Ειρήνη και συνεργασία η απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα είπε ο Συλλούρης

O Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στη Μελβούρνη. ΚΥΠΕ, Μαρία Φιλή




Κύπρος και Ελλάδα σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες αντιπαρατάσσουν την ειρήνη στην πειρατική τουρκική πολιτική είπε ο Συλλούρης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ενώπιον των ομογενειακών οργανώσεων της Μελβούρνης, με τις οποίες είχε συναντήσεις από το πρωί μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, Κύπρος και Ελλάδα σε συνεργασία με τους απόδημους Έλληνες και Κύπριους, τις γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διασπορά αυτών των κρατών, αντιπαρατάσσουν στην πειρατική και επεκτατική τουρκική πολιτική και τις ιαχές πολέμου του Ταγίπ Ενρτογάν την ειρήνη, τη συνεργασία και την ευημερία.

Τονίζοντας ότι εφόσον κατέστη προς όλους ξεκάθαρη η στόχευση της Τουρκίας, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν την ευκαιρία σε συνεργασία και τις άλλες γείτονες χώρες να γράψουν εκ νέου την ιστορία, είπε, με επιμονή, μεθοδικότητα.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου και συζήτησης που είχε με ομογενείς, ο Πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε πως θα πρέπει να ενεργήσουν και ποιες δράσεις να αναλάβουν ενόψει της αναμενόμενης επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αυστραλία.

Ο Πρόεδρος τους Βουλής είπε πως για το θέμα της επίσκεψης Ερντογάν, οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από τα συλλογικά όργανα των ομογενών σε συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Υπάτη Αρμοστή της Κύπρου στην Αυστραλία.

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή στο Βουλευτικό αξίωμα.

Σε ερώτηση αναφορικά με το επεισόδιο μεταξύ των Βουλευτών Κώστα Κωσταντίνου και Ειρήνης Χαραλαμπίδου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως το λύπησε πάρα πολύ και κυρίως τα όσα λέχθηκαν μετά τον τερματισμό της συνεδρίας, προσθέτοντας πως όταν επιστρέψει στην Κύπρου θα δώσει τα πρακτικά της συνεδρίας στη δημοσιότητα.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του στην Αυστραλία, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως είναι η πιο συχνή και αποτελεσματική επικοινωνία με τους αποδήμους μέσα από αξιοποίηση της τεχνολογίας και για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Αυστραλίας σε όλους τους τομείς.

Μεγαλύτερη συνεργασία σε όλους τους τομείς, πρόσθεσε, μέσα από αξιοποίηση της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων που αυτή παρέχει.

Οι απόδημοι από την άλλη διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο της Βουλής και την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν με πάθος τον δίκαιο αγώνα της ιδιαίτερης τους πατρίδας και διαμήνυσαν στην πολιτική ηγεσία και το λαό της Κύπρου ότι μπορεί το σώμα τους και η φυσική τους παρουσία να είναι στην Αυστραλία, αλλά η ψυχή και η καρδιά τους είναι στην Κύπρο.

Στόχος η συχνή επικοινωνία με τους αποδήμους και ενίσχυση σχέσεων Κύπρου – Αυστραλίας

Συχνή και αποτελεσματική και αποτελεσματική επικοινωνία με τους αποδήμους και ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με την Αυστραλίας σε όλους τους τομείς μέσα αξιοποίηση της τεχνολογίας, που εκμηδενίζει την απόσταση, είναι ο στόχος της επίσκεψης της διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Αυστραλίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο εκκλησίασμα στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα στη Μελβούρνη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, κατόπιν πρόσκλησης των Προέδρων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, Tony Smith και Scott Ryan.

Ο Πρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενος στους ομογενείς που παρέστησαν στη λειτουργία, παρατήρησε ότι οι ομογενείς να τηρούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπους και διατηρούν με πολύ πάθος και έγνοια το ενδιαφέρον τους για την Κύπρο.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι γνωρίζετε πως η Κύπρος, η Ελλάδα και ολόκληρος ο Ελληνισμός είναι ενιαίος και για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή στηρίζεται πάρα πολύ στους αποδήμους, οι οποίοι διατηρούν τη νοσταλγία των πατρίδων και κρατούν ψηλά τα λάβαρα της αντίστασης και της προόδου.

Διαβεβαιώνοντας ότι «και εμείς νοιαζόμαστε για εσάς», ο Πρόεδρος της Βουλής συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους ομογενείς ότι διατηρήσατε τα ήθη και τα έθιμα στην ξενιτιά τα δύσκολα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, τα δύσκολα χρόνια της δικής σας βιοπάλης ώστε να ορθοποδείτε στην ξενιτιά και σήμερα βλέπουμε μια παροικία να ανθεί και να είναι πιο δυνατή ακόμα και από την ίδια την Κύπρο.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η επίσκεψη μεταξύ άλλων περιλαμβάνει στους στόχους της την επίτευξη πιο συχνής επικοινωνίας με τους αποδήμους.

Ενημέρωσε ακολούθως τους αποδήμους ότι η συχνή και αποτελεσματική επικοινωνία θα αποτελέσει αντικείμενο των επαφών που θα πραγματοποιήσει με τους κοινοβουλευτικούς και διοικητικούς αξιωματούχους που θα συναντήσει, με απώτερο στόχο τη μεγαλύτερη συνεργασία σε όλους τους τομείς, μέσα από αξιοποίηση της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων που παρέχει.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ήρθε η εποχή της ισχυροποίησης της Κύπρου της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

«Σήμερα ξεκινά ξανά η ιστορία για τον Ελληνισμό που θέλει να δώσει την πρόοδο και την ειρήνη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, συγκρούονται δύο προσεγγίσεις, η πολεμική αυταρχική προσέγγιση της Τουρκίας και η προσέγγιση της ειρήνης και της συνεργασίας που εκπροσωπούν η Κύπρος και η Ελλάδα και οι συμμαχικές χώρες της περιοχής και στο τέλος με υπομονή και επιμονή αυτή η προσέγγιση θα επικρατήσει συμπλήρωσε.

Μιλώντας αργότερα σε συνάντηση με την ελληνοκυπριακή κοινότητα Αποστόλου Ανδρέα ο κ. Συλλούρης είπε πως πηγαία και γνήσια έγνοια των αποδήμων για την Κύπρο αύξησαν το αίσθημα ευθύνης, της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, προσθέτοντας πως είναι ένας άλλο τρόπος να μας δίνει παράδειγμα και λόγο να αντέχουμε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είπε πως τα πράγματα δεν ήταν τόσο τοπικά, καθώς η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας εφαρμόζεται στη Συρία και τη Λιβύη.

«Ο αγώνας μας δεν είναι μόνο για αποτίναξη της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, δεν είναι μόνο για την Κύπρο», αλλά από την Κύπρο γίνεται ένας αγώνας για όλη την περιοχή» συνέχισε.

Η όρεξη άνοιξε για την Τουρκία και έχει ο Θεός που θα την δούμε να φτάνει αν δεν συντονιστούμε οι χώρες που επηρεαζόμαστε, ώστε να τερματιστεί αυτή η πολιτική. Η δική μας πρόταση είναι συνεργασία στην περιοχή και η δουλειά που κάνουμε είναι συστηματική και θα ενισχυθεί, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ε/κ κοινότητας Αποστόλου Ανδρέα Κώστας Σωκράτους, ανέφερε πως η εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα είναι η μοναδική ε/κ εκκλησία σε όλη την Αυστραλία που διοικείται και από Ε/κ και μόνο.

Ο Πρόεδρος της κοινότητας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να διαβιβάσει σε όλα τα κόμμα και «στους συμπατριώτες μας το μήνυμα ότι «θα είμαστε πάντα δίπλα σας όσα χρόνια κι’ αν περάσουν θα αγωνιζόμαστε μέχρι να δούμε την πατρίδα μας ενωμένη και ελεύθερη».

Πρόσθεσε «πως μπορεί η Αυστραλία να έφαγε τα νιάτα μας αλλά η καρδιά και η ψυχή μας είναι στην πατρίδα μας, εκεί που γεννηθήκαμε και εκεί που μεγαλώσαμε».

ΚΥΠΕ, αποστολή Μαρία Φιλή
Μελβούρνη, Αυστραλία

 

Αντιπαλεύουμε την καθαρά αρπακτική λογική της Άγκυρας, λέει ο Προδρόμου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: