη Συρία.

Πηγές πάντως των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων διέψευσαν απόψε την είδηση, τονίζοντας ότι «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Η Μόσχα κατηγορεί την Τουρκία ότι στηρίζει «ένοπλες παράνομες ομάδες» στο Ιντλίμπ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία ότι παραβιάζει τη μεταξύ τους συμφωνία για τη Συρία, στέλνοντας παρανόμως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βάλλοντας με το πυροβολικό της στο Ιντλίμπ για να στηρίξει τους αντάρτες που πολεμούν τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

  • Κατά παράβαση των συμφωνιών του Σότσι, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να στηρίζει αυτές τις ένοπλες παράνομες ομάδες στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, με πυρά του πυροβολικού», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η Τουρκία αναπτύσσει επίσης μαχητικά, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη. Επικαλούμενο τον Ρώσο εκπρόσωπο για τη Συρία, τον Ολέγκ Ζουράβλεφ, το υπουργείο διευκρίνισε ότι ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε την Τρίτη, αφού πέρασε τα σύνορα των δύο χωρών με σκοπό να πλήξει τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

  • Νωρίτερα σήμερα, η ρωσική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι ειδικά εκπαιδευμένοι Τούρκοι στρατιώτες στο Ιντλίμπ χρησιμοποιούν φορητούς εκτοξευτές πυραύλων για να καταρρίψουν ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Ρωσία και Τουρκία κατέληξαν το 2018 σε μια συμφωνία στην οποία προβλεπόταν ο τερματισμός των μαχών στη Συρία και η εγκατάσταση τουρκικών φυλακίων παρατήρησης στην επαρχία του Ιντλίμπ. Η συμφωνία αυτή ωστόσο κατέρρευσε τις προηγούμενες εβδομάδες και οι δύο χώρες επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Οι επιχειρήσεις των συριακών δυνάμεων, με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, στη Συρία, προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα οι οποίες, μολονότι στηρίζουν αντίθετες πλευρές στη συριακή κρίση, είχαν ενισχύσει τη συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες από ethnos.gr, Reuters, AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία, Άγκυρα, Τουρκία,

 

Έκτακτη στρατιωτική σύσκεψη συγκάλεσε ο Ερντογάν: 34 Τούρκοι νεκροί στη Συρία λέει το Συριακό Παρατηρητήριο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: