Οι Βρετανοί παραπονούνται ότι η Ε.Ε. έθεσε στις συνομιλίες τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα

File Photo: Άποψη του Παρθενώνα από τον Λυκαβηττό. AΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




Η Βρετανία κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι βρίσκεται σε σύγχυση σχετικά με την προσέγγισή της για τις εμπορικές συνομιλίες μετά το Brexit, ενισχύοντας έτσι έναν πόλεμο λέξεων μεταξύ των δύο πλευρών, γράφει ο Edward Malnick, στην εφημερίδα Telegraph

Μια εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο επίσημων συνομιλιών στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγή που έχει στενή γνώση επί των διαπραγματεύσεων, υποστήριξε ότι οι χώρες της ΕΕ εμφανίστηκαν «διαιρεμένες» και «αποσυντονισμένες» από θέματα όπως η διασφάλιση της επιστροφής των Ελγίνειων μαρμάρων στην Ελλάδα, αντί να επικεντρωθούν σε “σημαντικές αποφάσεις”.

Την περασμένη εβδομάδα προέκυψε ότι η ΕΕ είχε προσθέσει μια ρήτρα για τα «Ελγίνεια Μάρμαρα» στις απαιτήσεις της από τη Βρετανία για μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit, δημιουργώντας φόβους ότι η κίνηση θα ενίσχυε τις ελληνικές απαιτήσεις για επαναπατρισμό τους στην Αθήνα.

Αντίγραφο προσχεδίου που έλαβε η Telegraph την περασμένη εβδομάδα όριζε ότι: “Τα συμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει, σύμφωνα με τους κανόνες της Ένωσης, να ασχοληθούν με θέματα επιστροφής ή αποκατάστασης παρανόμως απομακρυσμένων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες καταγωγής τους”.

Ένας αξιωματούχος ανέφερε ότι η ρήτρα – η οποία ζητήθηκε από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ιταλία – αναφερόταν στα μάρμαρα, που αποκτήθηκαν από τον Λόρδο Elgin μεταξύ 1801 και 1805. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να δηλώσουν ότι η επιστροφή τους αποτελεί προϋπόθεση της εμπορικής συμφωνίας και υποστήριξε ότι η ρήτρα δεν αναφέρεται σε αυτά. Διπλωματική πηγή δήλωσε επίσης ότι η ρήτρα δεν αφορά συγκεκριμένα τα Μάρμαρα, αλλά καλύπτει όλες τις αρχαιότητες.

Τίτλος: [UK claims EU is in disarray over Brexit negotiations]

“Χτύπημα” και από Sunday Times στον Τζόνσον: Δώσε τα Γλυπτά στην Αθήνα, εκεί ανήκουν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: