Η Κομισιόν καταδικάζει τη νέα παράλογη απόφαση Τραμπ να επαναφέρει τις νάρκες κατά προσωπικού

File Photo: Στιγμιότυπο από την αναζήτηση ναρκών κατά προσωπικού. EPA/SERGEI CHIRIKOV




Κατά της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επαναφέρει σε χρήση τις νάρκες κατά προσωπικού καταδίκασε ο Εκπρόσωπος τη Κομισιόν και τη Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Πήτερ Στάνο.

«Η απόφαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να εγκρίνει εκ νέου τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού από αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έξω από την Κορεατική Χερσόνησο υπονομεύει τους παγκόσμιους κανονισμούς ενάντια στη χρήση ναρκών κατά προσωπικού, κανονισμούς που έσωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων τα τελευταία είκοσι χρόνια», είπε.

Ο Εκπρόσωπος θυμίζει, ότι «η πλειοψηφία των θυμάτων είναι παιδιά» και “η πεποίθηση ότι αυτά τα όπλα είναι ασυμβίβαστα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο οδήγησε 164 κράτη να ενταχθούν στη Σύμβαση για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων όλων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

“Η χρήση τους οπουδήποτε, οποτεδήποτε και από οποιονδήποτε παράγοντα παραμένει εντελώς απαράδεκτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση”, ξεκαθαρίζει.

“Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι και οι δύο σημαντικοί δωρητές βοήθειας για δράσεις κατά των ναρκών παγκοσμίως, υποστηρίζοντας την εκκαθάριση ναρκοπεδίων, την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των κινδύνων των ναρκών, τη βοήθεια των θυμάτων και την καταστροφή αποθεμάτων. Η επανέγκριση της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού δεν είναι μόνο άμεση αντίφαση σε αυτές τις ενέργειες αλλά επηρεάζει αρνητικά τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες”, τονίζει ο Πήτερ Στάνο.

“Η ΕΕ αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν εταίροι και κορυφαίοι πάροχοι βοήθειας για την καταπολέμηση των ναρκών”, καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ  / Αθανάσιος Αθανασίoυ

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: