Η Κομισιόν εξαφανίζει Τουρκία για χάρη της Γαλλίας, με αντάλλαγμα Αλβανία & Βόρειο Μακεδονία

Ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, δήλωσε σχετικά ότι “τα ασύρματα δίκτυα 5G αντιπροσωπεύουν έναν πυλώνα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης για την Ευρώπη, καθώς θα επιτρέψουν νέες υπηρεσίες σε θέματα υγείας και φροντίδας, ενέργειας, μεταφορών, εκπαίδευσης και πολλών άλλων τομέων. Photo via Twitter, commission




Νέα διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αποκλειστικά για τα Δυτικά Βαλκάνια, προτείνει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε η Κομισιόν, αφήνοντας εκτός παιγνιδιού την Τουρκία, η οποία παραμένει μόνο τυπικά υποψήφια προς ένταξη χώρα, αλλά ουσιαστικά έχει εξαφανιστεί από τη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» προφανής στόχος των νέων προτάσεων της Κομισιόν, τις οποίες παρουσίασε ο αρμόδιος Επίτροπος Όλιβερ Βαρχελί, είναι μέσω μιας «αυστηρότερης» μεθοδολογίας να χρυσώσει το χάπι της Γαλλίας ούτως ώστε να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρειο Μακεδονία, πριν από τη Σύνοδο που οργανώνεται για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην Κροατία, στις 6-7 Μαΐου.

Η νέα στρατηγική αφορά ουσιαστικά τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων που θα αρχίσουν μελλοντικά ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ειδικότερα την Αλβανία και τη Βόρειο Μακεδονία. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πρόνοια για ενσωμάτωση της νέας αυτής στρατηγικής και στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο δύο συγκεκριμένων κρατών που έχουν ήδη ξεκινήσει την ενταξιακή τους διαπραγμάτευση, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο (εάν οι ίδιες το επιθυμούν).

Όχι όμως και για την Τουρκία, η οποία αν και έχει ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις πολύ ενωρίτερα, από το 2005, δεν αναφέρεται πουθενά. Ο αρμόδιος Επίτροπος, ο οποίος ενημέρωσε χθες την Επιτροπή Εξωτερικών της Ευρωβουλής, ρωτήθηκε για την Τουρκία και αρκέστηκε να εισηγηθεί στους ευρωβουλευτές να διαβάσουν τον τίτλο της νέας στρατηγικής της Κομισιόν, που αφορά αποκλειστικά στα Δυτικά Βαλκάνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Κοινοτική πηγή έλεγε στον «Φ» ότι «οι προτάσεις της Κομισιόν είναι ευθυγραμμισμένες με τα Συμπεράσματα των κρατών-μελών τα οποία έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και ότι δεν προβλέπεται το άνοιγμα (και το κλείσιμο) νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων». Συνεπώς, σύμφωνα με την ίδια κοινοτική πηγή, «αν και η Τουρκία τυπικά παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα, σε ουσιαστικό επίπεδο τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και είναι αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή τα κράτη-μέλη θα προχωρήσουν στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων», τις οποίες απέφυγε να προκαταλάβει.

Σημειώνεται ότι, όπως επανειλημμένα έχουμε δημοσιεύσει, σημαίνοντες κύκλοι στην Ε.Ε. θεωρούν ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα πρέπει να υποκατασταθεί από μια ειδική σχέση με την Ε.Ε., με επίκεντρο την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, η οποία πάντως επί του παρόντος βρίσκεται στο ψυγείο.

Καλά να τους κάνει: Οι πρέσβεις τραγούδησαν στον Μεβλούτ το «Happy Birthday» κι αυτός τους τα έψαλε κανονικά

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Κομισιόν προτείνει όπως τα 35 διαπραγματευτικά κεφάλαια κατανεμηθούν σε έξι θεματικές ενότητες, με πρώτη ενότητα το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, «οι διαπραγματεύσεις θα αρχίζουν για κάθε ομάδα κεφαλαίων ως σύνολο –μετά την εκπλήρωση των κριτηρίων αξιολόγησης για το άνοιγμα– και όχι βάσει μεμονωμένων κεφαλαίων. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις θεμελιώδεις αρχές θα είναι οι πρώτες που θα ανοίξουν και οι τελευταίες που θα κλείσουν, ενώ από την πρόοδο σε αυτούς τους τομείς θα εξαρτηθεί ο εν γένει ρυθμός των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «το χρονικό διάστημα μεταξύ του ανοίγματος μιας ομάδας κεφαλαίων και του κλεισίματος επιμέρους κεφαλαίων θα πρέπει να είναι περιορισμένο, κατά προτίμηση εντός ενός έτους, ανάλογα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων». Επιπλέον, «όσο μεγαλύτερη πρόοδο σημειώνουν οι υποψήφιες χώρες στις μεταρρυθμίσεις τους τόσο περισσότερο θα προχωρούν στη διαδικασία».

Επίσης, «η Επιτροπή προτείνει πιο αποφασιστικά μέτρα για την αναλογική επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση σοβαρής ή παρατεταμένης στασιμότητας ή οπισθοδρόμησης κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την εκπλήρωση των απαιτήσεων της διαδικασίας προσχώρησης. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ανασταλούν σε ορισμένους τομείς ή, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, στο σύνολό τους, ενώ τα κεφάλαια που έχουν ήδη κλείσει θα μπορούσαν να ανοίξουν εκ νέου· τα οφέλη της στενότερης ενσωμάτωσης, όπως η πρόσβαση στα προγράμματα της Ε.Ε., θα μπορούσαν να διακοπούν ή να αποσυρθούν, και το πεδίο εφαρμογής και η ένταση της χρηματοδότησης της Ε.Ε. θα μπορούσαν να προσαρμοστούν προς τα κάτω».

Η Κομισιόν προτείνει επίσης να αυξηθούν οι ευκαιρίες για υψηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο, «μέσω τακτικών συνόδων κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και με εντατικοποίηση των υπουργικών επαφών». Επιπλέον, σημειώνει ότι «τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συμμετέχουν συστηματικότερα στην παρακολούθηση και την επανεξέταση της διαδικασίας».

Ύψιστη προτεραιότητα η διεύρυνση στα Δ. Βαλκάνια

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχεϊ, σε δήλωσή του σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε σχετικά: «Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Επιτροπή. Εργαζόμαστε σε τρεις άξονες:

Πρώτον, προτείνουμε σήμερα συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της διαδικασίας προσχώρησης. Ενώ ενισχύουμε και βελτιώνουμε τη διαδικασία, στόχος μας παραμένει η πλήρης ένταξη στην ΕΕ.

Δεύτερον, και παράλληλα, η Επιτροπή εμμένει σθεναρά στις συστάσεις της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και σύντομα θα παράσχει επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο που σημειώνουν οι δύο αυτές χώρες.

Τρίτον, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο, η Επιτροπή θα υποβάλει σχέδιο οικονομικής και επενδυτικής ανάπτυξης για την περιοχή.»

Πηγή: Φιλελεύθερος / Παύλος Ξανθούλης

Βρυξέλλες / Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: