Η Τουρκία να δείξει καλή θέληση για να φθάσουμε σε διαρκή βιώσιμη λύση, δήλωσε ο Φώτης Φωτίου

File Photo: “Με την εφιαλτική γραμμή του Αττίλα να συνεχίζει να μοιράζει την πατρίδα μας, το πιο σημαντικό ζητούμενο παραμένει η επίλυση του μεγάλου εθνικού μας θέματος ο τερματισμός της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας”, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας της Κύπρου, Φώτης Φωτίου. ΚΥΠΕ




Για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα μιας διαρκούς και βιώσιμης λύσης απαιτείται, πάνω απ’ όλα, η Τουρκία να επιδείξει καλή θέληση, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας της Κύπρου.

Ο Φώτης Φωτίου έκανε αυτήν την αναφορά στον επικήδειο λόγο του εκ μέρους της κυβέρνησης στην κηδεία του ταυτοποιηθέντος αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής του 1974, Μιχάλη Γρηγορίου, που τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στον Συνοικισμό Στρόβολος 3.

“Με την εφιαλτική γραμμή του Αττίλα να συνεχίζει να μοιράζει την πατρίδα μας, το πιο σημαντικό ζητούμενο παραμένει η επίλυση του μεγάλου εθνικού μας θέματος ο τερματισμός της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Για να φτάσουμε όμως στο επιθυμητό αποτέλεσμα μιας διαρκούς και βιώσιμης λύσης απαιτείται, πάνω απ’ όλα, η Τουρκία να επιδείξει καλή θέληση”, είπε ο κ. Φωτίου.

  • Διάλογος χωρίς απειλές και εκβιασμούς

Πρόσθεσε πως “και η ελπίδα μας να το επιτύχουμε αυτό, είναι μέσα από έναν διάλογο, που θα διεξάγεται χωρίς απειλές και εκβιασμούς. Έναν διάλογο, που θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν προτάσεις, που θα σέβονται τις εύλογες ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ανέφερε ότι “ενεργώντας στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Νίκος Αναστασιάδης έχει επανειλημμένα εκφράσει προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητά του για την έναρξη ενός νέου διάλογου με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου λειτουργικού κράτους, σύμφωνα με τις παραμέτρους του πλαισίου που έθεσε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των ηνωμένων Εθνών”.

“Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Τα τετελεσμένα της εισβολής επιβάλλεται να ακυρωθούν. Και να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο, όπως προνοείται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις συμβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ετυμηγορίες των διεθνών δικαστηρίων”, επεσήμανε ο Επίτροπος Προεδρίας.

  • Οι αγνοούμενοι

Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου είπε πως “είναι τραγικό και απάνθρωπο να αναζητούμε απαντήσεις για πέραν των 800 υποθέσεων αγνοουμένων μας. Η τραγική αυτή κατάσταση οφείλεται στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί με ειλικρίνεια και ανθρωπιά για επίλυση του δράματος και της αγωνίας που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων μας για σχεδόν μισό αιώνα”, σημείωσε.

Ανέφερε πως “τα προβλήματα και οι δυσκολίες που προβάλλει καθημερινά η τουρκική πλευρά είναι πολλά και σοβαρά. Δεν πρέπει να αφεθεί η Τουρκία να συνεχίσει τον εμπαιγμό των οικογενειών και να αρνείται να συμμορφωθεί και να εφαρμόσει βασικές αρχές και αξίες της πολιτισμένης ανθρωπότητας”.

Από πλευράς μας, πρόσθεσε, “σας διαβεβαιώνω ότι όσες και να είναι οι δυσκολίες και τα προβλήματα θα συνεχίσουμε τον ιερό και τίμιο αγώνα μαζί με τις οικογένειες των αγνοουμένων μας για διευκρίνιση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου. Αποτελεί ανθρώπινο και ιστορικό καθήκον και υποχρέωση όλων μας απέναντι στους ήρωές μας και στις οικογένειές τους”.

ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Διαβήματα της Λευκωσίας προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το Spitfire: Οι Τούρκοι παρενόχλησαν συνεργεία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: