Οι μαζικές απελάσεις και οι επαναπατρισμοί θα κόψουν τον γόρδιο δεσμό του μεταναστευτικού;

Μετάναστες αιτούντες άσυλο, αφγανικής καταγωγής, ξεκίνησαν από τον καταυλισμό της Μόριας και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Μυτιλήνη ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Το τρίτο μέρος του αφιερώματος για το πως μπορεί να κοπεί ο γόρδιος δεσμός του μεταναστευτικού ασχολείται με το πως μπορεί να πραγματοποιηθεί η άμεση απέλαση-επαναπατρισμός όσων η αίτηση για παροχή ασύλου απορρίπτεται.

Αυτό, όμως, προϋποθέτει την σε διάστημα ολίγων μηνών διεκπεραίωση των συσσωρευμένων αιτήσεων για άσυλο, ώστε να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι. Εάν τα δύο αυτά μέτρα εφαρμοσθούν με αυστηρότητα και συνέπεια, η ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης θα είναι εντυπωσιακή.

Όσοι εισέρχονται πρέπει να μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι να εξεταστεί η αίτηση για παροχή ασύλου και εάν αυτή απορριφθεί να παραμένουν εκεί μέχρι την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, ή τον επαναπατρισμό τους. Εάν η Τουρκία δεχθεί άμεσα πίσω όλους όσους κρίνονται ότι δεν δικαιούνται άσυλο, το πρόβλημα θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν, ωστόσο, ισχυρές ενδείξεις ότι η Άγκυρα δεν θα ανταποκριθεί στη δέσμευση που έχει αναλάβει με την ευρωτουρκική συμφωνία του 2016. Ο Ερντογάν έχει ομολογήσει ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες σαν όπλο για να εκβιάσει την ΕΕ, αλλά και για να καταπονήσει την Ελλάδα.

  • Τα οικονομικά κίνητρα της ΕΕ για οικειοθελή επαναπατρισμό δεν είναι εναλλακτική λύση. Δεν έχουν αποδώσει αξιόλογα αποτελέσματα κι αυτό ήταν εξαρχής αναμενόμενο. Η οικογένεια ενός τυπικού παράνομου οικονομικού μετανάστη έχει κατά κανόνα δαπανήσει σημαντικό γι’ αυτήν ποσό για να χρηματοδοτηθεί η παράνομη μετάβασή του στην Ευρώπη. Η οικογένεια περιμένει απ’ αυτόν να πιάσει δουλειά και να αρχίσει να στέλνει πίσω εμβάσματα.

Ο οικειοθελής επαναπατρισμός ισοδυναμεί με διάψευση των προσδοκιών και κατά κανόνα με ηθική απαξίωση. Είναι ντροπή για έναν μετανάστη από μία παραδοσιακή (κατά κανόνα μουσουλμανική) κοινωνία να επιστρέψει οικειοθελώς στο χωριό του. Αντιθέτως, εάν απελαθεί έχει δικαιολογία. Ο οικειοθελής επαναπατρισμός, λοιπόν, θα αποδώσει μόνο εάν οι παράνομοι μετανάστες πεισθούν από τα γεγονότα ότι όσοι δεν επαναπατρίζονται οικειοθελώς θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία και θα απελαύνονται στις χώρες τους.

  • Ευρωπαϊκό πρόβλημα ευρωπαϊκή αντιμετώπιση

Το συμπέρασμα είναι ότι εάν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί, μόνη λύση είναι οι μαζικές απελάσεις, οι οποίες και θα στείλουν το μήνυμα σε όσους από τις χώρες προέλευσης του Τρίτου Κόσμου σχεδιάζουν να εισέλθουν στην Ευρώπη ότι πρόκειται για “άλμα στο κενό”. Ο μαζικός επαναπατρισμός όσων η αίτηση για άσυλο απορρίφθηκε, όμως, δεν μπορεί να γίνει μόνο από την Ελλάδα.

Τα προξενεία των χωρών προέλευσης στην Αθήνα δίνουν με το σταγονόμετρο τα αναγκαία έγγραφα για την απέλαση.

  • Πρώτον, επειδή οι κυβερνήσεις τους είναι απρόθυμες.
  • Δεύτερον, επειδή οι εδώ προξενικές αρχές δέχονται απειλές από τα κυκλώματα ή συνεργάζονται μαζί τους. Οι χώρες προέλευσης ουσιαστικά εμποδίζουν τον επαναπατρισμό δικών τους πολιτών, προσδοκώντας τα εμβάσματα που αυτοί θα στείλουν μελλοντικά στις οικογένειές τους και τα οποία αποτελούν σημαντική ένεση για τις τοπικές οικονομίες.

Η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να τις πιέσει, αλλά η ΕΕ μπορεί. Με όλες σχεδόν τις χώρες προέλευσης παράνομων μεταναστών η ΕΕ έχει συνάψει ποικίλες συμφωνίες. Με άλλα λόγια, διαθέτει τα αναγκαία πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά όπλα για να τις πειθαναγκάσει. Όταν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για το Ουκρανικό, είναι έλλειμμα πολιτικής βούλησης και όχι αντικειμενική αδυναμία η μη άσκηση πιέσεων, συμπεριλαμβανομένης της απειλής κυρώσεων, σε πολύ πιο αδύναμες χώρες.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ποιο είναι το μέτρο-κλειδί για να κοπεί ο γόρδιος δεσμός του μεταναστευτικού: Απαιτούνται άμεσα αποφάσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: