Η Τουρκία λέει ότι δεν έχουν «καμία αξία» οι κυρώσεις της ΕΕ για τις παράνομες γεωτρήσεις: Κι όμως έχουν

File Photo: Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Photo via Twitter, @fatih_donmez, Υπουργείο Ενέργειας Τουρκίας




«Καμιά αξία δεν έχουν για την Τουρκία οι κυρώσεις εναντίον δύο στελεχών της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ από την ΕΕ», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα δικά της δικαιώματα και των Τ/Κ αλλά θα την ενισχύσει.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “η έγκριση της λίστας κυρώσεων από την ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου στην οποία περιλαμβάνονται δύο ονόματα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου TPAΟ υπό τον μανδύα της αλληλεγγύης αποτελεί νέο παράδειγμα της προκατειλημμένης στάσης της η οποία δεν αναγνωρίζει το δίκαιο”, προσθέτοντας ότι “με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου της ΕΕ, τα μέτρα αυτά που ανακοινώθηκαν για μας δεν έχουν καμία αξία”.

  • “Αυτή η αθέμιτη πολιτική που ακολουθείται αντίθετα με τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/Κ είναι αντίθετη τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με το κεκτημένο της ΕΕ. Όποια απόφαση και να λάβει η ΕΕ είναι μάταιες οι προσπάθειές της να υπαγορεύσει στη χώρα μας τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς του διδύμου Ε/Κ/Ελλάδας επί των αρμοδιοτήτων θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η ΕΕ δεν μπορεί να κινείται σαν διεθνές δικαστήριο. Δεν μπορεί να δείχνει ως τελικά θαλάσσια σύνορα τις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές αρμοδιότητας οι οποίες δεν έχουν οριοθετηθεί”, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι είναι λυπηρό αντί η ΕΕ να στηρίζει τη συνεργασία και τον διάλογο στην ανατολική Μεσόγειο, να αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ και να γίνεται αιχμάλωτη στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς και πολιτικές του διδύμου Ε/Κ/Ελλάδας, όπως αναφέρει. Προστίθεται ότι “η εν λόγω απόφαση κυρώσεων της 27ης Φεβρουαρίου δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο, αντιθέτως θα την ενισχύσει ακόμη περισσότερο”.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη

Κυρώσεις από την ΕΕ σε ακόμη δύο στελέχη της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου για τις παράνομες γεωτρήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: