Οι εικόνες που μαρτυρούν την επιφυλακή και την ενίσχυση των δυνάμεων στην Κρήτη και το Καστελόριζο

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης κατά την επιθεώρηση στο Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα που μετέβη και στο υποβρύχιο “Ωκεανός” το οποίο βρίσκεται εκεί ως μονάδα αυξημένης επιφυλακής. Πηγή: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Η εικόνα προ ολίγον ημερών με το υποβρύχιο «Ωκεανός», να έχει αναδυθεί στο νησί της Μεγίστης είναι ανάλογη με εικόνες που είχε αποδεσμεύσει και στο παρελθόν το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού από ανάλογες δραστηριότητες- παρουσίες στην περιοχή, επιχειρώντας να δείξει ότι βρίσκεται πάντοτε- κι ας μην το βλέπει κανείς- εκεί που απαιτείται

Και μάλιστα όταν η εικόνα του «Ωκεανού» συμπεριλήφθηκε ανάμεσα σ’ αυτές που είχαν να κάνουν με την άσκηση «ΑΝΑΠΤΕΥΣΤΗΡ» της Διοίκησης Υποβρυχίων, ενημερωθήκαμε επισήμως ότι η εν λόγω άσκηση έγινε νότια της Κρήτης, στο Καρπάθιο πέλαγος αλλά και την θάλασσα του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου.

Ο “Ωκεανός”, το εκσυγχρονισμένο τύπου 209 κάνει επίδειξη σημαίας στην ακριτική Μεγίστη, στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Πηγή: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού
  • Όμως μέσα από ένα ακόμη ενημερωτικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, που είχε να κάνει με την επιθεώρηση του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Πετράκη στην Κρήτη και τα εγκαίνια στο ναυτικό νοσοκομείο στα Χανιά, ξεχωρίσαμε την εικόνα της επίσκεψης του Αρχηγού στο υποβρύχιο «Ωκεανός», αυτό δηλαδή που έκανε επίδειξη σημαίας πριν λίγα 24ωρα έξω από το λιμάνι της Μεγίστης.
Εικόνα μέσα από την θάλασσα, έξω από το γραφικό λιμάνι της Μεγίστης και σε πρώτο πλάνο ο “Ωκεανός” του Πολεμικού Ναυτικού.
Πηγή: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού
  • Η επίσκεψη αυτή έγινε αμέσως μετά από δυο συνεχείς ασκήσεις των υποβρυχίων, με την πρώτη που θεωρείται μια από τις πιο δύσκολες ασκήσεις σε επίπεδο τακτικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας, την «ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡ» να έχει γίνει νότια της Κρήτης και στην οποία πήραν μέρος σχεδόν το σύνολο του υποβρύχιου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.
Πανοραμική εικόνα από το ακριτικό νησί της Μεγίστης, με το υποβρύχιο “Ωκεανός” 209 σε ανάδυση έξω από το λιμάνι του νησιού. Πηγή: Γενικό Επιτελείο Πολεμικού Ναυτικού
  • Το υποβρύχιο σε ρόλο «κυνηγού» που είναι σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται στη Σούδα κι από εκεί μπορεί να καταδυθεί και να κάνει ότι απαιτείται για την υπεράσπιση των Εθνικών Κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το ίδιο συμβαίνει και με ακόμη δυο μονάδες επιφανείας του στόλου, φρεγάτα και πυραυλάκατος που βρίσκονται εν υπηρεσία και μακριά από τον κεντρικό ναύσταθμο. Ιδιαίτερα η πυραυλάκατος, αγκιστρωμένη σε κάποια από τις νησίδες με τα συστήματά της παρατηρεί και κάνει αισθητή την παρουσία της μόνο όταν χρειάζεται.

Το πράσινο φως στα σχέδια του ΠΝ

Η πρόθεση του Πολεμικού Ναυτικού να ενισχύσει την παρουσία του στο ναύσταθμο της Σούδας είναι κάτι δεδομένο κι έχει δημοσιοποιηθεί, ενώ και μέσα από την αναβαθμισμένη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, στόχος του Επιτελείου είναι οι Ελληνικές στρατιωτικές δομές στη Σούδα να μεγαλώσουν, ώστε μελλοντικά να γίνει ένα πολύ σοβαρό βήμα, αυτό της αποκέντρωσης του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που σίγουρα δεν μπορεί να επιτευχθεί από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε μέσα σε λίγα χρόνια. Το θέμα της Διοικητής Μέριμνας κυρίως για το προσωπικό, αλλά και για μέσα είναι κάτι που ναι μεν θέλει θυσίες αλλά από την άλλη πλευρά χτίζεται κάτι που προωθεί το Πολεμικό Ναυτικό στην καρδιά των γεγονότων.

  • Πάντως η αλληλουχία των γεγονότων και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο Πολεμικό Ναυτικό, που διαδέχεται η μια την άλλη, είναι οι πραγματικές καταστάσεις μέσα από τις οποίες διαφαίνεται πως οι προτάσεις της φυσικής ηγεσίας έχουν πάρει το πράσινο φως της πολιτικής κι όλα υλοποιούνται με αποφασιστικότητα.

Ανώτατη πηγή μάλιστα έλεγε ότι αποτελεί μονόδρομο τόσο η διαρκής αυξημένη εγρήγορση κι από την άλλη η προώθηση μονάδων επιφανείας εκεί που υπάρχει το «ενδιαφέρον».

Κι’ αν πάρει κανείς μια-μια τις κινήσεις του Πολεμικού Ναυτικού καταλαβαίνει ότι μέσα από τις συσκέψεις που έχουν γίνει, τα σχέδια και τις κρίσιμες πληροφορίες που έχουν παρουσιαστεί και εξεταστεί, πάρθηκαν οι αποφάσεις για την αυξημένη παρουσία κοντά στην Κρήτη, την Κάρπαθο, το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, την Κάσο. Εκεί δηλαδή που η Άγκυρα έχει επιχειρήσει να εξαφανίσει τα Ελληνικά νησιά μέσα από το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και τις θαλάσσιες ζώνες του Τουρκο- Λιβυκού μνημονίου.

Άλλωστε σ’ όλο το μήκος του Αρχιπελάγους, η μόνιμη παρουσία τουλάχιστον δεκαπέντε μονάδων επιφανείας και η φρεγάτα «σκοπούν» στο κεντρικό Αιγαίο είναι η πρώτη γραμμή του αμυντικού δόγματος του Πολεμικού Ναυτικού. Όμως το γεγονός ότι φρεγάτα βρίσκεται στην Κρήτη ή σε κάποιο από τα πέριξ νησιά, είναι η κίνηση που απαιτήθηκε να γίνει από το Πολεμικό Ναυτικό, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ελληνική παρουσία να είναι εκεί που χρειάζεται.

  • Αυτό φάνηκε και με την παρουσία εντός λίγων ωρών δίπλα στο σεισμογραφικό «Oruc Reis» της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», όταν δηλαδή η Τουρκία επιχείρησε να δοκιμάσει τ’ αντανακλαστικά της Αθήνας. Και όπως εξηγούσαν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, θα είχε αρνητικό πρόσημο αν η φρεγάτα είχε ξεκινήσει το ταξίδι της από τη Σαλαμίνα καθώς θ’ απαιτούνταν διπλάσιες ώρες ταξιδιού και καταπόνηση των μηχανών.

Όμως από την ώρα που υπάρχουν πλέον προωθημένα πλοία στο νοτιοανατολικό Αιγαίο η παρουσία του ναυτικού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα εκεί που πρέπει, αλλάζει δραματικά υπέρ της Ελλάδας τα δεδομένα που προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια η Άγκυρα.

Το Σαρλ Ντε Γκολ νότια της Κρήτης: “Αερομαχίες” Ελληνικών F-16 και Γαλλικών Rafale

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: