Η Κομισιόν στέλνει 10 εκατ Ευρώ στην ανατολική Αφρική για την επιδρομή ακρίδων της ερήμου

Ακρίδες της Ερήμου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ για μια από τις χειρότερες επιδημικές επιδρομές ακρίδων εδώ και δεκαετίες στην Ανατολική Αφρική, ανακοίνωσε πως θα διαθέσει η Κομισιόν.

Η επιδρομή των ακρίδων θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την επισιτιστική ασφάλεια σε μια ήδη ευάλωτη περιοχή όπου 27,5 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από έντονη επισιτιστική ανασφάλεια και τουλάχιστον 35 εκατομμύρια περισσότεροι κινδυνεύουν. Η συνεισφορά της ΕΕ που ανακοινώθηκε σήμερα έρχεται πλέον του ποσού του 1 εκατομμυρίου ευρώ που έχει ήδη κινητοποιηθεί από τα ανθρωπιστικά ταμεία.

Η ακρίδα της ερήμου θεωρείται το πιο καταστρεπτικό μεταναστευτικό παράσιτο στον κόσμο. Οι απώλειες καλλιεργειών και τροφίμων στις πληγείσες περιοχές μπορεί να είναι τεράστιες, προκαλώντας άμεσες δραματικές αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία και στα μέσα διαβίωσης. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία τον περασμένο μήνα στην Ανατολική Αφρική. Ζημιές στις καλλιέργειες και τους βοσκότοπους αναφέρθηκαν ήδη σε όλη την Κένυα, την Αιθιοπία και τη Σομαλία, τις τρεις πληγείσες χώρες, αλλά οι απώλειες μπορεί να εξαπλωθούν γρήγορα σε άλλες γειτονικές χώρες, ιδίως στο Τζιμπουτί, την Ερυθραία, το Νότιο Σουδάν, την Τανζανία και την Ουγκάντα. Υεμένη, Σουδάν, Ιράν, Ινδία και Πακιστάν βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) έχει εκπονήσει σχέδιο αντίδρασης, αλλά οι παρεμβάσεις πρέπει να κλιμακωθούν γρήγορα για να υποστηρίξουν τις εθνικές κυβερνήσεις των πληγεισών χωρών, αναφέρει η Κομισιόν.

Ο Επίτροπος για τις Διεθνείς Συνεργασίες, Γιούτα Ουρπιλάινεν, τόνισε ότι «πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητα συλλογικής αντίδρασης σε αυτές τις απειλές και έχουμε επίσης την ευθύνη να προχωρήσουμε τώρα με αποφασιστικότητα για να αποφύγουμε μια μεγάλη κρίση, να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες αυτής της φυσικής καταστροφής και να προστατεύσουμε τα μέσα διαβίωσης και την παραγωγή τροφίμων».

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Αθανασίoυ

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακρίδες της Ερήμου αφανίζουν τα πάντα στην Αφρική: Το Νότιο Σουδάν τέθηκε σε συναγερμό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: