Οι Μαρωνίτες της Κύπρου τίμησαν τον ιδρυτή της Εκκλησίας τους Άγιο Μάρωνα

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει χαιρετισμό στον εορτασμό για τον Άγιο Μάρωνα, στον Καθεδρικός Ναός Παναγίας των Χαρίτων στην Πύλη Πάφου, Λευκωσία, Κύπρος.ΚΥΠΕ/ΓΤΠ – Σ. Ιωαννίδης




Οι Μαρωνίτες της Κύπρου τίμησαν σήμερα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, στη Λευκωσία, την εορτή του ιδρυτή και Προστάτη της Μαρωνιτικής Εκκλησίας, Αγίου Μάρωνα, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέιφ, και στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Σε χαιρετισμό στον επίσημο εορτασμό του Αγίου Μάρωνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι πρώτιστο «μέλημα μου παραμένει η επανένωση της πατρίδας μας στη βάση μίας βιώσιμης, λειτουργικής και κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία θα απαλλάσσει τον τόπο μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και την παρουσία  κατοχικού στρατού».

«Μίας λύσης, η οποία διασφαλίζοντας τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και τον αλληλοσεβασμό, θα διασφαλίζει παράλληλα τα στοιχειώδη ανθρωπινά δικαιώματα του συνόλου των νόμιμων πολιτών, επιτρέποντας τους να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν μέσα σε ένα περιβάλλον που θα προάγει την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την πρόοδο», πρόσθεσε.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και δεδομένης της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα, εμμένοντας στην προσπάθεια της δημιουργίας εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν την έναρξη ενός δημιουργικού διαλόγου».

«Λαμβάνοντας υπόψη το πρώτο θετικό βήμα που προέκυψε μετά την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο, ευελπιστώ ότι η τουρκική πλευρά θα επιδείξει ανάλογη με τη δική μας αποφασιστικότητα και εποικοδομητική στάση. Και όταν μιλώ για εποικοδομητική στάση εννοώ το αυτονόητο. Πως, δηλαδή, η Τουρκία θα πρέπει πρώτον να παραμερίσει τις όποιες υπέρμετρες αξιώσεις και προτάξεις επίλυσης επιμέρους θεμάτων που θα αποτελέσουν μέρος του διαλόγου και  δεύτερον, να τερματίσει τις παραβιάσεις και παράνομες ενέργειες επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των θαλάσσιων ζωνών της», επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι θεωρεί καθήκον του να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις, πάντα σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, «προκειμένου να πετύχουμε πραγματική ειρήνη στην πατρίδα μας, προκειμένου να πετύχουμε η λύση να συνάδει απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και με το διεθνές δίκαιο, να προσφέρει την ευκαιρία στους κατοίκους να μπορούν να συνδημιουργήσουν και να συμβιώσουν ειρηνικά», όπως είπε.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω μια για πάντα. Αποδεχόμαστε την πολιτική ισότητα. Εκείνο που δεν αποδεχόμαστε είναι την πολιτική ανισότητα. Είναι στοιχειώδες καθήκον όλων να κατανοήσουν ότι μέσα στο πνεύμα του αλληλοσεβασμού κανένας, μα κανένας δεν θα πρέπει να αναλογίζεται ή να θέλει να επιβληθεί στον άλλο. Όπως εμείς συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και λέμε ‘ναι’ στη θετική ψήφο εκεί και όπου ενδεχόμενα να διακινδυνεύουν τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κατά τον ίδιο τρόπο θέλουμε να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να αποφασίζουν εκείνοι και για εμάς», πρόσθεσε.

«Δεν θα ήθελα να επεκταθώ, δεν θέλω με κανένα τρόπο να έρχομαι σε αντιπαράθεση με τους συμπατριώτες μας ή με τους συμπολίτες μου. Εκείνο που θέλω να πω μια για πάντα είναι πως, αν θα πετύχουμε στους στόχους που θέτουμε αυτό που απαιτείται είναι ενότητα στόχου, κοινές ενέργειες, αποφασιστικότητα. Και αυτή τη διαθέτουμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε αυτή να είναι η τελευταία χρονιά που οι Μαρωνίτες και οι λοιποί πρόσφυγες γιορτάζουν μακριά από τα σπίτια και τα χωριά τους», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι η παρουσία του την ημέρα του εορτασμού του Αγίου Μάρωνα, για 7η συνεχή χρονιά, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «διότι για δεκαετίες είμαι παρών, αποδεικνύει τον υψηλό σεβασμό που τρέφουμε απέναντι στη διαφορετικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της θρησκευτικής, πολιτιστικής και εθνικής καταγωγής κάθε Κύπριου πολίτη».

«Χαρακτηριστικά τα οποία εσείς οι Μαρωνίτες, στη μακραίωνη ιστορική παρουσία σας στον τόπο μας, πετύχατε να διατηρήσετε ανόθευτα, ακόμη και μετά τις δύσκολες συνθήκες της προσφυγιάς, τις οποίες βιώσατε ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής της πατρίδας μας. Προσπάθεια, η οποία σε καμία των περιπτώσεων δεν σας κράτησε αποστασιοποιημένους από το πολιτιστικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι του τόπου», σημείωσε.

Αντιθέτως, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «μοιραζόμενοι τα ίδια προνόμια, τα ίδια δικαιώματα, αλλά και τις ίδιες ευθύνες με τους Ελληνοκύπριους, αναπτύσσοντας διαχρονικά μία έντιμη και δημιουργική σχέση και συνεργώντας μαζί τους, συμβάλατε καθοριστικά μέσα από την πλούσια δραστηριότητα και τις ικανότητες που σας διακρίνουν, τόσο στην οικοδόμηση και την ευημερία της κοινής μας πατρίδας όσο και στην ενίσχυση του αγώνα που καταβάλλουμε για την επανένωσή της».

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η μαρωνίτικη κοινότητα χαίροντας δικαίως της καθολικής εκτίμησης και του σεβασμού της κυπριακής κοινωνίας, αναγνωρίζεται ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, του κοινωνικού ιστού και του θρησκευτικού και πολιτισμικού πλούτου του τόπου μας.

Όπως είπε, η καθολική εκτίμηση και ο σεβασμός «που απολαμβάνετε αντανακλάται και από τη στήριξη που εμπράκτως προσφέρουν η Πολιτεία και οι εκάστοτε Κυβερνήσεις προς την προώθηση των στόχων που θέτει η κοινότητα».

«Προς την κατεύθυνση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των πολιτικών και θρησκευτικών εκπροσώπων σας και πρωτίστως τις ευαισθησίες σας, προωθήσαμε την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων σας στη βάση στοχευμένων ενεργειών και αποφάσεων που λάβαμε. Αναφέρω ότι, μεταξύ άλλων, υλοποιήθηκαν είτε βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης έργα που συνδράμουν το εκπαιδευτικό έργο, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων, τη διαφύλαξη της θρησκείας, της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς και κουλτούρας σας, ως επίσης την προαγωγή των αθλητικών και άλλων πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι αναγνωρίζοντας «την υψηλή για εσάς σημασία του Πολιτιστικού Κέντρου «Το Σπίτι του Μάρωνα», συνεισφέραμε για τη δημιουργία του το πόσο των 525 χιλιάδων ευρώ».

Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιπλέον της ετήσιας κρατικής χορηγίας που λαμβάνει η Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε όπως η συμφωνία για τα φορολογικά θέματα μεταξύ Κράτους και της Εκκλησίας Κύπρου εφαρμόζεται και για τις Εκκλησίες των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι η Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη που έχει η Μαρωνίτικη Κοινότητα για δημιουργία του Πολυδύναμου Κέντρου Maronite Sporting Center, πέραν της καταβολής του ποσού των 80 χιλιάδων ευρώ για εκπόνηση των σχεδίων και των μελετών για τις ανάγκες του έργου, με απόφαση του ΚΟΑ θα καλυφθεί το 85% των επιλέξιμων δαπανών που απαιτούνται για τη δημιουργία του.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι για αθλητικούς σκοπούς, έχει διατεθεί προς την Αρχιεπισκοπή ποσό ύψους 195 χιλιάδων ευρώ ως χορηγία για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στον Κορμακίτη, ενώ για την υλοποίηση σειράς έργων κοινής ωφελείας, τόσο στις ελεύθερες όσο και τις κατεχόμενες περιοχές, διατέθηκε για τα έτη 2018-2019, ποσό ύψους περίπου 230 χιλιάδων ευρώ.

Πέραν τούτων, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των κινήτρων για επανεγκατάσταση στα μαρωνίτικα κατεχόμενα χωριά, υλοποιείται το Σχέδιο Επιδιόρθωσης Κατοικιών Εγκλωβισμένων, και βρίσκεται υπό εξέλιξη το Σχέδιο Επανεγκατάστασης Νεαρών Ζευγαριών.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, επιδιώκοντας την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση στα μαρωνίτικα χωριά, νοσηλεύτριας έτσι ώστε οι ηλικιωμένοι που διαμένουν εκεί να έχουν άμεση φροντίδα.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση, διατηρώντας άριστη επαφή και συνεργασία με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της κοινότητας, θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας. Θα ήθελα να αναφερθώ στην υψίστης σημασίας αναστήλωση αρχαίων μαρωνίτικων εκκλησιών, ως επίσης την επιδιόρθωση και συντήρηση άλλων ιστορικών μνημείων της Κοινότητας στις κατεχόμενες περιοχές, που έχουμε πετύχει μέσα από τη δικοινοτική Επιτροπή για την Πολιτιστική κληρονομιά σε συνεργασία με τη θρησκευτική ηγεσία των Μαρωνιτών», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι χάρις στη συνεργασία αυτή αναστηλώθηκαν Εκκλησίες, όπως του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη, του Τιμίου Σταυρού στα Καρπάσια, της Αγίας Άννας στην Μεσαιωνική Αμμόχωστο, της Αγίας Μαρίνας στην Αγία Μαρίνα και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Ασώματο.

«Ως προανέφερα, έχουμε πλήρη επίγνωση της στενής σύνδεσης της μαρωνιτικής κοινότητας με την ιστορική και κοινωνική συνέχεια του τόπου και ως εκ τούτου αναγνωρίζω και συναισθάνομαι απόλυτα, τόσο τη δική σας αγωνία για τις εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα όσο και τη δίκαιη απαίτηση που έχετε για επιστροφή στις πατρογονικές σας εστίες και ανάκτηση των περιουσιών σας», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέηφ, στο δικό του μήνυμα είπε ότι σήμερα, «προσευχόμαστε όλοι μαζί για την αγαπημένη μας Κύπρο ώστε να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση, ενισχύοντας την κουλτούρα του διαλόγου, εργαζόμενοι σκληρά για την δικαιοσύνη και την ειρήνη, έχοντας ένα όραμα για το νησί μας: να είναι πρότυπο συνύπαρξης στην πλούσια αρμονία μεταξύ πολυμορφίας και ενότητας».

«Επιδιώκουμε όλες αυτές τις αξίες, όχι μόνο για την παρούσα εποχή, αλλά για ένα μέλλον ευημερίας για τις επερχόμενες γενεές. Εδώ ανακοινώνω, επίσης, την σύσταση στην Αρχιεπισκοπική μας Περιφέρεια της  Επιτροπής «Justice and Peace Cyprus» που είναι μέλος της J&P Ευρώπης και υπάγεται στην Αγία Έδρα. Η ευρύτερη περιοχή μας έχει σήμερα ανάγκη την Κύπρο ως παραδειγματικό εργαστήρι συνάντησης και διαλόγου μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών. Μπορούμε να διαδραματίσουμε αυτόν τον ρόλο και να γίνουμε μια διεθνής πλατφόρμα για τον σκοπό αυτό», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου απηύθυνε χαιρετισμό προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

«Εκτιμώ και στηρίζω όλες τις πρωτοβουλίες δικοινοτικού πνεύματος και χαρακτήρα: τον Διαθρησκευτικό Διάλογο στα πλαίσια της Ειρηνευτικής Διαδικασίας, RTCYPP, τις πολλές επιτροπές και ομάδες που γνωρίζω και ιδιαίτερα την Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά που βάζει την σφραγίδα της στη διαδικασία του διαλόγου και της ενότητας. Συγκινήθηκα βλέποντας τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί να ανησυχούν και να συζητούν μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό, εκφράζοντας συμπάθεια για όλα τα θύματα», συμπλήρωσε.

Πρέπει, συνέχισε, «να υποστηρίζουμε αυτές τις συναντήσεις, η ευρύτερη κοινωνία της Κύπρου χρειάζεται να αναπτυχθεί μέσα σε αυτό το πνεύμα, επειδή σήμερα και αύριο θα ζήσουμε και πάλι μαζί και θα συνεργαστούμε , γι ΄αυτό πρέπει να γνωριστούμε και να δημιουργήσουμε νέους χώρους ώστε οι νέοι να ατενίζουν την Κύπρο ως ένα κοινό σπίτι για όλους».

«Συνεχίστε Κύριε Πρόεδρε την προσπάθεια σ΄ αυτό το ταξίδι. Είθε ο κύριος να σας ευλογεί», πρόσθεσε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε ο Αποστολικός Nuncios, Αρχιεπίσκοπος Leopoldo Girelli, αναφέρει πως ελπίζει η μαρωνίτικη κοινότητα στην Κύπρο να συνεχίσει να διαδραματίζει ένα συνεπή και αποτελεσματικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του νησιού.

«Ο διάλογος είναι ο τρόπος να ξεπεραστεί η διαίρεση και η αντιπαλότητα που επηρεάζουν αυτό το πολυαγαπημένο νησί. Οι θρησκείες αντί να είναι λόγος διένεξης θα πρέπει να αποτελούν θεμέλιο στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας διαλόγου για την προώθηση σεβασμού, αμοιβαίας κατανόησης, συμφιλίωσης και ειρήνης. Αναγνωρίζοντας την ισχύ της θρησκείας και την πολύτιμη συμβολή της στην ειρηνική συνύπαρξη, η Κυβέρνηση σας κ. Πρόεδρε παρέχει ένα έγκυρο και σωστό πρότυπο στο να επιφέρει θρησκευτική αρμονία στην κοινωνία», προσθέτει.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρει, παράλληλα, ότι επαινούν τον διάλογο και τη θετική συνεργασία με τις θρησκευτικές μειονότητες στην Κύπρο.

Ο Επισκόπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, σε χαιρετισμό του μετέφερε τις συγχαρητήριες ευχές του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, «ώστε όλοι να έχουμε υγεία, ειρήνη, ευημερία και να έχουμε αγωνιστικό φρόνιμα, να κρατήσουμε όλη μας την παράδοση του τόπου μας», όπως είπε.

Ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών στη Βουλή, Γιαννάκης Μούσας, σε χαιρετισμό του είπε, μεταξύ άλλων, ότι και οι φετινοί εορτασμοί, όπως αυτοί των τελευταίων 45χρόνων, βρίσκουν την μαρωνίτικη κοινότητα να συνεχίζει τον δικό της αγώνα.

«Τον αγώνα για σωτηρία και φυσική επιβίωση. Με τα τέσσερα χωριά υπό κατοχή και τα μέλη της σκορπισμένα στα τέσσερα άκρα της Κύπρου, δεν είναι υπερβολή να πω, πως οι δυσκολίες είναι τόσες πολλές που καθιστούν αυτό τον αγώνα, ένα πραγματικό Γολγοθά, τον οποίο όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να ανεβούμε και να ανεβούμε επιτυχώς γιατί πρέπει τελικώς μετά το μαρτύριο να φθάσουμε στην ανάσταση».

Υπογράμμισε ότι οι Μαρωνίτες της Κύπρου σε όλους τους τους σχεδιασμούς, σε όλες τους τις πρωτοβουλίες  και σε όλες τους τις αποφάσεις έθεταν, θέτουν και θα θέτουν πρώτα και πάνω απ΄ όλα το συμφέρον της πατρίδας τους και μετά αυτό της κοινότητας τους.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται ξεκάθαρο ότι οι όποιες σημαντικές εξελίξεις αφορούν στη μαρωνίτικη κοινότητα και στους Μαρωνίτες, εξετάζονται και αξιολογούνται σε συνεργασία και συνεννόηση με την κυπριακή Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία και όποτε τούτο κριθεί σκόπιμο με την ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε και εξέφρασε τις ευχαριστίες της μαρωνίτικης κοινότητας προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «για το προσωπικό και αδιάλειπτο ενδιαφέρον του».

Ανακοίνωσε, παράλληλα, την απόφαση τους όπως στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που θα διοργανωθεί από την μαρωνίτικη κοινότητα, τον προσεχή Ιούνιο, απονεμηθεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το Χρυσό Κέδρο, δηλαδή το μετάλλιο που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση που απονέμεται σε ανθρώπους με τεράστια, πολύχρονη και πολύπλευρη προσφορά προς την μαρωνίτικη κοινότητα.

«Το αξίζετε και είμαι βέβαιος ότι θα αποδεχτείτε την απόφαση μας», είπε. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, τους Υπουργούς της Κυβέρνησης, τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου, τη Βουλή, τα πολιτικά κόμματα του τόπου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Κοντά σε συμφωνία οι δύο πλευρές στο Κραν Μοντανά-κατέρριψαν αρκετά ταμπού, λέει πρώην βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: