Οι Τούρκοι “δίνουν το τυρί” στους Ε/κ και “κρύβουν τη φάκα”: Θέλουν αναγνώριση ψευδοκράτους μέσα από τα Βαρώσια

File Photo: Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Fuat Oktay (Δ) με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. EPA, ANDREAS MANOLI




Ελεγχόμενο άνοιγμα των Βαρωσίων με επιστροφή προσφύγων θα προωθήσει η τουρκική πλευρά, σύμφωνα και με τους στόχους που τέθηκαν κατά το πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με το τουρκικό σχέδιο: θα αναγνωριστούν τα περιουσιακά δικαιώματα Ελληνοκυπρίων στην περιοχή των Βαρωσίων, θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν και να κάνουν χρήση της περιουσίας τους (είτε είναι οικίες είτε ξενοδοχειακές μονάδες), και η μόνη προϋπόθεση είναι πως θα αναγνωρίσουν την κυριαρχία της λεγόμενης «ΤΔΒΚ».

  • Ουσιαστικά αυτό που στοχεύει η τουρκική πλευρά είναι να ανοίξει τα Βαρώσια προκειμένου να πετύχει αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Οι στόχοι που τέθηκαν από τουρκικής πλευράς το περασμένο Σάββατο έχουν καταγραφεί από ένα εκ των πρωταγωνιστών της σύναξης, τον πρόεδρο της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας, Μετίν Φεϊζίογλου. Σε δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις Πόστασι» ο Μετίν Φεϊζίογλου (μετάφραση ΓΤΠ) ανέφερε πως «από νομικής άποψης δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου».

Στη συνέχεια κατέγραψε το όλο σκεπτικό και το πώς η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει με το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Σύμφωνα με τον Φεϊζίογλου:

1. Η λύση του περιουσιακού στο Βαρώσι είναι πιο εύκολη σε σύγκριση με άλλες περιοχές, διότι είναι άδειο. Είναι κλειστό για εγκατάσταση. Δεν υπάρχουν προβλήματα όπως ανταλλαγή, όπως τι θα κάνουμε εκείνους που διαμένουν εκεί.

2. Υπάρχουν 282 υποθέσεις ενώπιον της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών. Μία από αυτές την απέσυραν και πήγαν στο ΕΔΑΔ. Ισχυρίστηκαν ότι έπαψε να αποτελεί εσωτερικό ένδικο μέσο η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών (ΕΑΠ). Η δε Τουρκία λέει ότι η ΕΑΠ θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματικό ένδικο μέσο και ότι βρέθηκε ο προϋπολογισμός της. Έμειναν 281 υποθέσεις. Η αποζημίωση αυτών των υποθέσεων είναι γύρω στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

3. Η λύση που θα δώσει η τουρκική πλευρά είναι πολύ πρακτική. Δεν αντίκειται στη φράση που υπάρχει στο ψήφισμα 550 των Ηνωμένων Εθνών που λέει δώστε το στους παλιούς του κατοίκους. Και επιπλέον είναι εναρμονισμένη με την επιλογή της λύσης των προβλημάτων του ΕΔΑΔ που αφορούν την ΕΑΠ.

4. «Εμείς θα προσκαλέσουμε εδώ τους προ του 1974 ιδιοκτήτες. Δεν θα πούμε σε άλλους Τούρκους από άλλα μέρη της βόρειας Κύπρου ελάτε κοπιάστε να εγκατασταθείτε σε όποιο κτήριο επιθυμείτε. Ή δεν θα πούμε ελάτε από την Ανατολία, υπάρχουν άδεια κτήρια […] ο καθένας είναι ιδιοκτήτης του μέρους το οποίο θα πάρει. Θα πούμε ‘ελάτε’ σε όποιον ήταν κάτοικος σε εκείνο το ξενοδοχείο ή σε όποιους είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι του».

5. «Ελάτε αλλά έχουμε έναν όρο. Θα αναγνωρίσετε την κυριαρχία της ΤΔΒΚ. Θα δώσετε τον τίτλο του. Θα μπορείτε να λειτουργήσετε το ξενοδοχείο σας υπό την κυριαρχία της ΤΔΒΚ».

6. Μπορεί να γίνουν κάποιες αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΑΠ. Θα γίνουν διευθετήσεις μεταξύ αγοραστή και πωλητή. Για παράδειγμα: μια εταιρεία από την Τουρκία θέλει να επενδύσει εδώ και μια ελληνοκυπριακή οικογένεια που είχε ξενοδοχείο εδώ πριν από το 1974 αλλά αντιμετωπίζει κληρονομικό πρόβλημα θέλει να πουλήσει την περιουσία της. Θα διευθετείται συνάντηση και θα πληρώνει η επενδυτική εταιρεία.

Αντίδραση από κυβέρνηση και κόμματα
Κυβέρνηση και κόμματα έσπευσαν και χθες να καταδικάσουν τις τουρκικές ενέργειες στο θέμα της Αμμοχώστου. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε χθες πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες θα θέσει, σε διμερές επίπεδο, το θέμα της Αμμοχώστου υπό το φως και των νέων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας.

Ο ΔΗΣΥ επεσήμανε πως τα βήματα και τα όπλα αντιμετώπισης των προκλήσεων είναι πολιτικά, υπογραμμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κινούνται σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο με σκοπό την αποτροπή νέων τετελεσμέων.

Το ΑΚΕΛ υποδεικνύει πως «η πλευρά μας πρέπει να ανησυχεί σοβαρά για το γεγονός ότι οι μεθοδεύσεις εποικισμού της περίκλειστης Αμμοχώστου όπως και η άνευ προηγουμένου προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν συναντούν ουσιαστική διεθνή αντίδραση». Διαμηνύει ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συμβάλει με κάθε τρόπο ώστε να σωθεί η Αμμόχωστος από τον εποικισμό.

Το ΔΗΚΟ εκτιμά πως η κυβέρνηση «δεν φαίνεται να έχει μια αποτρεπτική πολιτική, που να αντιμετωπίζει τις τουρκικές μεθοδεύσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

Η ΕΔΕΚ καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα εναντίον του κατοχικού καθεστώτος εις απάντηση των τουρκικών μεθοδεύσεων στην Αμμόχωστο.

Η Συμμαχία Πολιτών κάλεσε τον ΠτΔ να μετουσιώσει σε πράξη τη δήλωσή του ότι «δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα».

Τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και των εγκάθετών της στην Κύπρο καταδίκασε η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι ο διεθνής οργανισμός παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα της Αμμοχώστου.

Φιλελεύθερος-Ανδρέας Πιμπίσιης

Ανοιχτά υιοθετεί την άποψη της Τουρκίας ο Τατάρ: Δυο κράτη που θα ζουν δίπλα-δίπλα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: