Η Μόσχα “βάφτισε” επισήμως πράκτορα ξένης χώρας το αμερικάνικο Radio Liberty

File photo: RadioSvoboda.org




Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε το αμερικανικό Radio Svoboda (Radio Liberty) στο μητρώο «πρακτόρων ξένης χώρας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Έτσι το εν λόγω μέσο γίνεται το 11ο στο σχετικό μητρώο.

Το 2017 το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε χαρακτηρίσει ως «πράκτορες ξένης χώρας» εννέα μέσα ενημέρωσης: την «Φωνή της Αμερικής» (Voice Of America) το ραδιόφωνο Radio Free Europe/Radio Liberty, το τηλεοπτικό δίκτυο «Kanstayasee Vremya», την υπηρεσία του Radio Svoboda στην ταταρική –μπασκιρική γλώσσα (Azatliq Radiosi), την υπηρεσία Sibir.Realii, την υπηρεσία Faktograf, την υπηρεσία Kavkaz.Realii, την υπηρεσία Krim.Realii. Τον Νοέμβριο του 2019 στο μητρώο συμπεριελήφθη και η υπηρεσία Sever.Realii.

Η ρωσική νομοθεσία προβλέπει ότι το ΜΜΕ που κατατάσσεται στην κατηγορία των «πρακτόρων ξένης χώρας» σε διάστημα ενός μηνός από την ημέρα που χαρακτηρίζεται ως «πράκτορας ξένης χώρας», υποχρεούται να προβεί σε σύσταση νομικού προσώπου με έδρα την Ρωσία.

Τα έντυπα, που ήδη έχουν συμπεριληφθεί στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας», έπρεπε να προβούν στην σύσταση εταιρείας νομικού προσώπου έως την 1η Φεβρουαρίου του 2020.

Σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας, μετά τις τροπολογίες που έγιναν στο σχετικό Κώδικα διοικητικών παραβάσεων οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από 1ης Φεβρουαρίου, στα ΜΜΕ που έχουν χαρακτηρισθεί ως «πράκτορες ξένης χώρας» εφόσον παραβιάζουν την νομοθεσία που διέπει την λειτουργία τους, θα επιβάλλονται αντίστοιχα πρόστιμα. Στους πολίτες που ανήκουν στην κατηγορία αυτή και εργάζονται στα μέσα αυτά θα επιβάλλεται πρόστιμα 10.000 ρουβλίων (150 ευρώ), για στελέχη 50.000 ρούβλια (750 ευρώ) και για τα νομικά πρόσωπα 500.000 ρούβλια (7.200 ευρώ). Σε περίπτωση που οι παραβάσεις επαναληφθούν τα πρόστιμα αυξάνονται έως 50.000 ρούβλια για του πολίτες, έως 100.000 για στελέχη και έως 1.000.000 για νομικά πρόσωπα.

Με πληροφορίες από TASS μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Cryptoleaks: Η μέγιστη κατασκοπεία του 20ου αιώνα από τη CIA και τη γερμανική BND

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: