Η Βόρεια Κορέα ενισχύει το πυρηνικό της πρόγραμμα, αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση

Ο ηγέτης της Βορείου ΚΟρέας Κιμ Γιόνγκ Ουν. EPA, KCNA EDITORIAL USE ONLY




Η Βόρεια Κορέα συνέχισε να ενισχύει το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της πέρσι, σύμφωνα με μια απόρρητη έκθεση του ΟΗΕ.

H έρευνα η οποία περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, αποκαλύπτει ότι η Βόρεια Κορέα παραβιάζει τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Εξάλλου, η Πιονγκγιάνγκ εισήγαγε παράνομα διυλισμένο πετρέλαιο και εξήγαγε άνθρακα αξίας περίπου 370 εκατομμυρίων δολαρίων, με τη βοήθεια κινεζικών φορτηγίδων.

Η έκθεση, έκτασης 67 σελίδων, απευθύνεται στην επιτροπή κυρώσεων της Βόρειας Κορέας του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναζωογονήσουν τις τελματωμένες συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση.

«Το 2019 η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας δεν σταμάτησε τα παράνομα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματά της, τα οποία συνέχισε να ενισχύει, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» αναφέρουν οι ανεξάρτητοι παρατηρητές για την εφαρμογή των κυρώσεων.

Ο ΟΗΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα από το 2006. Με τα χρόνια, το Συμβούλιο Ασφαλείας τις ενίσχυσε, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη χρηματοδότηση των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ.

Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι προσπαθώντας να παρακάμψει τις κυρώσεις, η Βόρεια Κορέα εξάγει εκατομμύρια τόνους πρώτων υλών (κάτι που απαγορεύεται από το 2017) χρησιμοποιώντας φορτηγίδες. «Σύμφωνα με μια χώρα μέλος, η Βόρεια Κορέα εξήγαγε 3,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους άνθρακα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2019, εκτιμώμενης αξίας 370 εκατομμυρίων δολαρίων», αναφέρει η έκθεση. «Σύμφωνα με μια χώρα μέλος, οι περισσότερες εξαγωγές άνθρακα, 2,8 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, έγιναν μέσω μεταφορών από πλοίο σε πλοίο, από σκάφη υπό σημαία Βόρειας Κορέας σε κινεζικές φορτηγίδες», συνεχίζει το κείμενο αυτό.

Η μη κατονομαζόμενη χώρα μέλος ανέφερε εξάλλου ότι οι φορτηγίδες παρέδωσαν τον άνθρακα σε τρία λιμάνια, στον κόλπο Χανγκτσόου της Κίνας και στον ποταμό Γιανγτσέ.

Επίσης, μια χώρα μέλος ανέφερε ότι έγινε εξαγωγή από τη Β. Κορέα στην Κίνα τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου τόνων άμμου από βυθοκόρηση ποταμών, αξίας 22 εκατ. δολαρίων.

Το Πεκίνο έχει διαβεβαιώσει κατ’ επανάληψη ότι εφαρμόζει τις κυρώσεις.

Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι η Βόρεια Κορέα συνέχισε να εισάγει παρανόμως διυλισμένο πετρέλαιο, μέσω μεταφορών από πλοίο σε πλοίο στη θάλασσα αλλά και με άμεσες παραδόσεις. Από το 2017, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως ανώτατο όριο τα 500.000 βαρέλια για τις ετήσιες εισαγωγές διυλισμένου πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι πέρσι, από τις αρχές του έτους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οι εισαγωγές της Πιονγκγιάνγκ ξεπέρασαν από το όριο «πολλές φορές».

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, Ηνωμένα Έθνη

Η Ισπανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει με νόμο την εξύμνηση της δικτατορίας του Φράνκο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: