Η ναυαρχίδα του γαλλικού ναυτικού “Charles de Gaulle” στο λιμάνι της Λεμεσού: 1.200 ναύτες, 20 πολεμικά αεροσκάφη [photo gallery]

File Photo: Το πολεμικό πλοίο της Ευρώπης, το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle. ΚΥΠΕ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΙΩΤΗΣ




Φορτωμένο με πολεμικά αεροσκάφη και άλλα ελικόπτερα και επανδρωμένο με έμψυχο υλικό αποτελούμενο από τουλάχιστον 2.000 στρατιώτες, βρίσκεται από χθες στο λιμάνι της Λεμεσού το αεροπλανοφόρο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «Charles de Gaulle».

Κατά τη διάρκεια της εδώ παρουσίας και αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποίησε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά, στο πλαίσιο της διακρατικής αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας.

  • Όπως γράφει ο “Φιλελεύθερος”, το γαλλικό αεροπλανοφόρο κατέπλευσε γύρω στις 9.00 πρωί και ελλιμενίστηκε στο δυτικό κρηπίδωμα του λιμανιού προερχόμενο από την πόλη Τουλόν στη Νότια Γαλλία η οποία αποτελεί ένα μεγάλο στρατιωτικό λιμάνι και σημαντική γαλλική ναυτική βάση στην περιοχή της Μεσογείου. O λόγος της εδώ παρουσίας του είναι ο ανεφοδιασμός του και η ολιγοήμερη ξεκούραση του πληρώματός του. Ενδεικτικό της κατάστασης και κυρίως της αξίωσης προφανώς των ίδιων των Γάλλων, άκατοι της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας περιπολούν τη λεκάνη του λιμανιού αλλά και τον ευρύτερο λιμενικό χώρο σε μια προσπάθεια για εντοπισμό κάθε ύποπτης κίνησης ακόμα και σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το λιμάνι.

Το αεροπλανοφόρο προγραμματίζεται να αποπλεύσει από την Kύπρο την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου. Σήμερα αναμένεται να το επισκεφθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Χθες το πρωί, εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τα χαρακτηριστικά του σκάφους, τον εξοπλισμό του και τις δυνατότητες που είναι σε θέση να αξιοποιήσει στις αποστολές του.

  • Όπως ανέφερε ο Γάλλος υποναύαρχος Marc Aussedat, διοικητής της ναυτικής δύναμης Task Force 473, η ναυτική δύναμη αποτελείται από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και μια σειρά από υποστηρικτικά πλοία, τα οποία συμμετέχουν στην επιχείρηση «Inherent Resolve», κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αν και πλέον δεν υφίσταται Ισλαμικό Κράτος, υπέδειξε, υπάρχουν δραστηριότητες μαχητών του που η συμμαχία προσπαθεί να τερματίσει, ενώ ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, δεν χρειάστηκε η προσβολή στόχων από τα μαχητικά του αεροπλανοφόρου. Η συμβολή μας στην επιχείρηση, όπως τόνισε, επικεντρώνεται σε αναγνωριστικές πτήσεις για συλλογή πληροφοριών, επισημαίνοντας ότι «τα αεροσκάφη μας είναι ετοιμοπόλεμα για να δείξουν την παρουσία τους από αέρος κι εάν υπάρχει ανάγκη από τη συμμαχία, μπορούσε να προχωρήσουμε σε προσβολή στόχων».

Εξέφρασε δε τη χαρά και την ικανοποίησή του που βρίσκεται ξανά στην Κύπρο, τονίζοντας ότι η χώρα μας ήταν πάντα ένας καλός εταίρος του γαλλικού ναυτικού.

  • Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου, πλοίαρχος Guillaume Pinget, ανέφερε ότι το «Charles de Gaulle» στελεχώνεται από 1.200 ναύτες και 600 πεζοναύτες, καθώς και μέλη της ναυτικής δύναμης, ενώ στην παρούσα φάση μεταφέρει 20 πολεμικά αεροσκάφη Rafale Marine, δύο αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-2C Hawkeye, ένα ελικόπτερο Caϊman και δύο ελικόπτερα Dauphin Pedro.

Υψηλής τεχνολογίας αεροπλανοφόρο

Το 42.500 τόνων πυρηνικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» είναι η ναυαρχίδα του γαλλικού ναυτικού.

  • Πρόκειται για πλοίο υψηλής τεχνολογίας, με μήκος 261 μέτρα, ύψος 75 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων. Έχει τη δυνατότητα να καλύπτει εκατοντάδες ναυτικά μίλια με πλήρη αυτονομία. Μπορεί επίσης να απογειώνει ένα αεροσκάφος ανά 30 δευτερόλεπτα και μέχρι 20 αεροσκάφη σε λιγότερο από 12 λεπτά. Επίσης διαθέτει ένα σύστημα ατμοπροωθούμενων ή ηλεκτρικών καταπελτών τα οποία υποβοηθούν το αεροσκάφος να φτάσει στην απαραίτητη ταχύτητα απονήωσης.

Για την προσνήωση, χρησιμοποιείται ένα σύστημα σύλληψης των αεροσκαφών τα οποία φέρουν γάντζους και οι οποίοι συγκρατώνται κατά την προσνήωση από συρματόσχοινα απλωμένα στο κατάστρωμα πτήσης.

Το «Charles de Gaulle» επιτρέπει την ανάπτυξη, οπουδήποτε στον κόσμο και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιας αεροπορικής δύναμης σε μεγάλη ακτίνα δράσης. Το πλοίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει αεροσκάφη τύπου Dassault-Breguet Σούπερ Εtendard, Dassault Rafale M και E-2C Hawkeye, αλλά και ελικόπτερα EC725 Caracal και AS532 Cougar για έρευνα και διάσωση, καθώς και πυραύλους αεράμυνας Aster-15.

Το «Charles de Gaulle» μπορεί επίσης να πραγματοποιεί αποστολές εναντίον χερσαίων στόχων, επιθέσεις των ναυτικών δυνάμεων ή επιχειρήσεις αεροπορικής κάλυψης στην ξηρά και στη θάλασσα. Το «Charles de Gaulle» βρίσκεται στην υπηρεσία του γαλλικού ναυτικού από το 2001 και έχει συμμετάσχει ενεργά σε πολεμικές επιχειρήσεις από το Αφγανιστάν και τη Λιβύη μέχρι το Ιράκ και τη Συρία όπου αεροσκάφη του έπληξαν στόχους σε προπύργια του Ισλαμικού Κράτους.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος,Ιάσονας Ιάσονος,Στέφανος Κουρατζής

Γαλλική στήριξη στη Λευκωσία: Παραμένει ένας καλός εταίρος του γαλλικού ναυτικού, είπε Γάλλος υποναύαρχος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: