Είμαστε για κλάματα και τα χειρότερα έπονται: Το ψευδοκράτος γίνεται “συνέταιρος” της Κυπριακής Δημοκρατίας

FIle photo: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα κληθεί να ψηφίσει επί του σχεδίου που κρίνει παράνομη την προσάρτηση των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ όπως προβλέπει το σχέδιο Τραμπ. UN Photo, Loey Felipe




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη να αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ τουρκικό ερευνητικό σκάφος εισήλθε παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή του Καστελόριζου.

Σε πρώτη φάση, φαίνεται ότι δεν είχε σκοπό να κάνει έρευνες, αλλά να δοκιμάσει τις αντοχές της Ελλάδας. Εάν περάσει το τεστ, όπως το πέρασε στην Κύπρο, τότε θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Την ίδια στιγμή, τροφοδοτούνται ψευδαισθήσεις και δημιουργούνται νέες αυταπάτες για το Κυπριακό. Οι εμπλεκόμενες πλευρές και οι μεσολαβητές προσδοκούν ότι μετά τις λεγόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα (τον Απρίλιο) θα πραγματοποιηθεί άτυπη διάσκεψη και θα ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση του προβλήματος.

  • Ενός προβλήματος ξένης εισβολής, κατοχής, παραβίασης του διεθνούς δικαίου και εγκλημάτων πολέμου, το οποίο με σταδιακές και μεθοδευμένες ενέργειες επί του εδάφους και στο τραπέζι των συνομιλιών έχει μετατραπεί σε πρόβλημα διαφορών μεταξύ των δυο κοινοτήτων και δυο αυτοδιοικούμενων οντοτήτων. Δηλαδή, η νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία εξισώθηκε με το παράνομο κατοχικό καθεστώς. Και μέσα απ’ αυτή την ανήθικη πραγματικότητα θα επιδιώξουν τη διευθέτηση.

Τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, τα όσα συμπεριλήφθησαν στο ψήφισμα και κάποιες αναφορές που αφαιρέθηκαν ή συρρικνώθηκαν συνθέτουν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο στηρίζεται η αντίληψη και η πρακτική αυτών που θα επιχειρήσουν ξανά να λύσουν το Κυπριακό. Δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρουν, αλλά προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν.

Στην ουσία όχι για να το λύσουν, αλλά για να επεξεργαστούν τρόπους νομιμοποίησης της διχοτόμησης, μέσα από ένα σύστημα «και μαζί και χώρια» (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι), με διαμοιρασμό της εξουσίας και του φυσικού πλούτου. Η χειρότερη όμως πτυχή αυτής της εξέλιξης θα είναι η διασφάλιση του στρατιωτικού και πολιτικού ρόλου που θα έχει η Τουρκία στο νησί, όπως επίσης και η Βρετανία (αυτό να μην το ξεχνάμε και το απέδειξε για πολλοστή φορά με το περιεχόμενο του προσχεδίου ψηφίσματος και τις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν).

  • Τα συμφέροντα των δυο αυτών χωρών από τη μια και οι διαφορετικές σκοπιμότητες ΗΠΑ και Ρωσίας από την άλλη, καθόρισαν τις έως τώρα προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό. Και με την πάροδο του χρόνου υπήρξε μετεξέλιξη και διαφοροποίηση του περιεχομένου των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μπορεί το ΣΑ σε κάθε νέο ψήφισμά του να επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, αλλά η σταδιακή ενσωμάτωση νέων στοιχείων στοχεύει στην «ομαλοποίηση του διαχωρισμού», ανατρέποντας αναφορές που περιλαμβάνονται σε προηγούμενα ψηφίσματα.

Από πλευράς της Λευκωσίας υπήρξαν έντονες αντιδράσεις (όπως συνηθίζεται σε κάθε διαβούλευση εν όψει της υιοθέτησης ψηφίσματος από το ΣΑ) για να αφαιρεθούν ή να αλλάξουν «απαράδεκτες αναφορές» που συμπεριλαμβάνονταν στο βρετανικό προσχέδιο ψηφίσματος. Αυτή τη φορά ήταν το θέμα των μηχανισμών για απευθείας επαφές μεταξύ των «δυο πλευρών» και με σκοπό την επίλυση στρατιωτικών και άλλων θεμάτων.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι είχε προηγηθεί η έκθεση του Γενικού Γραμματέα, στην οποία γινόταν αναφορά σ’ αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα σήμαινε αναγνώριση. Άλλωστε, συνηθίζεται ο ΓΓ να ανοίγει το δρόμο καταγραφής και αναγνώρισης «των πραγματικοτήτων επί του εδάφους» μέσα από τις εκθέσεις του και να ακολουθεί το ΣΑ.

  • Τελικά, στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Πέμπτη περιλαμβάνεται μόνο η αναφορά στα στρατιωτικά θέματα. Το νόημα όμως της συγκεκριμένης αναφοράς για «απευθείας επαφές μεταξύ των δυο πλευρών» παραμένει.
  • Στο ψήφισμα, επισημαίνεται συγκεκριμένα ότι «το ΣΑ ζητεί τη δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού για απευθείας στρατιωτικές επαφές μεταξύ των πλευρών και των σχετικών ενδιαφερομένων μερών και καλεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ως διευκολυντή, μέσω του ρόλου της ως συνδέσμου, να υποβάλει σχετικές προτάσεις».

Ποιες είναι όμως οι «πλευρές» και τα «σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη»; Είδατε πουθενά να γίνεται αναφορά σε στρατό κατοχής και σε παράνομο κρατίδιο;

Να θυμίσουμε ότι το ψήφισμα 541(1983) και άλλα που ακολούθησαν, όπως το 550 (1984), του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκαζαν την «απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρώντας την απόφαση αυτή νομικά άκυρη» και ζητούσαν «την άμεση ανάκλησή της». Το ΣΑ είχε απευθύνει έκκληση προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το δήθεν κράτος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», που «εγκαθιδρύθηκε με τις αποσχιστικές ενέργειες» και καλούσε τα κράτη του ΟΗΕ «να μη διευκολύνουν με οποιοδήποτε τρόπο και να μη βοηθήσουν την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα».

Σήμερα, το ίδιο το Συμβουλίου Ασφαλείας και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο διευκολύνουν τις αποσχιστικές ενέργειες του ψευδοκράτους, αλλά τις ενισχύουν και τις νομιμοποιούν.

  • Και δεν πρόκειται για αναφορές που περιλήφθησαν μόνο στο βρετανικό προσχέδιο. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο επιπλέον όχι μόνο δεν έκανε καμία επισήμανση για τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά συγκάλυψε πλήρως την παρανομία της Τουρκίας.
  • Με γενικολογίες, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση και τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και κάλεσε «τους ηγέτες των δυο κυπριακών κοινοτήτων και όλων των εμπλεκομένων μερών (θύτες και θύματα) να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσαν να βλάψουν τις πιθανότητες επιτυχίας (για λύση του Κυπριακού)».

Πώς, λοιπόν, από την καταδίκη του παράνομου εκτρώματος και το κάλεσμα για άμεση ανάκληση της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, βρεθήκαμε σήμερα στο κάλεσμα για συνεργασία των «δυο πλευρών» και των «σχετικών ενδιαφερομένων μερών»;

Είναι δυνατόν με έναν τέτοιο περίγυρο, κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες και με μια αδίστακτη Τουρκία, που βρίσκει στήριξη ή ανοχή από Ανατολή και Δύση, να δημιουργηθούν προοπτικές για μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό;

Αντίθετα, τα χειρότερα έπονται…

Με την απειλή του πολέμου να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων σαν δαμόκλειος σπάθη, θα επιδιώξουν να σύρουν τη Λευκωσία και την Αθήνα σε μια «στημένη διάσκεψη» για να νομιμοποιήσουν το τουρκικό έγκλημα σε βάρος του Ελληνισμού.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Τι άλλο θα ακούσουμε; Η Τουρκία είναι πειρατής και κατακτητής, αλλά την «απομόνωσε» και την «προκάλεσε» η Κύπρος!

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: