Η κατανόηση Ακάρ έχει ημερομηνία λήξης γι’ αυτό η τελευταία προσγείωση μαχητικού είναι Ελληνική

Μαχητικό αεροσκάφος F16 block 52+, της ΠΑ. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Το κυνηγητό πολύ καλά κρατεί στο Αιγαίο και οι μαχητές των αιθέρων τιμούν με τον καλύτερο τρόπο τον όρκο που έδωσαν ως νεαροί Ανθυποσμηναγοί.

Πάντως οι 18 αερομαχίες μόλις σε 48 ώρες είναι το ποιοτικό στοιχείο που σε καμία περίπτωση δεν έχει προβληματίσει τους ιπταμένους με τα «μπλε φτερά».

Προβληματίζει ωστόσο το Επιτελείο και οι αξιωματικοί περιμένουν να δουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας μετά και τη συνάντηση των δυο υπουργών, όπου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στάθηκε σε δυο βασικά σημεία. Το πρώτο είναι πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και το δεύτερο η ανάγκη η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση.

  • Αυτά σύμφωνα με πληροφορίες σημειώνει η Ελληνική πλευρά, ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχει τι πρόκειται να υποστηρίξει η Τουρκία που διατηρεί την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά.
  • Άλλωστε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον ομόλογό του, που πριν λίγα 24ωρα σήκωνε το «γάντι» (σ.σ. για πολλοστή φορά ο ίδιος αλλά νωρίτερα και ο Ταγίπ Ερντογάν) ομιλώντας ξανά για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα έλεγαν ότι ο κος. Ακάρ γι’ ακόμη μια φορά έδειξε πως κατανοεί τα όσα του έλεγε ο κος. Παναγιωτόπουλος, λέγοντας ότι θα προσπαθήσει από την πλευρά του να πέσει η ένταση στο Αιγαίο. Όμως αυτή την «κατανόηση» από την πλευρά του πρώην ΓΕΕΘΑ του τουρκικού Επιτελείου και νυν υπουργού, την είχαμε ζήσει και πάλι κατά τις συναντήσεις του με τον Έλληνα πρώην Α’ ΓΕΕΘΑ και υπουργό, Ευάγγελο Αποστολάκη και τότε η κατανόηση του Χουλουσί Ακάρ, είχε ημερομηνία λήξης…

Και μπορεί σ’ αυτό το σημείο το επιτελείο του κου. Ακάρ να μην έχει πει το παραμικρό, ποιος όμως δεν περιμένει «κάτι». Άλλωστε η Άγκυρα και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνηθίζουν πάντοτε ν’ ακολουθούν το πρόσφατο παράδειγμα του Τούρκου προέδρου, τότε δηλαδή που μίλησε «και για τα άλλα νησιά»…

  • Από τον Οκτώβριο στον Φεβρουάριο, ένα παράνομο μνημόνιο δρόμος…

Οι δυο υπουργοί συναντήθηκαν ξανά σχεδόν μετά από ένα τετράμηνο από το πρώτο τετ α τετ το οποίο ξανά είχε γίνει και πάλι στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Όμως από τότε μέχρι σήμερα υπάρχουν τρία νέα στοιχεία που προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο ν’ αντιμετωπίσει η Ελληνική πλευρά.

  • Το πρώτο και πιο επικίνδυνο στοιχείο είναι το Τουρκό-Λιβυκό μνημόνιο, που εξαφανίζει Ελληνικά νησιά και υφαλοκρηπίδα.
  • Το δεύτερο στοιχείο είναι η επιμονή της Άγκυρας στην αποστρατιωτικοποίηση νησιών στο Αιγαίο και,
  • Το τρίτο είναι η αύξηση της παραβατικής συμπεριφοράς κυρίως στον ουρανό του Αρχιπελάγους.

Για το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης η Αθήνα κινείται σε διπλωματικό επίπεδο και ταυτόχρονα παρατηρεί και αναλύει ότι συμβαίνει σε σχέση με αυτό σε στρατιωτικό επίπεδο.

Οι πάντες είναι πεπεισμένοι ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει την εργαλειοποίηση του μνημονίου για να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Εκεί ακριβώς έρχεται ο αποτρεπτικός ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που ήδη έχει δείξει ποιες εντολές και τι προθέσεις έχουν. Αποδείχθηκε με το περιστατικό του ερευνητικού Oruc Reis και τις προωθημένες θέσεις του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και την πλήρη ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Σ’ ότι αφορά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, εκτός της λακωνικής απάντησης «ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται», οι Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν πολύ πρόσφατα την αποστομωτική απάντηση μέσα από την τριμερή άσκηση Μέγας Αλέξανδρος και την τελική φάση που διεξήχθη στον Άγιος Ευστράτιο.

Και για την αυξημένη παραβατική συμπεριφορά στον ουρανό του Αιγαίου, οι απαντήσεις είναι καθημερινές με το μόνιμο δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας που δεν είναι άλλο από το να βρίσκονται τα Ελληνικά μαχητικά πάντα «στην ουρά» κάθε τουρκικού αεροσκάφους, που επιχειρεί ν’ αμφισβητήσει είτε τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, είτε το FIR Αθηνών είτε νησιά του Αν. Αιγαίου με τις δεκάδες υπερπτήσεις.

Επίσης λακωνικά είτε η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας είτε ο πιο νεαρός ιπτάμενος σημειώνει ότι πάντοτε η τελευταία προσγείωση είναι δική μας…

Ο «εναέριος πόλεμος» του Αιγαίου φανερώνει καθημερινά τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας

Του τα έψαλλε 15 λεπτά και έφυγε: Σταματήστε τις ενέργειες που προκαλούν είπε στον Ακάρ ο Παναγιωτόπουλος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: