Οι νέες αιτήσεις ασύλου παίρνουν πρωτοβάθμια απόφαση σε 24 ημέρες λέει ο Μηταράκης

File Photo: Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΠΑΚΟΥΣΗΣ




“Το σχέδιο μας εγγυάται την αποτελεσματική αποσυμφόρηση των νησιών, με την ισόποση δημιουργία θέσεων φιλοξενίας, τόσο στα νέα κλειστά κέντρα, όσο και σε χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα”, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, ο οποίος ζητάει άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα κέντρα υποδοχής των νησιών.

Ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε, ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα πέντε νησιά του Αιγαίου τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δύσκολη και συμμερίζεται την αγωνία του. Εξέφρασε “συγκρατημένη αισιοδοξία” για το γεγονός, ότι τα πρώτα αποτελέσματα της νέας πολιτικής της κυβέρνησης αξιολογούνται θετικά από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

“Είναι γεγονός ότι η υπερσυσσώρευση προσφύγων και μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης και σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες των ακριτικών νησιών.

Είναι κρίσιμο να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η διαδικασία ασύλου, καθώς και οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Θεωρώ απάνθρωπο αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να καθυστερεί η απάντηση μιας αίτησης ασύλου επί δύο και τρία έτη. Αυτό αλλάζει. Οι νέες αιτήσεις ασύλου παίρνουν πρωτοβάθμια απόφαση σε 24 ημέρες, στα νησιά για τις νέες αφίξεις”, επισήμανε ο κ. Μηταράκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Άμεσο κλείσιμο της ΒΙΑΛ μετά τη νέα δομή, είπε ο Μηταράκης: Έξοδος από τα κέντρα σε συγκεκριμένες ώρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: