Η ρωσική πρεσβεία επιτέθηκε σε Έλληνα δημοσιογράφο αλλά δεν συγκινήθηκε κανείς: Ο πόλεμος της Ορθοδοξίας…

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέξανδρος Μασσαβέτας έγραψε το βιβλίο του «Τρίτη Ρώμη». Η φωτογραφία είναι από την εφημερίδα Καθημερινή




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την προσπάθεια διείσδυσης της Ρωσίας στα Βαλκάνια και ειδικά στην Ελλάδα. Και στη συζήτηση λαμβάνουν μέρος πολιτικοί, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι. Γίνονται υποθέσεις, παρουσιάζονται κάποια στοιχεία, αναζητούνται και άλλα.

Έτσι αναπτύσσεται και μία παραφιλολογία, που αναμειγνύει και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Γνωρίζω διπλωμάτες που ανησυχούν σφόδρα για την απόπειρα ελέγχου του Αγίου Όρους από τη Μόσχα. Αυτός ο έλεγχος πρέπει να αποτραπεί… Ο έλεγχος πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα.

Όπως και να το κάνουμε, η Ελλάδα είναι μία δυτική χώρα και οι κυβερνήσεις της, δεξιές, σοσιαλιστικές και αριστερές, έχουν επιλέξει την ενδυνάμωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απέλασε δύο Ρώσους πολίτες, τους οποίους κατηγόρησε για δράση εναντίον των ελληνικών συμφερόντων. Και για να προχωρήσει στην απέλαση σημαίνει ότι οι αποδείξεις δεν χωρούσαν την παραμικρή αμφιβολία.

  • Δεν μπορούμε, επίσης, να ξεχάσουμε ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου στο τέλος επέλεξε την Αμερική με αποκορύφωμα τη θριαμβευτική επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο.

Το τελευταίο διάστημα η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα αποδεικνύεται πολύ «δραστήρια» και κάνει παρεμβάσεις και σε μέσα ενημέρωσης. Είναι και αυτό ένα παιγνίδι, που το παίζουν όλες οι μεγάλες πρεσβείες. Μόνο που η ρωσική πρεσβεία κατηγορείται ότι το κάνει πολύ άτσαλα και χωρίς σεβασμό για τη χώρα μας. Δεν θα το κρίνουμε εμείς αλλά τα γεγονότα.

Ο συνάδελφος δημοσιογράφος Αλέξανδρος Μασσαβέτας έγραψε ένα βιβλίο για τη Ρωσία με τίτλο Η «Τρίτη Ρώμη» (Εκδόσεις Πατάκη). Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, αναφέρεται σε ένα ζήτημα ξεκάθαρα γεωπολιτικό, πίσω από το φαινομενικά θρησκευτικό του πρώτο επίπεδο: τον υπόγειο πόλεμο δεκαετίας που η Μόσχα έχει κηρύξει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Προσωπικά σέβομαι και εκτιμώ τους ανθρώπους που γράφουν βιβλία, διότι είναι μία επίπονη διαδικασία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για βιβλία έρευνας. Οι πραγματικοί συγγραφείς ξοδεύουν χρόνο, χρήματα και βάζουν πολλή δουλειά για να γραφτεί ένα βιβλίο και στη συνέχεια να τυπωθεί και να κυκλοφορήσει.

Ο συνάδελφος δέχθηκε μία άνευ προηγουμένου επίθεση από τη ρωσική πρεσβεία, η οποία τον καθυβρίζει με απίστευτους χαρακτηρισμούς. Και το χειρότερο όλων είναι ότι αυτοί οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί δημοσιεύθηκαν και στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών. Γιατί άραγε ενοχλήθηκαν στη Μόσχα σε πολύ υψηλό επίπεδο από ένα βιβλίο που γράφτηκε στα ελληνικά; Γιατί τόση οργή;

Το μόνο που σκέφτεται ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος είναι ότι περιέχει αλήθειες. Γι’ αυτό η αντίδραση…

  • Η σχέση της Ελλάδας και της Ρωσίας, θα έλεγα ότι είναι περίεργη. Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, για τους Έλληνες και Κύπριους κομμουνιστές η Μόσχα ήταν η δική τους «Μέκκα». Οι παλαιότεροι σίγουρα θυμούνται αυτή τη σχέση.

Όταν κατέρρευσε ο κομμουνισμός και σιγά-σιγά αντικαταστάθηκε από τον εθνικισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι κομμουνιστές έχασαν για ένα μεγάλο διάστημα τον προσανατολισμό τους. Διότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, εκτός από εθνικιστής είναι και θρήσκος, πράγμα αδιανόητο για τους όπου γης κομμουνιστές. Έτσι, έγινε ο αγαπημένος των ακροδεξιών και εθνικιστών. Τα πάνω ήρθαν κάτω… Έτσι αναπτύχθηκαν και οι θεωρίες του «ξανθού ηγέτη» και του «ξανθού γένους», που θα κατέβει από τη Ρωσία στη Μεσόγειο για να σώσει την Ελλάδα και την Κύπρο. Ψεκασμένες ιστορίες από παράλογους ανθρώπους.

Όλοι διαμαρτυρόμαστε -με πρώτο εμένα- για την απαράδεκτη στάση της Αμερικής απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχουμε δίκιο να φωνάζουμε. Διότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προτιμά να παρανομεί για να σώσει την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, αντί να σεβαστεί τους αμερικανικούς νόμους. Είμαστε πολύ ενοχλημένοι και επειδή καλύπτει την επιθετικότητα της Τουρκίας. Και αν η κατοχική δύναμη επιτεθεί στην Ελλάδα και στην Κύπρο οι Αμερικανοί, όπως πάντα, θα τρέχουν και δεν θα προλαβαίνουν. Τα είπαμε πολλές φορές και τα αποδείξαμε…

Όμως, το ίδιο και περισσότερο πρέπει να διαμαρτυρόμαστε για τη στάση της Ρωσίας και του κ. Πούτιν, έναντι της κατοχικής δύναμης και του Ερντογάν. Η Ρωσία έδωσε το επικίνδυνο υπερόπλο, τους S-400, στην Τουρκία. Δεν το παραχώρησε η Αμερική. Αντίθετα, το Πεντάγωνο ακύρωσε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35 και πάγωσε τις παραδόσεις των αμερικανικών μαχητικών.

Άρα, το τελευταίο διάστημα είναι η Μόσχα και ο κ. Πούτιν που υποθάλπτουν την τουρκική επιθετικότητα. Έτσι για να είμαστε δίκαιοι.

  • Η ρωσική πρεσβεία έχει στοχεύσει και άλλους δημοσιογράφους, οι οποίοι ούτε μασάνε, ούτε φοβούνται. Πιστεύω, με αφορμή την επίθεση εναντίον του Αλέξανδρου Μασσαβέτα, ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο «παρέμβασης» και επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Και είναι πραγματικά ένα ζήτημα, με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών…

Η ρωσική κυβέρνηση επιτέθηκε σε ένα Έλληνα δημοσιογράφο. Πόσοι διαμαρτυρήθηκαν; Ο εξής κανένας…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τα ίδια θα έγραφα εάν την επίθεση εναντίον του Έλληνα δημοσιογράφου εξαπέλυε οποιαδήποτε πρεσβεία. Σε μία εποχή που δεν αντιδρά κανείς και για τίποτα, πρέπει να βρίσκουμε το θάρρος να υποστηρίζουμε όσους δέχονται άδικες και απαράδεκτες επιθέσεις. Εγώ θα συνεχίσω να το κάνω, όχι μόνο επειδή υπήρξα θύμα παρόμοιων καταστάσεων από τους εκπροσώπους του «ξανθού γένους»…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Όταν οι πολιτικοί κοροϊδεύουν αδιάντροπα τους πολίτες: Η διαφθορά σπάει την σπονδυλική στήλη του κράτους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: