Η οριακή νίκη του Τσίπρα στην ΚΕ: Αντιδράσεις για την αναφορά στους «αρμούς της εξουσίας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί τις εργασίες της κεντρικής επιτροπής, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020. ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Μια δύσκολη αλλά καθαρή νίκη κατέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των εργασιών της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που μεταξύ των άλλων αποφάσισε την προσθήκη δεύτερου συνθετικού στο όνομα του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε, κατά τη δευτερολογία του, να υπερψηφιστεί ο οδικός χάρτης προς το Συνέδριο όπως προτάθηκε από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και επέμεινε στην εισήγησή του για ισότιμη συμμετοχή των διαδικτυακών μελών στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Οι «53+», με τροπολογία που υποστήριξε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρότειναν να είναι απαραίτητη η αυτοπρόσωπη παρουσία στις οργανώσεις.

Η πρόταση της ηγεσίας υπερψηφίστηκε με 55 ψήφους έναντι 50, ενώ 5 μέλη ψήφισαν λευκό. Την πρόταση για αυτοπρόσωπη παρουσία ψήφισαν, εκτός της τάσης των «53+», ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, αλλά και άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Παράλληλα, δύο άλλες τροπολογίες της μειοψηφίας -σχετικά με τα αριστίνδην μέλη και την ποσόστωση στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή- καταψηφίστηκαν χωρίς να γίνει καταμέτρηση, αφού από την ανάταση χεριών ήταν εμφανές το αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, για την προσθήκη που θα προστεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε η πρόταση να ληφθείη τελική απόφαση στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η οποία θα γίνει την Κυριακή 8 Μαρτίου.

Όσον αφορά τη συζήτηση επί του κειμένου απολογισμού ομοφώνως εγκρίθηκε ως κείμενο βάσης για τον προσυνεδριακό διάλογο.

Πάντως κατά τη διάρκεια της διήμερης διαδικασίας η εσωκομματική μειοψηφία για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ομογενοποιημένη σε μια σειρά από ζητήματα.

Οι αρμοί της εξουσίας

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών του ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε το βασικό σύνθημα με το οποίο θα πορευθεί ως τις επόμενες εκλογές και είναι το «δεύτερη φορά Αριστερά». Αυτό πάντως που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η αποστροφή πως όταν το κόμμα εκλεγεί ξανά στην εξουσία, θα πρέπει «να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε «ανατριχιαστική» τη δήλωση Τσίπρα και υπογράμμισε ότι στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να ελέγξει τους θεσμούς. «Είμαι χαρούμενος που επί των ημερών μας ανοίγουν και δεν κλείνουν κανάλια» σημείωσε, μιλώντας στο Mega.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αν υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα στην έρευνα της προκαταρκτικής ανακριτικής επιτροπής για τη Novartis και τη σκευωρία, η νοοτροπία πίσω από τη σκευωρία είναι αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας, ότι “πρέπει να ελέγξουμε όλους τους αρμούς της εξουσίας”, δηλαδή τη Δικαιοσύνη».

Η αντιπαράθεση Βούτση – Πολάκη

Τέλος κατά τη διάρκεια των εργασιών της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ξεχώρισε η αντιπαράθεση του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με τον πρώην υπουργό Παύλο Πολάκη.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πολάκης είπε, μεταξύ άλλων, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε ως κυβέρνηση να είχε αλλάξει τη διάταξη της εκλογής των Ανεξάρτητων Αρχών, ώστε να μην απαιτούνταν τα 4/5 για την εκλογή τους, επικαλούμενος τον πόλεμο που πολλές εξ αυτών έκαναν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητώντας το λόγο, απάντησε στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο Νίκος Βούτσης. «Ο τρόπος εκλογής των Αρχών προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας σύμφωνα με παρευρισκόμενους στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ ως «άσχετο» τον προλαλήσαντα.

HJ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: